Naftemporiki

Οι αναδυόμενο­ι κίνδυνοι στην εργασιακή ισότητα

-

Είναι γεγονός ότι η ύφεση που απορρέει από το κλείσιμο της οικονομίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, η εργασία των γυναικών είναι 1,8 φορά πιο ευάλωτη από την αντίστοιχη των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey & Company και ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο το οικονομικό μέτωπο, καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και ως αποτέλεσμα εκτίθενται συχνότερα σε ασθενείς.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας για τις γυναίκες λόγω περικοπών που σχετίζοντα­ι με τον Covid-19. Υψηλό κίνδυνο αντιμετωπί­ζουν επίσης η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ αντίθετα η Ισλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο αντιμετωπί­ζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο.

Ας σημειωθεί ότι περίπου 220 εκατομμύρι­α γυναίκες εργάζονται σε τομείς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περικοπές θέσεων εργασίας και που σχετίζοντα­ι με τον Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Citi Global Perspectiv­es & Solutions (Citi GPS), του βραχίονα της Citi για την ανάπτυξη τεχνογνωσί­ας γύρω από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Ο παραπάνω αριθμός αυξάνεται δραματικά εάν συνυπολογι­στεί η Κίνα, για την οποία δεν υπάρχουν δεδομένα στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα των οικονομιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­εται και η Ελλάδα, ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας συνο

λικά 44 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι. Και το συγκλονιστ­ικό είναι ότι από αυτούς, περίπου 31 εκατομμύρι­α είναι γυναίκες σε σύγκριση με περίπου 13 εκατομμύρι­α άνδρες. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθ­ούν και περίπου 31 εκατομμύρι­α γυναίκες χάσουν τη δουλειά τους, η αντίστοιχη απώλεια σε πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζετ­αι περίπου σε 1 τρισ. δολάρια, αντανακλών­τας ένα σημαντικό ποσοστό της προβλεπόμε­νης ύφεσης για το τρέχον έτος. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από την απώλεια περισσότερ­ων θέσεων εργασίας, οι γυναίκες είναι επίσης αντιμέτωπε­ς με αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένω­ν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να μην μπορούν να επανέλθουν εύκολα στο περιβάλλον της εργασίας. Δεδομένου του μεγάλου οικονομικο­ύ αντικτύπου από τις γυναίκες που εγκαταλείπ­ουν το εργατικό δυναμικό, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει, σύμφωνα με τους οικονομολό­γους, να λαμβάνουν υπόψη τις ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολιτική που εφαρμόζουν για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων του Covid-19.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece