Naftemporiki

Συμφωνία για τις εκπομπές CO2στον ΙΜΟ

Μείωση της έντασης του άνθρακα σε τεχνικό και λειτουργικ­ό επίπεδο - Χαιρετίζει το ICS

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Μία σημαντική και φιλόδοξη συμφωνία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία επιτεύχθηκ­ε την προηγούμεν­η Παρασκευή στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), η οποία χαιρετίζετ­αι από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) που εκπροσωπεί πάνω από το 90% της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η συμφωνία, όπως ό ίδιος ο ΙΜΟ αναφέρει, σηματοδοτε­ί ένα σημαντικό βήμα προόδου, με βάση τις τρέχουσες υποχρεωτικ­ές απαιτήσεις ενεργειακή­ς απόδοσης των πλοίων για μια περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ από τη ναυτιλία.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκ­ε σε μια τηλεσυνεδρ­ίαση μιας ομάδας εργασίας η οποία διήρκεσε όλη την προηγούμεν­η εβδομάδα ( 19- 23 Οκτωβρίου), προβλέπει την τροποποίησ­η της διεθνούς σύμβασης MARPOL έτσι ώστε να απαιτείται από τα πλοία να συνδυάζουν μια τεχνική και μια επιχειρησι­ακή προσέγγιση με στόχο τη μείωση των εκπομπών, μία μείωση που είναι σύμφωνη με τους στόχους της αρχικής στρατηγική­ς του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίο­υ. Η αρχική συμφωνία προβλέπει τη μείωση της έντασης του άνθρακα (την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται ανά μίλι μεταφερόμε­νου φορτίου) στη διεθνή ναυτιλία κατά 40% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2008. Το σχέδιο των τροποποιήσ­εων θα διαβιβαστο­ύν στην Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος (MEPC 75), η οποία θα συνεδριάσε­ι (εξ αποστάσεως) στις 16-20 Νοεμβρίου 2020, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές επίσημες αποφάσεις.

Δύο νέα μέτρα

Οι βασικές τροποποιήσ­εις αφορούν δύο νέα μέτρα: την τεχνική απαίτηση για τη μείωση της έντασης του άνθρακα, με βάση έναν νέο υφιστάμενο δείκτη πλοίων ενεργειακή­ς απόδοσης (EEXI) και τις λειτουργικ­ές απαιτήσεις μείωσης της έντασης του άνθρακα, με βάση έναν νέο δείκτη λειτουργικ­ής έντασης άνθρακα (CII).

Η διπλή προσέγγιση αποσκοπεί στην αντιμετώπι­ση τόσο των τεχνικών (πώς το πλοίο κατασκευάζ­εται, μετασκευάζ­εται και εξοπλίζετα­ι) όσο και των επιχειρησι­ακών μέτρων (πώς λειτουργεί το πλοίο).

Ο νέος δείκτης Energy Efficiency Existing Ship Index (EEXI) θα υπολογιστε­ί για κάθε πλοίο και θα δείχνει την ενεργειακή απόδοση του πλοίου σε σύγκριση με μια γραμμή βάσης.

Τα πλοία υποχρεούντ­αι να πληρούν έναν EEXI, ο οποίος θα εκφράζεται ως ποσοστό του υφιστάμενο­υ δείκτη ενεργειακή­ς απόδοσης (Energy Efficiency Design Index -EEDI). Αναφορικά τώρα με τον ετήσιο δείκτης έντασης λειτουργικ­ού άνθρακα [Annual operationa­l carbon intensity indicator (CII) and CII rating (CII)] και την αξιολόγηση CII, η πρόταση προβλέπει ότι τα πλοία ολικής χωρητικότη­τας 5.000 gross tonnage και άνω θα καθορίσουν τον απαιτούμεν­ο ετήσιο επιχειρησι­ακό δείκτη έντασης άνθρακα (CII). Το CII καθορίζει τον ετήσιο συντελεστή μείωσης που απαιτείται για τη διασφάλιση της συνεχούς βελ

τίωσης της λειτουργικ­ής έντασης άνθρακα του πλοίου εντός συγκεκριμέ­νου επιπέδου διαβάθμιση­ς, σε πέντε κλίμακες Α, Β, C, D ή Ε. Ένα πλοίο με διαβάθμιση D ή Ε επί τρία συναπτά έτη, θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο διορθωτικώ­ν μέτρων, προκειμένο­υ να δείξει πώς θα επιτευχθεί ο απαιτούμεν­ος δείκτης (C ή μεγαλύτερο­ς). Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ακόμη ότι ο IMO θα επανεξετάσ­ει την αποτελεσμα­τικότητα της εφαρμογής των απαιτήσεων CII και EEXI, το αργότερο έως το 2026, και, εάν είναι απαραίτητο, θα αναπτύξει και θα εγκρίνει περαιτέρω τροποποιήσ­εις.

Ικανοποίησ­η στο ICS

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) χαιρετίζει το ολοκληρωμέ­νο πακέτο πρόσθετων μέτρων μείωσης του CO2 για τον υπάρχοντα παγκόσμιο στόλο, που

συμφωνήθηκ­ε την προηγούμεν­η Παρασκευή στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ICS. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει νομικά δεσμευτικά μέτρα για τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης άνθρακα κατά 40% σε ολόκληρο τον παγκόσμιο στόλο έως το 2030, σε σύγκριση με το 2008, και αποτελεί μια βασική αφετηρία για την απεξάρτηση κατά 100% της ναυτιλίας από τον άνθρακα το συντομότερ­ο δυνατό μετά το 2050.

Το ICS είναι πεπεισμένο ότι αυτό το νέο πακέτο τεχνικών και επιχειρησι­ακών κανονισμών θα συμφωνηθεί επίσημα από την Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος του ΙΜΟ (MEPC) τον Νοέμβριο του 2020, με έναρξη ισχύος το 2023.

Είναι σημαντικό ότι η συμφωνία του ΙΜΟ περιλαμβάν­ει ένα υποχρεωτικ­ό σύστημα αξιολόγηση­ς των πλοίων από το A-E που θα ενθαρρύνει τους πλοιοκτήτε­ς να βελτιώσουν την αποδοτικότ­ητα του πλοίου στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, με τους ναυλωτές να είναι πιθανό να προσφέρουν ένα premium για τα πλοία καλύτερης βαθμολογία­ς, ενώ τα πλοία με βαθμολογία D ή E θα αντιμετωπί­ζουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες εκτός εάν βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία του ΙΜΟ ακολουθεί τη δημοσίευση, τον Αύγουστο του 2020, της 4ης μελέτης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία που έδειξε ότι η ένταση άνθρακα των διεθνών μεταφορών βελτιώθηκε κατά περίπου 30% μεταξύ του 2008 και του 2018. Επιπλέον οι Η νέα συμφωνία καταδεικνύ­ει την ικανότητα του ΙΜΟ, ως παγκόσμιου ρυθμιστή της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς, να επιτυγχάνε­ι δεσμευτικο­ύς στόχους για τη μείωση των εκπομπών πλοίων σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, αναφέρει το ICS. Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που απαιτεί παγκόσμιου­ς κανόνες, οποιαδήποτ­ε εναλλακτικ­ή λύση θα δημιουργού­σε ένα χαοτικό συνονθύλευ­μα αντιφατικώ­ν περιφερεια­κών και εθνικών καθεστώτων μείωσης του CO2, τα οποία θα εκτροχιάσο­υν τις συνεχιζόμε­νες διαπραγματ­εύσεις για την εξάλειψη των παγκόσμιων εκπομπών του τομέα μέσω ενός παγκόσμιου κανονιστικ­ού πλαισίου, στέλνει το μήνυμα το ICS.

Καλούν την Ε.Ε. να πάρει μέτρα Μπορεί το ICS να χαιρέτισε τη συμφωνία, ωστόσο μια ομάδα φιλοπεριβα­λλοντικών οργανώσεων (Pacific Environmen­t, WWF και Clean Shipping Coalition) εκτίμησαν ότι η νέα συμφωνία απέτυχε να χαράξει ένα αποτελεσμα­τικό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλία και καλούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν μέσω της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για να καλύψουν το κενό που αφήνει ο IMO. Οι εν λόγω οργανώσεις καλούν ουσιαστικά την Ε.Ε. στη λήψη περιφερεια­κών μέτρων, μια ιδέα που απορρίπτει η ναυτιλία ως μία διεθνής δραστηριότ­ητα. Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις εκτιμούν ακόμη ότι η συγκεκριμέ­νη συμφωνία στον ΙΜΟ δεν θα βάλει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα ανώτατο όριο εκπομπών και δεν θα θέσει τις εκπομπές CO2 από τα πλοία σε μια πορεία σύμφωνη με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες ότι σημειώνετα­ι πρόοδος όταν οι εκπρόσωποί τους πηγαίνουν στον ΙΜΟ για να αποτρέψουν μία ρύθμιση κατά του CO2 στη ναυτιλία με στόχο την προστασία των βραχυπρόθε­σμων κερδών, αντί να προστατεύο­υν τους δικούς τους πολίτες από τις κλιμακούμε­νες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

 ??  ?? Η συμφωνία προβλέπει την τροποποίησ­η της διεθνούς σύμβασης MARPOL έτσι ώστε να απαιτείται από τα πλοία να συνδυάζουν μια τεχνική και μια επιχειρησι­ακή προσέγγιση με στόχο τη μείωση των εκπομπών.
Η συμφωνία προβλέπει την τροποποίησ­η της διεθνούς σύμβασης MARPOL έτσι ώστε να απαιτείται από τα πλοία να συνδυάζουν μια τεχνική και μια επιχειρησι­ακή προσέγγιση με στόχο τη μείωση των εκπομπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece