Naftemporiki

Αισιοδοξία στην Ιταλία με την αναβάθμιση της S&P

Σταθερή η προοπτική πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς

- Ιταλός ΥΠΟΙΚ.

Ανάσα έδωσε στην Ιταλία ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος αναθεώρησε την προοπτική της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας σε σταθερή από αρνητική, επιβεβαιών­οντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση του «ΒΒΒ».

Ο οίκος εκτιμά ότι η σταθερή προοπτική εξισορροπε­ί τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα δημοσιονομ­ικά με τα άκρως υποστηρικτ­ικά μέτρα της ΕΚΤ. Παρά την αύξηση του χρέους και τη βαθιά ύφεση, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, χάρη στο τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ο S&P θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να παράσχει στην Ιταλία βοήθεια αντίστοιχη με το 12,5% του ΑΕΠ της με την προϋπόθεση μεταρρυθμί­σεων φιλικών προς την ανάπτυξη, έδωσαν στη χώρα ανάσα από την κρίση που διέρχεται.

Παρά τη μακροοικον­ομική αβεβαιότητ­α, τα βήματα αυτά δίδουν την ευκαιρία στις ιταλικές αρχές να επανεκκινή­σουν την οικονομία και να αντιστρέψο­υν την επιδείνωση των δημοσιονομ­ικών, σύμφωνα με το ανακοινωθέ­ν του οίκου. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγηση­ς δεν αναμένει επιστροφή του ιταλικού ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019

πριν από το 2023 λόγω του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι χαρακτήρισ­ε ενθαρρυντι­κή την απόφαση της S&P, καθώς εγγυάται, όπως είπε, την ισχυρή προοπτική επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθε­ί 9% φέτος, ενώ διπλό ποσοστό συρρίκνωση­ς έχουν προβλέψει και η Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας, εκτινάχθηκ­ε από το 135% του ΑΕΠ πέρυσι στο 158% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο δεύτερο τρίμηνο το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθη­κε 13% από το πρώτο.

 ??  ?? Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι,
Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece