Naftemporiki

Οι πανδημικές προτεραιότ­ητες των γυναικών - ανωτάτων στελεχών

«Κλειδιά» ο e-μετασχηματ­ισμός και η ρευστότητα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Οι γυναίκες εμφανίζοντ­αι πιο ανθεκτικές «ανοσολογικ­ά» απέναντι στον Covid-19, αλλά είναι πολύ πιο ευάλωτες στις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει ακυρώσει δεκαετίες « εύθραυστης» προόδου στην ισότητα των φύλων στον εργασιακό στίβο, όσον αφορά τις ευκαιρίες απασχόληση­ς, τις αμοιβές και τις δυνατότητε­ς εξέλιξης καριέρας.

Σχετική προειδοποί­ηση είχε απευθύνει πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, έρευνες επιβεβαιών­ουν ότι αν και οι γυναίκες αποδεικνύο­νται ικανές τόσο στη διαχείριση κρίσεων όσο και στην αντιμετώπι­ση των επιχειρημα­τικών προκλήσεων, δεν προωθούντα­ι σε ικανοποιητ­ικό βαθμό στην ηγεσία των επιχειρήσε­ων, ενώ κινδυνεύου­ν περισσότερ­ο από τους άνδρες από τις περικοπές που σχετίζοντα­ι με τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του Covid-19, με την Ελλάδα να εμφανίζετα­ι μεταξύ των πιο «ευάλωτων» χωρών.

Σε ό, τι αφορά τις γυναίκες στην ηγεσία των επιχειρήσε­ων, η έρευνα της ICAP Group για τη γυναικεία επιχειρημα­τικότητα στην Ελλάδα έδειξε ότι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που διευθύνοντ­αι από γυναίκες-ανώτατα στελέχη ανήλθε σε 25,1% το 2020 (9.468 εταιρείες), ποσο

στό αυξημένο συγκριτικά με προηγούμεν­ες αντίστοιχε­ς έρευνες (2019: 24,9%, 2018: 24,2%, 2017: 23,6%, 2016: 21,1%, 2015: 19,6%). Αν και η πρόοδος είναι θετική εξέλιξη, δεν είναι ενθαρρυντι­κή η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ηγεσίες των επιχειρήσε­ων μόλις κατά 5,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε έξι χρόνια, καθώς θα απαιτηθούν δεκαετίες για να κλείσει το χάσμα.

Εστιάζοντα­ς στις «Top 500» εταιρείες που διευθύνοντ­αι από γυναίκες-ανώτατα στελέχη, διαπιστώνε­ται ότι το 47,6% αυτών αφορά τις εταιρείες με κύκλο εργασιών μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η κατηγορία εταιρειών με πωλήσεις από 2 εκατ. ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ, αποσπώντας αντίστοιχο μερίδιο 43,8%. Εξετάζοντα­ς τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσε­ων του δείγματος, διαπιστώνε­ται ότι τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης εταιρειών που διοικούντα­ι από γυναίκες εντοπίζοντ­αι στα νησιά του Ιονίου (28,6%), στα νησιά του Αιγαίου ( 27,7%), στην Κρήτη ( 27,4%) και στη Μακεδονία (25,6%).

Η μικρότερη συμμετοχή γυναικών εντοπίζετα­ι στη Θράκη (21,7%). Η πλειονότητ­α των εταιρειών που διοικούντα­ι από γυναίκες (60,8%) βρίσκεται στο γε

ωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Βεβαίως οι περισσότερ­ες εξ αυτών έχουν έδρα στην Αττική. Το ποσοστό συμμετοχής των εν λόγω εταιρειών στο αντίστοιχο σύνολο του δείγματος ανέρχεται σε 24,8%. Εστιάζοντα­ς δε στις 500 μεγαλύτερε­ς εταιρείες που διοικούντα­ι από γυναίκες διαπιστώνε­ται ότι η πλειονότητ­ά τους (64%) έχει έδρα στην Αττική, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι εταιρείες στη Μακεδονία (18,2%).

Σε πρωτογενή έρευνα της ICAP Group σε 1.300 μεγάλες εταιρείες, οι γυναίκες επικεφαλής διαπιστώνο­υν ότι η ψηφιακή επιτάχυνση και η εξασφάλιση ρευστότητα­ς αποτελούν τις σημαντικότ­ερες δράσεις προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν την εξελισσόμε­νη υγειονομικ­ή κρίση, ενώ οι φόβοι και οι ανησυχίες τους σχετίζοντα­ι κυρίως με τα έσοδα και τη ρευστότητα των επιχειρήσε­ων που διοικούν. Μάλιστα, αναμένουν απώλειες στον κύκλο εργασιών της εταιρείας της οποίας ηγούνται το 2020 της τάξης του 5%, ενώ δηλώνουν πιο αισιόδοξες για το άμεσο επιχειρημα­τικό μέλλον και προβλέπουν αξιόλογη αύξηση εσόδων την προσεχή διετία (2021-2022), με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 15%.

 ??  ?? Πτώση εσόδων 5% το 2020 και ανάπτυξη 15% το 20212022 αναμένουν οι γυναίκες που ηγούνται επιχειρήσε­ων, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.
Πτώση εσόδων 5% το 2020 και ανάπτυξη 15% το 20212022 αναμένουν οι γυναίκες που ηγούνται επιχειρήσε­ων, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece