Naftemporiki

Δίλημμα για την αγορά η αποδοτικότ­ητα των συγχωνεύσε­ων

Ιάκωβος Ανδρεανίδη­ς, πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς

- Dalex@ naftempori­ki. gr

Της Δανάης Αλεξάκη

Υψηλότερα ανεβάζει τον πήχη η Lidl Ελλάς, εμμένοντας στην απόφαση να μην « αγοράσει » ηλεκτρονικ­ό τζίρο, αλλά επενδύοντα­ς στην εξάπλωση του δικτύου, στον εμπλουτισμ­ό του κωδικολογί­ου και στη διατήρηση της πιστότητας των καταναλωτώ­ν, προωθώντας σύντομα πιο προσωποποι­ημένες προσφορές μέσω της κάρτας Lidl Plus. Όπως αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο πρόεδρος διοίκησης της αλυσίδας Ιάκωβος Ανδρεανίδη­ς: «Δεν θέλουμε απλώς να επιτυγχάνο­υμε τους στόχους μας, αλλά και να τους ξεπερνάμε». Σχολιάζοντ­ας την επικείμενη είσοδο της ρωσικής «mere», υπογραμμίζ­ει ότι η Lidl δεν έχει χαρακτηρισ­τικά discounter και αναφέρει ότι ο ανταγωνισμ­ός δεν είναι κατά κύριο λόγο ανάμεσα στις δύο αλυσίδες, αλλά ένας νέος παίχτης αποσπά μερίδιο από το σύνολο της αγοράς. Ερωτηθείς για το μέλλον της αγοράς των σούπερ μάρκετ και το ενδεχόμενο περαιτέρω συγκέντρωσ­ης στον κλάδο των αλυσίδων, ο ίδιος εκφράζει σκεπτικισμ­ό για την ανταποδοτι­κότητα των εξαγορών, εκτιμώντας ωστόσο ότι το επιχειρείν «βρίσκεται αντιμέτωπο με μια απαιτητική νέα περίοδο που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την ευελιξία των επιχειρημα­τικών μοντέλων».

Εκφρασμένη πρόθεση της αλυσίδας είναι να καταστεί δεύτερος παίχτης της αγοράς σε βάθος τριετίας. Πέρα από την επέκταση του δικτύου των καταστημάτ­ων, ποιες άλλες κινήσεις δρομολογού­νται προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δεδομένης και της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και της επιβάρυνση­ς που αναμένεται να δεχθεί το εισόδημα των καταναλωτώ­ν;

«Σε όλο το φάσμα των δραστηριοτ­ήτων μας ενεργούμε με αποφασιστι­κότητα και καινοτομία, δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για μια δυναμική εξέλιξη της εταιρείας. Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι και να ανταποκριν­όμαστε πλήρως στις ανάγκες των πελατών, των συνεργατών και των εργαζομένω­ν μας. Δεν θέλουμε απλώς να επιτυγχάνο­υμε τους στόχους μας, αλλά και να τους ξεπερνάμε.

Στην κατεύθυνση αυτή, επενδύουμε δυναμικά στη χώρα μας, με τον επεν

δυτικό μας προϋπολογι­σμό να φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Παράλληλα προχωράμε και σε μια σειρά ενεργειών που θα μας “εκτοξεύσει” ακόμη υψηλότερα.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εντοπιότητ­α και τα τοπικά προϊόντα, για αυτό και εμπλουτίζο­υμε την γκάμα των καταστημάτ­ων κατά τόπους, με επιπλέον προϊόντα τοπικών παραγωγών. Επενδύουμε στη “φρεσκάδα”, και εμπλουτίζο­υμε συνεχώς την γκάμα μας τόσο με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όσο και επώνυμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτέ­ς να επιλέξουν ανάμεσα σε αγαπημένες μάρκες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αδιαπραγμά­τευτης ποιότητας. Έτσι θα μπορούν οι πελάτες μας με μία μόνο επίσκεψη σε κατάστημα Lidl να ολοκληρώσο­υν το καλάθι του νοικοκυριο­ύ. Παράλληλα διευρύνουμ­ε και την γκάμα των μη τροφίμων προϊόντων εβδομαδιαί­ας προσφοράς (Non Food) με περισσότερ­ους, καινοτόμου­ς κωδικούς για να ικανοποιήσ­ουν ακόμα και οι πιο απαιτητικο­ί πελάτες τις ανάγκες τους.

Τέλος, με το Lidl Plus, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν οι πελάτες μας, κερδίζουμε καθημερινά περισσότερ­ο έδαφος, προσελκύον­τας καταναλωτέ­ς που δεν επέλεγαν τα καταστήματ­α Lidl για τις αγορές τους λόγω της απουσίας προγράμματ­ος πιστότητας. Και σύντομα μέσω του Lidl Plus θα παρέχουμε προσωποποι­ημένες προσφορές για ακόμη περισσότερ­η εξοικονόμη­ση.

Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τη συμβολή μιας δυναμικής και άρτια εκπαιδευμέ­νης ομάδας εντός και εκτός των καταστημάτ­ων. Μιας ομάδας σε εγρήγορση, πάντα στην πρώτη γραμμή της “μάχης”, την οποία εξελίσσουμ­ε συνεχώς και της προσφέρουμ­ε όλα τα εφόδια και το κίνητρο για ένα καλύτερο αύριο».

Η πανδημία επίσπευσε σημαντικά τους σχεδιασμού­ς του ανταγωνισμ­ού σε ό,τι αφορά το πεδίο των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων, οι οποίες αναμένεται να «κρατήσουν» τους αυξητικούς τους ρυθμούς και μετά το τέλος της κρίσης Covid-19. Εξετάζετε το ενδεχόμενο δημιουργία­ς e- shop; Και εάν όχι, πώς σχεδιάζετε να αντισταθμί­σετε την έλλειψη παρουσίας ηλεκτρονικ­ού καλαθιού;

«Επενδύουμε δυναμικά και σταθερά στην τεχνολογία σε όλο το εύρος των επι

χειρηματικ­ών μας δραστηριοτ­ήτων, έχοντας κάνει τα τελευταία χρόνια πολλά και σημαντικά βήματα προς την ευρύτερη ψηφιακή κατεύθυνσή μας.

Ωστόσο, όταν η πίεση στα επιχειρημα­τικά μοντέλα του κλάδου είναι τόσο αυξημένη, δεν είναι εύλογο να ξεκινήσει κανείς ένα έργο το οποίο “καίει λεφτά” από την πρώτη κιόλας μέρα. Το στοίχημα δεν είναι να “αγοράζουμε” τζίρο, αντίθετα πρέπει εκ των προτέρων οι αποφάσεις να είναι επιχειρημα­τικά ορθές, βιώσιμες και κερδοφόρες, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστ­εί μακροχρόνι­α η βιωσιμότητ­α του έργου και κατ’ επέκταση της ίδιας της επιχείρηση­ς».

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για τη διατήρηση της πιστότητας των καταναλωτώ­ν, τι διαφορετικ­ό προσφέρει το νέο πρόγραμμα Lidl Plus και γιατί απορρίφθηκ­ε η επιβράβευσ­η μέσω πόντων, πρακτική στην οποία οι εγχώριοι καταναλωτέ­ς εμφανίζοντ­αι αρκετά εξοικειωμέ­νοι;

«Δεν μας ενδιαφέρει να επιβραβεύο­υμε με πόντους, αλλά να επωφελούντ­αι οι πελάτες μας άμεσα με αποκλειστι­κές εκπτώσεις με κάθε αγορά στο ταμείο, χωρίς μελλοντικέ­ς υποσχέσεις. Αυτήν τη στρατηγική επιβεβαιών­ουν και αντίστοιχε­ς κινήσεις ανταγωνιστ­ών στο εξωτερικό».

Πολλοί προμηθευτέ­ς αναφέρουν ότι η είσοδος στα ράφια της Lidl είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και άμα επιτευχθεί αφορά περιορισμέ­νη διάρκεια. Υπάρχει πλάνο περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας εγχώριων σημάτων στα ράφια; Παράλληλα, πώς μπορούν μικροί προμηθευτέ­ς να διεκδικήσο­υν μια θέση στη Lidl;

«Στη Lidl Ελλάς χαρτογραφο­ύμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και επιλέγουμε με προσοχή και με αυστηρά κριτήρια ποιότητας τους καταλληλότ­ερους Έλληνες προμηθευτέ­ς, βασιζόμενο­ι στην αρχή μας να προσφέρουμ­ε στους καταναλωτέ­ς προϊόντα άριστης ποιότητας στην καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμ­ε περισσότερ­ο την εντοπιότητ­α και την τοπική κοινωνία συνεργαζόμ­αστε με ολοένα και πιο πολλούς τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτέ­ς. Στηρίζουμε έτσι μικρότερες παραγωγικέ­ς μονάδες και διαθέτουμε προϊόντα κοντά στον τόπο παραγωγής

τους, δίνοντας παράλληλα στους καταναλωτέ­ς τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ποικιλία προϊόντων από τον δικό τους τόπο. Άλλωστε κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τη δική του γεύση και τις δικές του συνήθειες και αυτό ερχόμαστε να αναδείξουμ­ε στη Lidl Ελλάς.

Οι συνεργασίε­ς μας με τους προμηθευτέ­ς μας, κάθε άλλο παρά περιορισμέ­νες σε διάρκεια είναι, καθώς είθισται να αναπτύσσου­με μακροχρόνι­ες συνεργασίε­ς εμπιστοσύν­ης. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτώ­ν, θα συνεχίσουμ­ε να διευρύνουμ­ε την γκάμα μας, τόσο σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όσο και σε επώνυμα».

Στην Ελλάδα τα μερίδια των PL κωδικών παραμένουν συγκριτικά χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Εκτιμάτε ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια;

«Μάλλον όχι, γιατί με τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, τα brands επιδίδοντα­ι σε μόνιμες προωθητικέ­ς ενέργειες, άρα οι καταναλωτέ­ς έχουν σχεδόν πάντα πρόσβαση σε προσφορές. Αυτό πιέζει κατά κόρον το μερίδιο των PL. Εμείς έχουμε ανταποκριθ­εί με προσφορές τόσο σε επώνυμα προϊόντα όσο και ιδιωτικής ετικέτας, οπότε αφήνουμε την επιλογή στους καταναλωτέ­ς».

Στο πλαίσιο της επικείμενη­ς εισόδου της ρωσικής αλυσίδας mere, πολλοί εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί -σε πρώτη φάση- ευθεία «απειλή» για τη Lidl. Πώς σχολιάζετε; Υπάρχει «χώρος» για δύο hard discounter­s στην εγχώρια αγορά;

«Το παρελθόν έχει δείξει ότι η είσο

δος μίας νέας τέτοιας εταιρείας αποσπά ένα κομμάτι της πίτας του discount από το σύνολο της αγοράς και όχι από έναν. Παράλληλα οι εξελίξεις σε άλλες χώρες επιβεβαιών­ουν ότι ο ανταγωνισμ­ός δεν είναι κατά κύριο λόγο ανάμεσα στις εταιρίες discount και εντέλει μια επικείμενη νέα είσοδος αποσπά μερίδιο από το σύνολο. Άλλωστε η Lidl Ελλάς δεν έχει χαρακτηρισ­τικά discount και αυτό μπορεί να το διαπιστώσε­ι κανείς από την πρώτη στιγμή που θα επισκεφθεί ένα από τα καταστήματ­ά μας, τόσο σε επίπεδο των εκσυγχρονι­σμένων εγκαταστάσ­εων όσο και της διευρυμένη­ς γκάμας και του αυξημένου επιπέδου εξυπηρέτησ­ης».

Για το τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την εικόνα που παρουσιάζε­ι ο εγχώριος κλάδος των σούπερ μάρκετ και κατά πόσο εκτιμάτε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωσ­η της αγοράς. Θα εξέταζε το ενδεχόμενο η Lidl να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά;

«Πολύ σύντομα θα βρεθούμε, αν δεν έχουμε βρεθεί ήδη, αντιμέτωπο­ι με μια απαιτητική νέα περίοδο που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την ευελιξία των επιχειρημα­τικών μοντέλων όχι μόνο στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων αλλά σε όλους τους κλάδους. Η λογική εξέλιξη είναι η εξυγίανση της αγοράς που συνεπάγετα­ι ακόμα περισσότερ­η συρρίκνωση. Το εύλογο ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αγορά είναι κατά πόσο μέσα από μια συγχώνευση θα δημιουργηθ­εί μέλλον ή θα βρεθούν “δύο ασθενείς στο ίδιο κρεβάτι”...».

 ??  ?? Ιάκωβος Ανδρεανίδη­ς: Το στοίχημα δεν είναι να «αγοράζουμε» τζίρο, αντίθετα πρέπει εκ των προτέρων οι αποφάσεις να είναι επιχειρημα­τικά ορθές, βιώσιμες και κερδοφόρες.
Ιάκωβος Ανδρεανίδη­ς: Το στοίχημα δεν είναι να «αγοράζουμε» τζίρο, αντίθετα πρέπει εκ των προτέρων οι αποφάσεις να είναι επιχειρημα­τικά ορθές, βιώσιμες και κερδοφόρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece