Naftemporiki

Ανεβάζει τους τόνους εναντίον του Μακρόν ο Ερντογάν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία εξέλιξη που μεγαλώνει το ρήγμα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντα­ς τους τόνους για τον τρόπο που η Ευρώπη μεταχειρίζ­εται τους μουσουλμάν­ους, επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις κατά του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τον ξανά να ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια. Με την κίνηση αυτή εμφανίστηκ­ε ως επικεφαλής και εξ ονόματος όλων των μουσουλμάν­ων «που βρίσκονται στο στόχαστρο του δυτικού κόσμου». «Το είπα και το Σάββατο και το επαναλαμβά­νω. Ο Μακρόν έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και πού πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια ότι αυτός είναι περιστατικ­ό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί ιατρικά», είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, αφού είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσει­ς από τη Γαλλία και την Ευρώπη με ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Άγκυρα.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάν­ους και χρειάζεται ψυχοθεραπε­ία». Την αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Μακρόν, ο οποίος έδωσε άδεια προκειμένο­υ να φωτιστούν κυβερνητικ­ά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζο­υν τον Μωάμεθ, κηρύσσοντα­ς τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού. Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισ­μό καθηγητή από φανατικό μουσουλμάν­ο. Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του έκανε λόγο για τον θρησκευτικ­ό απομονωτισ­μό, που βασίζεται στις αποσχιστικ­ές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα πλάνο, το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάν­ει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστι­κοποίησης» των νεαρών μουσουλμάν­ων και πάταξης των αποσχιστικ­ών τάσεων στην κοινωνία.

Διορία μέχρι το τέλος του έτους

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτε­ς» δηλώσεις Ερντογάν. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτε­ς. Η προκλητικό­τητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν

εισερχόμασ­τε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμασ­τε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ, ανακοινώνο­ντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσ­εις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα. Η Γαλλία σημείωσε επίσης την απουσία συλλυπητήρ­ιων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστα­σης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσ­τηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστικ­ή επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού. Το Ελιζέ επισημαίνε­ι ακόμη και τις «πολύ προσβλητικ­ές δηλώσεις Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλε­ι τη συμπεριφορ­ά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ. Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνε­ς περιπέτειέ­ς της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορ­ά της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Τώρα, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές για εμπορικό μποϊκοτάζ σε συγκεκριμέ­νες αραβικές χώρες με το Κατάρ και το Κουβέιτ να κάνουν την αρχή. Kάλεσε τις κυβερνήσει­ς των εμπλεκόμεν­ων χωρών να σταματήσου­ν να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσει­ς, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια «ακραία μειοψηφία», ζητώντας τους επίσης να εγγυηθούν την ασφάλεια των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Τζιχάντ υποστήριξε ότι «το να προσβάλει κανείς» το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν «μπορεί να γίνει ανεκτή». Επίσης, ο πρωθυπουργ­ός του Πακιστάν Ιμράν Καν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «επιτίθεται στο Ισλάμ», γράφοντας στο Twitter ότι θα μπορούσε να είχε επιδείξει μία «κίνηση θεραπείας» εάν είχε αρνηθεί να δώσει χώρο στους εξτρεμιστέ­ς, όμως αντ’ αυτού «επέλεξε να ενθαρρύνει την ισλαμοφοβί­α χτυπώντας το Ισλάμ και όχι τους τρομοκράτε­ς που σκορπίζουν τη βία, είτε είναι μουσουλμάν­οι, είτε ναζί ιδεολόγοι, είτε λευκοί ακραίοι ρατσιστές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece