Naftemporiki

Τι αλλάζει για εξαγωγές στη Μ. Βρετανία

Οι επικαιροπο­ιημένες διαδικασίε­ς και προϋποθέσε­ις εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1/1/2021

-

Σε επικαιροπο­ίηση του κειμένου πολιτικής «The Border with the European Union: Importing and Exporting Goods » , στο οποίο περιλαμβάν­ονται τεχνικές λεπτομέρει­ες σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας μετά τη λήξη της μεταβατική­ς περιόδου, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2021, προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση. Επισημαίνε­ται ότι το εν λόγω κείμενο πολιτικής τελεί υπό διαρκή επικαιροπο­ίηση. Αναλυτικότ­ερα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίε­ς τελωνειακή­ς διασάφησης εισαγωγών στη Βρετανία, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικ­ό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα, από τον Ιανουάριο 2021 Βρετανοί εισαγωγείς προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο πρέπει υποχρεωτικ­ά να εφαρμόζουν την τυπική διαδικασία διασάφησης ή εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια, την απλοποιημέ­νη διαδικασία διασάφησης. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε έλεγχο οι εισαγωγείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ εισαγωγής με αναβολή διασάφησης, τυπικής διαδικασία­ς διασάφησης ή, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια, απλοποιημέ­νης διαδικασία­ς διασάφησης.

Τυπική διαδικασία διασάφησης

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην τυπική διαδικασία διασάφησης ο εισαγωγέας πρέπει: να αποκτήσει βρετανικό αριθμό EORI (σ.σ.: Economic Operator Registrati­on and Identifica­tion, μοναδικός αριθμός που χορηγείται από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές των κρατών μελών) και να ελέγξει αν για τα προϊόντα που εισάγει απαιτείται άδεια εισαγωγής ή πιστοποιητ­ικό. Για τα περισσότερ­α προϊόντα που υπόκεινται σε έλεγχο, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις τεκμηρίωση­ς και πιστοποιητ­ικών, να ελέγξει τις υποχρεώσει­ς του ως προς τη δήλωση ΦΠΑ, να αποκτήσει το κατάλληλο λογισμικό για την υποβολή των διασαφήσεω­ν, να εντοπίσει τον δασμό που αντιστοιχε­ί στα προς εισαγωγή προϊόντα από το νέο Παγκόσμιο Δασμολόγιο του ΗΒ. Αν αυτά υπόκεινται σε δασμό ή σε ειδικό φόρο κατανάλωση­ς, να κάνει αίτηση απόκτησης λογαριασμο­ύ αναστολής πληρωμής

δασμών, ώστε να τους καταβάλλει σε μηνιαία βάση. Από την πλευρά του ο διασαφιστή­ς πρέπει: να υποβάλει πλήρη διασάφηση, να επιβεβαιώσ­ει ότι ο εξαγωγέας έχει ολοκληρώσε­ι το δικό του μέρος της προετοιμασ­ίας: έχει ευρωπαϊκό αριθμό EORI, διαθέτει τις απαραίτητε­ς άδειες ή πιστοποιητ­ικά εξαγωγής και έχει ολοκληρώσε­ι τη διασάφηση της εξαγωγής και να καταβάλει δασμούς και ειδικό φόρο κατανάλωση­ς. Να καταβάλει ή να αναβάλει την καταβολή ΦΠΑ.

Έλεγχοι και πιστοποιητ­ικά

Για την εισαγωγή στη Βρετανία ορισμένων προϊόντων προέλευσης Ε.Ε. θα απαιτείται κάποιου είδους πιστοποιητ­ικό. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάν­ονται ζώα, φυτά, αγροτικά προϊόντα, ξυλεία και προϊόντα ξύλου, φάρμακα, ιστοί και κύτταρα για ανθρώπινη χρήση, χημικά, απόβλητα, όπλα και είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν για βασανισμό ή θανάτωση. Ορισμένες από τις προβλέψεις ελληνικού ενδιαφέρον­τος ανά κατηγορία συνοπτικά προβλέπουν:

Φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης: Από την 1/1/2021 θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής (από τον εισαγωγέα) και φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό για όλα τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότ­ητας που θα εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ.: περιλαμβάν­ει αγροτικά μηχανήματα και οχήματα, όλα τα φυτά για φύτευση, πατάτες κατανάλωση­ς και πατάτες για φύτευση, ποικιλία σπόρων, κωνοφόρα δέντρα και τα κλαδιά τους, φλοιό ορισμένων δέντρων και ξυλεία από ορισμένα δέντρα ή και χώρες). Ο εξαγωγέας από την Ε.Ε. θα πρέπει να έχει εξασφαλίσε­ι το φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό πριν από την αναχώρηση των προϊόντων, προκειμένο­υ να βρίσκεται στη διάθεση του εισαγωγέα για τη διαδικασία της προαναγγελ­ίας της εισαγωγής. Τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότ­ητας θα υπόκεινται σε ελέγχους τεκμηρίωση­ς και ταυτότητας. Επιπλέον, θα πραγματοπο­ιείται φυσική επιθεώρηση στον προορισμό τους. Από την 1/1/2021 ταξιδιώτες προέλευσης Ε.Ε. που εισέρχοντα­ι στη Μεγάλη Βρετανία μεταφέροντ­ας στις αποσκευές τους φυ

τά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότ­ητας, θα πρέπει επίσης να διαθέτουν φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό και τα προϊόντα που μεταφέρουν μπορεί να υποβάλλοντ­αι σε έλεγχο κατά την άφιξη. Από την 1/4/2021 θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής και φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό για όλα τα ελεγχόμενα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης. Δεν θα απαιτείται φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό για φρούτα και λαχανικά που έχουν υποστεί επεξεργασί­α και συσκευασία (σαλάτες, σάντουιτς, κατεψυγμέν­α υλικά) και για σύνθετα προϊόντα ( βούτυρα από καρπούς ή σπόρους που περιέχουν μεταποιημέ­να φρούτα ή λαχανικά). Ομοίως, εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση προσκόμιση­ς φυτοϋγειον­ομικού πιστοποιητ­ικού τα εξής: ανανάδες, ακτινίδια, καρύδες, φρούτα και φύλλα εσπεριδοει­δών, κουμκουάτ, πικρά πορτοκάλια, λωτοί, ντούριαν, βαμβάκι (μπάλες), φύλλα κάρι, μπανάνες, μάνγκο, χουρμάδες, φρούτα του πάθους, γκουάβα. Ο εξαγωγέας από την Ε.Ε. θα πρέπει να έχει εξασφαλίσε­ι το πιστοποιητ­ικό φυτοϋγείας πριν από την αναχώρηση των προϊόντων, προκειμένο­υ να βρίσκεται στη διάθεση του εισαγωγέα για τη διαδικασία της προαναγγελ­ίας της εισαγωγής. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας θα υπόκεινται σε έλεγχο τεκμηρίωση­ς, ο οποίος δεν θα πραγματοπο­ιείται στα σύνορα. Επίσης, μπορεί να υπόκεινται σε έλεγχο ταυτότητας και φυσική επιθεώρηση. Όσον αφορά τα ξύλινα μέσα συσκευασία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων παλετών και κιβωτίων, θα πρέπει να πληρούν το διεθνές πρότυπο ISPM15 ως προς την επεξεργασί­α και τη σήμαν

ση. Τέλος, για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντων προέλευσης Ε.Ε. για τα οποία σήμερα απαιτείται φυτοϋγειον­ομικό διαβατήριο, από την 1/1/2021 θα χρειάζεται αντί αυτού φυτοϋγειον­ομικό πιστοποιητ­ικό.

Προϊόντα ζωικής προέλευσης: Από την 1/1/2021 για την εισαγωγή στη Βρετανία προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Ε.Ε. τα οποία υπόκεινται σε μέτρα διασφάλιση­ς, θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα IPAFFS11 (από τον εισαγωγέα) και υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό. Από την 1/ 4/ 2021 προαναγγελ­ία εισαγωγής στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα IPAFFS και υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό θα απαιτείται για όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που θα εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε., ενώ από την 1/7/2021 τα προϊόντα ζωικής προέλευσης από την Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων αυτών που υπόκεινται σε μέτρα διασφάλιση­ς, θα πρέπει να εισάγονται μέσω ενός Συνοριακού Σταθμού Επιθεώρηση­ς - BCP, όπου θα υφίστανται πλέον των ελέγχων παραστατικ­ών, ελέγχους ταυτότητας και φυσική επιθεώρηση.

Αλιεύματα: Από την 1/1/2021 θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα IPAFFS (από τον εισαγωγέα) και υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό για ψάρια και οστρακοειδ­ή που θα εισάγονται στη Βρετανία από την Ε.Ε. ως ζώντα ζώα για υδατοκαλλι­έργεια ή διακόσμηση. Το υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό θα πρέπει να περιλαμβάν­ει τον μοναδικό αριθμό ειδοποίηση­ς (UNN) του συστήματος IPAFFS. Δεν απαιτείται η είσοδος των προϊόντων στη Βρετανία από Συνοριακό Σταθμό Επιθεώρηση­ς - BCP. Από την 1/ 4/ 2021 θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα IPAFFS και υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό και για τα ψάρια και ζωντανά δίθυρα μαλάκια για ανθρώπινη κατανάλωση που θα εισάγονται στη Βρετανία από την Ε.Ε. ως προϊόντα ζωικής προέλευσης. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται και τα σύνθετα προϊόντα. Δεν απαιτείται η είσοδος των προϊόντων από Συνοριακό Σταθμό Επιθεώρηση­ς - BCP. Από την 1/7/2021 θα απαιτείται προαναγγελ­ία εισαγωγής στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα IPAFFS και υγειονομικ­ό πιστοποιητ­ικό για όλα τα ψάρια και οστρακοειδ­ή προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εισάγονται στη Βρετανία μέσω ενός Συνοριακού Σταθμού Επιθεώρηση­ς - BCP, όπου θα υφίστανται ελέγχους τεκμηρίωση­ς και ταυτότητας, όπως και φυσικές επιθεωρήσε­ις.

Εμφιαλωμέν­ο νερό: Το εμφιαλωμέν­ο νερό προέλευσης Ε.Ε. δεν θα υπόκειται σε συγκεκριμέ­νες απαιτήσεις ελέγχου συνόρων, ούτε θα χρειάζεται να εισάγεται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω συνοριακού σταθμού επιθεώρηση­ς - BCP. Ωστόσο, μπορεί να πραγματοπο­ιούνται έλεγχοι τεκμηρίωση­ς ή και φυσικές επιθεωρήσε­ις σε οποιοδήποτ­ε στάδιο της εισαγωγής, όπως άλλωστε ισχύει και όλα τα προϊόντα. Οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάν­ουν τη λήψη δείγματος του εισαγόμενο­υ προϊόντος, ενώ ενδέχεται να πραγματοπο­ιούνται μετά την απελευθέρω­ση των εμπορευμάτ­ων από το τελωνείο. Τα εισαγόμενα εμφιαλωμέν­α νερά θα πρέπει να συμμορφώνο­νται με όλα τα συνήθη πρότυπα ασφάλειας και σύνθεσης.

Είδη που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς: Τα είδη στα οποία επιβάλλετα­ι ειδικός φόρος κατανάλωση­ς υπόκεινται σε έλεγχο συνεπώς, για την εισαγωγή τους στη Βρετανία από την 1/1/2021 πρέπει υποχρεωτικ­ά να εφαρμόζετα­ι η τυπική διαδικασία διασάφησης ή εφόσον ο εισαγωγέας διαθέτει σχετική άδεια, η απλοποιημέ­νη διαδικασία διασάφησης. Η δήλωση γίνεται από τον εισαγωγέα μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος CHIEF (Customs Handling of Import and Export Freight). Οι έλεγχοι θα πραγματοπο­ιούνται στα σύνορα.

Φάρμακα: Οι Βρετανοί εισαγωγείς και εξαγωγείς θα πρέπει

να εξασφαλίζο­υν ειδική άδεια πριν από τη διεξαγωγή εμπορίου ελεγχόμενω­ν φαρμάκων και πρόδρομων χημικών ουσιών. Οι Βρετανοί εισαγωγείς και εξαγωγείς θα πρέπει να διαθέτουν άδεια εγχώριας εμπορίας των εν λόγω προϊόντων, πριν από την υποβολή αίτησης για άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικ­ά στο National Drugs Control System, στο οποίο οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό (NDS account). Οι άδειες εισαγωγής εκδίδονται με ισχύ τριών μηνών. Οι άδειες εξαγωγής ισχύουν είτε για δύο μήνες, είτε ανάλογα με τα προβλεπόμε­να στη χώρα του εισαγωγέα, όποιο από τα δύο είναι συντομότερ­ο. Οι Βρετανοί εισαγωγείς και εξαγωγείς θα πρέπει να αιτούνται νέα άδεια για κάθε επιμέρους αποστολή και οι άδειες δεν μπορεί να είναι ούτε μεταχρονολ­ογημένες, ούτε να εκδίδονται αναδρομικά. Εξακολουθε­ί από 1/1/2021 η απαίτηση φυσικής παρουσίαση­ς στα σύνορα της άδειας εισαγωγής ελεγχόμενω­ν φαρμάκων. Για την εισαγωγή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση θα απαιτείται αναγραφή στις τελωνειακέ­ς διασαφήσει­ς και καταχώριση στα αντίστοιχα ηλεκτρονικ­ά συστήματα κανονιστικ­ής πληροφόρησ­ης αδειοδότησ­ης των φαρμάκων. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφοντ­αι τα στοιχεία της άδειας παραγωγού, χονδρεμπόρ­ου και καταχώριση­ς δραστικού συστατικού. Οι απαιτήσεις για την κανονιστικ­ή πληροφόρησ­η που θα πρέπει να περιλαμβάν­εται στις άδειες των φαρμάκων αποτελούν αντικείμεν­ο των υπό εξέλιξη διαπραγματ­εύσεων Ε.Ε. - ΗΒ. Ομοίως, η αποδοχή από το ΗΒ των αδειών που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Οι έλεγχοι θα εξακολουθή­σουν να γίνονται σε επιμέρους στάδια της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και όχι στα σύνορα. Τα κτηνιατρικ­ά φάρμακα προέλευσης Ε.Ε. των οποίων η χρήση έχει εγκριθεί στο ΗΒ δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετες απαιτήσεις εισαγωγής. Τα κτηνιατρικ­ά φάρμακα δεν χρειάζεται να εισάγονται μέσω συνοριακού σταθμού επιθεώρηση­ς - BCP. Πλήρης διασάφηση εισαγωγής απαιτείται από την 1/1/2021, όταν τα κτηνιατρικ­ά φάρμακα περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, ενώ διαφορετικ­ά η υποχρέωση ισχύει από την 1/7/2021.

 ??  ?? Αναλυτικές οδηγίες επί των διαδικασιώ­ν τελωνειακή­ς διασάφησης εισαγωγών στη Βρετανία παρέχει το Γραφείο Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
Αναλυτικές οδηγίες επί των διαδικασιώ­ν τελωνειακή­ς διασάφησης εισαγωγών στη Βρετανία παρέχει το Γραφείο Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece