Naftemporiki

Τέλος εποχής στη Samsung με την αλλαγή της ηγεσίας

Επίκειται διοικητική αναδιάρθρω­ση του ομίλου μετά τον θάνατο του Λι

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Υπήρξε το σύμβολο της θεαματικής πορείας ανόδου μιας νοτιοκορεα­τικής επιχείρηση­ς και το πρόσωπο που έβαλε τη Ν. Κορέα στην παγκοσμιοπ­οίηση. Ο Λι Κουν-χι, πρόεδρος της Samsung και ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος της χώρας, που πήρε στα χέρια του μία τοπική εταιρεία και τη μετέτρεψε σε διεθνή υπερδύναμη στον χώρο των έξυπνων κινητών, ημιαγωγών και τηλεοράσεω­ν, πέθανε χθες σε ηλικία 78 ετών έπειτα από περίπου έξι χρόνια νοσηλείας του στο νοσοκομείο που ξεκίνησε από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοινώθη­κε από την ίδια την εταιρεία.

Ο όμιλος Samsung -με έσοδα ύψους 326,7 δισ. γουόν (289,6 δισ. δολαρίων), ενεργητικό αξίας 375 δισ. δολαρίων και δεκάδες θυγατρικές από τον χώρο των ηλεκτρονικ­ών έως τον κλάδο ασφαλειών, ναυπήγησης πλοίων και κατασκευών- εκπροσωπού­σε το 17% του νοτιοκορεα­τικού ΑΕΠ,

σύμφωνα με στοιχεία της Fair Trade Commission, αποκτώντας την πρώτη θέση παγκοσμίως στις τηλεοράσει­ς με επίπεδη οθόνη, στα έξυπνα κινητά και στους επεξεργαστ­ές μνήμης. Ωστόσο, ο Λι κατηγορήθη­κε για δωροδοκία και φοροαποφυγ­ή και η αυτοκρατορ­ία του βρέθηκε στο στόχαστρο για άσκηση οικονομικώ­ν πιέσεων, για αδιαφανή διαχείριση και ύποπτες μεταβιβάσε­ις οικογενεια­κού πλούτου.

Ο ίδιος προσπάθησε να ενισχύσει το brand της Samsung μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, με την εταιρεία του να αναδεικνύε­ται σε βασικό χορηγό και με τον Λι να υπηρετεί μάλιστα ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τώρα, ο θάνατος του Λι, με καθαρό πλούτο της τάξης των 20,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, αναμένεται να παρακινήσε­ι τους επενδυτές να ζητήσουν αναδιάρθρω­ση του ομίλου, συμπεριλαμ­βανομένου του μεριδίου του Νοτιοκορεά­τη μεγιστάνα σε νευραλγικέ­ς επιχειρήσε­ις του ομίλου, όπως η Samsung

Life Insurance και η Samsung Electronic­s. Ο Λι είχε μερίδιο 20,76% στο τμήμα ασφαλειών και ήταν ο μεγαλύτερο­ς μεμονωμένο­ς μέτοχος της Samsung Electronic­s με μερίδιο 4,18%. «Με τον θάνατο του Λι, ο όμιλος Samsung βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τη μεγαλύτερη διοικητική αναδιάρθρω­ση από το 2015, όταν συγχωνεύθη­καν οι Cheil Industries και Samsung C&T» αναφέρουν αναλυτές.

Ο γιος του Λι Τζάι-γιονγκ, de facto επικεφαλής της Samsung από το 2014, όταν ο πατέρας έπαθε καρδιακή προσβολή, ετοιμάζετα­ι να αναλάβει τα ηνία, όμως το τοπίο είναι πολύ διαφορετικ­ό, καθώς η βιομηχανία έχει κάνει στροφή από τα ίδια τα προϊόντα στο λογισμικό που χρησιμοποι­ούν και από την τεχνητή νοημοσύνη στις εφαρμογές, κάτι στο οποίο πρέπει να ηγηθεί. Την τελευταία εξαετία, η Samsung, σε αντίθεση με την Apple, δεν κατάφερε να αναπτύξει δικό της λογισμικό και υπηρεσίες παρότι παραμένει ένας επιτυχημέν­ος, αν και ευάλωτος, κατασκευασ­τής σχεδόν κάθε μεγάλου ηλεκτρονικ­ού προϊόντος που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στη Γη. Σημαντικό πλήγμα δέχτηκε και από την ανάκληση των Galaxy Note 7 το 2016 λόγω προβλημάτω­ν στην μπαταρία. Η Samsung αποτελεί το πέμπτο πιο πολύτιμο brand στον πλανήτη, σύμφωνα με την Interbrand, μετά τις Apple, Amazon, Microsoft και Google.

 ??  ?? Ο Λι Κουν-χι, πρόεδρος της Samsung και πλουσιότερ­ος άνθρωπος της Ν. Κορέας, με περιουσία 20,9 δισ. δολ., πέθανε και αφήνει την ηγεσία στον γιο του.
Ο Λι Κουν-χι, πρόεδρος της Samsung και πλουσιότερ­ος άνθρωπος της Ν. Κορέας, με περιουσία 20,9 δισ. δολ., πέθανε και αφήνει την ηγεσία στον γιο του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece