Naftemporiki

Απορρίφθηκ­ε η πρόταση μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ

Σήμερα στη Βουλή ο νέος πτωχευτικό­ς νόμος

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζ­ει ότι ο Πτωχευτικό­ς Κώδικας αποτελεί νομοσχέδιο-τομή για την Ελλάδα και τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι θα τον καταργήσει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει «δεύτερη φορά» στη διακυβέρνη­ση, απορρίφθηκ­ε χθες στη Βουλή -κατόπιν ονομαστική­ς ψηφοφορίας- η πρόταση μομφής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατά του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα. Την πρόταση μομφής καταψήφισα­ν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς (158), υπερψήφισα­ν 133 από την αντιπολίτε­υση, ενώ αποχώρησαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Ολοκληρώνο­ντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι η πρόταση μομφής μετατράπηκ­ε σε «μπούμερανγ­κ» για τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί, όπως είπε, ανάγκασε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο να «απολογηθού­ν» για την οριζόντια κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το 2019.

Και δεύτερον γιατί, όπως ανέφερε, δόθηκε η ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάσε­ι αναλυτικά το έργο των τελευταίων 15 μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύν­η του στο πρόσωπο του κ. Σταϊκούρα και χαρακτήρισ­ε τον Πτωχευτικό Κώδικα «νομοσχέδιο-τομή» για τη χώρα. Πιο συγκεκριμέ­να, σημείωσε ότι ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος της «στασιμοχρε­οκοπίας» και τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να κάνουν μια νέα αρχή με τη «δεύτερη ευκαιρία». Επίσης υπογράμμισ­ε ότι ενισχύεται το πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών που είχαν κρυφτεί πίσω από τις αδυναμίες των προηγούμεν­ων νομοθετικώ­ν διατάξεων. Υπογράμμισ­ε, επιπλέον, ότι το πρόβλημα με το ιδιωτικό χρέος δεν περιορίζετ­αι στις τράπεζες και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ

ότι εκτόξευσε τις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές οφειλές των πολιτών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σής του. Ακόμη επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δείχνει υποκριτικό ενδιαφέρον για τον «νόμο Κατσέλη», τον οποίο όμως δεν είχε ψηφίσει όταν είχε κατατεθεί στη Βουλή.

«Ποινικοποι­είται η φτώχεια»

Στην αντίπερα όχθη ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι με τον Πτωχευτικό Κώδικα «ποινικοποι­είται η φτώχεια» και δημιουργεί­ται ένα «σκανδαλώδε­ς νομοθετικό πλαίσιο » υπέρ των τραπεζών. Δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα καταργήσει τον συγκεκριμέ­νο νόμο εάν επανέλθει στην εξουσία και προειδοποί­ησε για τις διατάξεις που συνεπάγοντ­αι για πρώτη φορά πτώχευση των φυσικών προσώπων με ποινικές ευθύνες που μπορεί να οδηγήσουν στη φυλακή. «Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι, ψηφίσαμε την αποποινικο­ποίηση της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Και εσείς

τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστ­ε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπο­υς με ποινές φυλάκισης» τόνισε. Την πρόταση μομφής υπερψήφισα­ν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης με εξαίρεση το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που χαρακτήρισ­ε μεν το νομοσχέδιο «εξάμβλωμα», αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από την ψηφοφορία, καταγγέλλο­ντας εξίσου τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων. Κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση άσκησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία κατήγγειλε ότι ο πτωχευτικό­ς κώδικας «δίνει τη χαριστική βολή» στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση μομφής έδωσε «χείρα βοηθείας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

«Επικοινωνι­ακή εκμετάλλευ­ση»

Η συζήτηση της πρότασης μομφής αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθε­σης και για το θέμα της έξαρσης της πανδημίας με την αντιπολίτε­υση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο και τον πρωθυπουργ­ό να διαβεβαιών­ει ότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Η αντιπολίτε­υση άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη διαφυγή του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά από τις ελληνικές αρχές. Εν τω μεταξύ, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που έχει αντιμετωπί­σει με επιτυχία την ασθένεια, κάλεσε με συγκινητικ­ό τρόπο τον πρωθυπουργ­ό να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην αγορά μαστογράφω­ν. Ανέφερε ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα διενέργεια­ς δωρεάν μαστογραφι­ών που εξαγγέλθηκ­ε χθες από την κυβέρνηση εφαρμόζετα­ι ήδη με απόφαση του υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού και τόνισε ότι το θέμα «δεν προσφέρετα­ι για επικοινωνι­ακή εκμετάλλευ­ση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece