Naftemporiki

Επίθεση Μα πριν από την ΙΡΟ της Ant

Ζητά αλλαγή των διεθνών χρηματοπισ­τωτικών κανόνων

-

Εν αναμονή της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Ant Group, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα εξαπέλυσε επίθεση κατά των διεθνών χρηματοπισ­τωτικών κανόνων, λέγοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να σχεδιάσει τον δικό της δρόμο.

«Η Συμφωνία της Βασιλείας είναι κάτι απαρχαιωμέ­νο... δεν μπορούμε να χρησιμοποι­ήσουμε μεθόδους του χθες για να ρυθμίσουμε το μέλλον», είπε χαρακτηρισ­τικά σε συνέδριο στη Σαγκάη, αναφερόμεν­ος στο διεθνές τραπεζικό εποπτικό πλαίσιο. Κατά τον Μα, οι προκλήσεις που οι νέοι κανονισμοί σχεδιάστηκ­αν να αντιμετωπί­σουν δεν έλαβαν υπόψη τους τη φάση ανόδου της Κίνας. Τόνισε, δε, ότι το σημερινό χρηματοοικ­ονομικό και ρυθμιστικό σύστημα εμποδίζει την καινοτομία, ζητώντας να γίνει με

ταρρύθμιση ώστε να επεκταθούν οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες σε περισσότερ­ες μικρές επιχειρήσε­ις που θα έχουν ως βάση την τεχνολογία.

Η διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της Ant, του χρηματοοικ­ονομικού βραχίονα της Alibaba, αναμένεται να φθάσει το ύψος των 35 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη IPO του πλανήτη, υποσκελίζο­ντας την αντίστοιχη της Saudi Aramco ύψους 29,4

δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές έχουν υποβάλει προσφορές σε μία κλίμακα των 68 έως 69 γιουάν (10,32 δολαρίων) ανά μετοχή, σύμφωνα με πηγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τιμολόγηση της IPO στη Σαγκάη έγινε την Παρασκευή και είναι η πρώτη φορά που η τιμολόγηση μιας τόσο μεγάλης συμφωνίας γίνεται εκτός Νέας Υόρκης. «Δεν τολμούσαμε ούτε να το σκεφθούμε αυτό πριν από πέντε ή τρία χρόνια. Όμως το θαύμα έγινε», είπε ο Μα, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρει­ες για την τιμολόγηση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθε­ί εντός της εβδομάδας. Το βιβλίο προσφορών στη Σαγκάη θα ανοίξει μόνο για μία ημέρα στις 29 Οκτωβρίου.

Ο κινεζικός όμιλος ελέγχεται από τον Μα, ο οποίος κράτησε χαμηλό προφίλ από τη στιγμή που αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Alibaba το 2019. Η Ant αποτιμάται στα 318 δισ. δολάρια βάσει κάποιων αναλυτών και ο Μα έχει δεσμευθεί να μειώσει το άμεσο και έμμεσο μερίδιό του στο 8,8%. Η Ant διαχειρίζε­ται την Alipay, μία από τις δύο μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες πληρωμών μέσω κινητών της Κίνας, που φιλοξενεί ταυτόχρονα και μία σειρά υπηρεσιών στον χώρο του fintech.

 ??  ?? Η διπλή ΙΡΟ της Ant αναμένεται να φθάσει τα 35 δισ. δολ.
Η διπλή ΙΡΟ της Ant αναμένεται να φθάσει τα 35 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece