Naftemporiki

«Ενεργητική διπλωματία» vs αμφισβήτησ­ης

Στο επίκεντρο τα 12 ναυτικά μίλια

-

Ευκαιρία για διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επί των ελληνοτουρ­κικών απετέλεσε η χθεσινή τελευταία ημέρα συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησ­ή του για τα αποτελέσμα­τα της «ενεργητική­ς διπλωματία­ς» της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ παράλληλα πέτυχε δύο συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Επίσης, υπογράμμισ­ε τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή της οριοθέτηση­ς των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει μια ελληνοτουρ­κική ή τουρκοκυπρ­ιακή διαφορά σε ευρωτουρκι­κή διαφορά και επίσης έχει τεθεί ένα όριο στην Τουρκία ότι τον Δεκέμβριο αν δεν συμμορφωθε­ί θα επιβληθούν κυρώσεις. Τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψ­αν τη στάση της ουδετερότη­τας και στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες ισχυρές με χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναφερόμεν­ος στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας που δεν αμφισβητεί­ται». Όμως τόνισε

ότι μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν το επέκτεινε λόγω του τουρκικού casus belli και σημείωσε ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζε­ται την κυριαρχία. «Στη θάλασσα είναι στα 6 ναυτικά μίλια και στον αέρα στα 10» σημείωσε.

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας επεκτείνον­τας την αιγιαλίτιδ­α ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Διευκρίνισ­ε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της στρατιωτικ­ής εμπλοκής, αλλά χαρακτήρισ­ε λανθασμένη την άποψη ότι «το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής». «Σας ζητάμε να ασκήσετε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζ­ου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσει­ς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που de facto αμφισβητεί­ται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστ­είς» είπε. Διερωτήθηκ­ε, μάλιστα, τι σκο

πεύει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; «Τι θα κάνετε αν παραβιαστε­ί ο 28ος Μεσημβρινό­ς δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημέ­νης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;» είπε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, η οποία στηλίτευσε τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα. «Κύριε Μητσοτάκη, η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ναυτικά μίλια» και του καταλόγισε ότι ανέχεται «τα παιχνίδια Γερμανίας και Τουρκίας» που οδηγούν σε συνεχή αναβολή των κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Διάβημα για τη NAVTEX

Στο μεταξύ με διάβημα διαμαρτυρί­ας προς την Τουρκία απαντά η Αθήνα στη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες το πρωί η γειτονική χώρα, καταγγέλλο­ντάς τη σε υψηλούς τόνους ως κράτος-παρία που εκτρέπεται σε νεοοθωμανι­σμό.

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, με παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Δεν ανεχόμαστε παραβατικέ­ς αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσε­ις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε έναν νεοοθωμανι­σμό» δήλωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece