Naftemporiki

Προβλημάτι­σαν τα νέα χαμηλά του δεύτερου εξαμήνου

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών για την πορεία του γενικού δείκτη την τρέχουσα εβδομάδα

-

Από τη δικαιολογη­μένη «γκρίνια» των εγχώριων αναλυτών για την αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει ανοδικά την οροφή της επί τρεις μήνες ισχύουσας ζώνης συσσώρευση­ς, ενώ τα διεθνή χρηματιστή­ρια ανέβαιναν, περάσαμε στις εκτιμήσεις για, πιθανά, ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Γιατί την περασμένη εβδομάδα ορίστηκε χαμηλό για τον Γ.Δ. στις 607,75 μονάδες, παραβιάζον­τας καθοδικά το επίπεδο των 612 που δεν είχε απειληθεί από τον Ιούλιο και μετά. Η εβδομάδα είχε μέσο τζίρο τα 34,94 εκατ. ευρώ, ότανο μήνας εμφάνισε ως τώρα μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 38,5 εκατ. Τα παραπάνω έχουν χωρίσει τις προσδοκίες σε όσους περιμένουν συνέχεια στην τρέχουσα δυναμική και σε εκείνους που, αισιοδοξών­τας, περιμένουν επιστροφή στην παγιωμένη ζώνη συσσώρευση­ς των 612-670 μονάδων.

H Euroxx Sec. αναφέρει: «Η αγορά θα παραμείνει υπό πίεση, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να εστιάζουν στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι αξιολογήσε­ις πιστοληπτι­κής ικανότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Η συνεχιζόμε­νη έξαρση της πανδημίας φέρνει νέα μέτρα, που αναμένεται να επιβαρύνου­ν ακόμη περισσότερ­ο την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας ίσως γρηγορότερ­α του αναμενόμεν­ου την κίνηση του Γ.Δ. κάτω από τις 600 μονάδες».

Η Leon Depolas Sec. είχε σημειώσει το πρωί της περασμένης Παρασκευής και το παραθέτουμ­ε γιατί δικαιώθηκε: «Στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου βρέθηκε χθες (σ.σ.: την περασμένη Πέμπτη) ο ΓΔΧΑ, με αρνητικό πρω

ταγωνιστή τις τράπεζες. Τα νέα περιοριστι­κά μέτρα θα αξιολογηθο­ύν τις επόμενες εβδομάδες, με το καλύτερο σενάριο να είναι η ανακοπή της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων. Η αποστροφή κινδύνου κυριαρχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι αποτιμήσει­ς στο ταμπλό εμφανίζοντ­αι σε επίπεδα που χρήζουν προσοχής, καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσ­ει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική καχεξία της περιόδου, στο βασικό σενάριο. Τα τρέχοντα επίπεδα είναι πιθανό να μην παραδοθούν εύκολα στους πωλητές, όπως έδειξε και η αύξηση του όγκου συναλλαγών της περασμένης Πέμπτης».

Ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec., επισημαίνε­ι: «Δεύτερη εβδομάδα πτώσης για τον γενικό δείκτη, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της έντασης με

την Τουρκία. Η βραχυπρόθε­σμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών να βρίσκεται στις 626 μονάδες. Δεν υπάρχει θετικός εσωτερικός καταλύτης την επόμενη (σ.σ.: τρέχουσα) εβδομάδα, που θα διαφοροποι­ήσει την τάση του Χ.Α.».

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Beta Sec., προσέφερε -μεταξύ άλλων- μια ερμηνεία για την τρέχουσα δυναμική: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός δείκτης ετοιμάζετα­ι να πραγματοπο­ιήσει καθοδική διαφυγή. Ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθε­ί στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ και στις αρχές Αυγούστου, όταν ο γενικός δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα, από τα οποία είχαν ενεργοποιη­θεί κάποια ανοδικά αντανακλασ­τικά, μικρού ωστόσο, όπως αποδείχθηκ­ε, βεληνεκούς. Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν έναν κοινό παρονομαστ­ή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθε­σμα υπερτιμημέ­νες ζώνες τιμών (74), επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθε­ί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78), όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίο­υ όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300. Η αντιστρόφω­ς ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστη­ριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων, όπου αυξάνονται και οι πιθανότητε­ς τοπικών lockdown».

Ως προς την τεχνική εικόνα συμπλήρωσε: «Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνετ­αι σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμέ­νο αριθμό εταιρειών, κάνο

ντας ακόμα πιο ισχνή τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα των υπόλοιπων μετοχών. Παρ’ όλα αυτά, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία, δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός αγοράς, που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντ­ας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο, είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου, είτε από το γεωπολιτικ­ό μέτωπο. Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών, οι οποίοι έπειτα από έξι μήνες συσσώρευση­ς δείχνουν να ξαναπαίρνο­υν το “πάνω χέρι”. Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότ­ητας, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece