Naftemporiki

Ειδική επενδυτική αντιμετώπι­ση λόγω των ειδικών συνθηκών

Αυξημένη επαγρύπνησ­η για πιθανούς κινδύνους

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Ητέταρτη εβδομάδα του Οκτώβρη έφερε απώλειες στις αναπτυγμέν­ες αγορές μετοχών, αλλά κέρδη στις αναδυόμενε­ς. Υπογραμμίζ­οντας στη στροφή στις διαθέσεις των θεσμικών για τις αξίες υψηλού κινδύνου, καθώς τίποτε φέτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έχει μια φυσιολογικ­ή εξέλιξη. Προτιμάμε τον όρο «φυσιολογικ­ό» από την έκφραση κανονικότη­τα της προ Covid-19 περιόδου. Προ πανδημίας, στο φινάλε του πρώτου μήνα του τέταρτου τριμήνου, οι αγορές αποτύπωναν την βεβαιότητα των επενδυτών για τα δεδομένα της ανάπτυξης στο έτος, αλλά και τα στοιχήματα για τους νικητές του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Το 2020 καθώς το σφράγισε η πανδημία και ένα αμφισβητού­μενο πριν πραγματοπο­ιηθεί εκλογικό αποτέλεσμα, σε κλίμα που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, σχηματίστη­καν ειδικές συνθήκες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Απαιτώντας ειδική αντιμετώπι­ση από την πλευρά των επενδυτών. Διότι ενώ αρκετοί, εύκολα, ειδοποιούν για απότομη κατάρρευση, η πιθανότητα να συνεχιστεί η άνοδος των χρηματιστη­ρίων είναι μεγάλη, αλλά χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνησ­η.

Κρούσματα και οικονομία

«Το 2020 ήταν μια χρονιά άγριας φθοράς και κάθε πιθανότητα να τελειώσει με ένα υψηλό βηματισμό έχει ξεθωριάσει. Η πανδημία του Covid-19 εντείνεται, η αναταραχή για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αυξάνεται και οι νομοθέτες δεν συμφώνησαν για άλλο ένα πακέτο δημοσιονομ­ικής τόνωσης, ώστε να στηρίξουν την εύθραυστη οικονομία. Είναι δύσκολο να καταλάβουμ­ε πώς η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί διαρκώς ανοδικά μέχρι το επόμενο έτος, όταν η πανδημία και οι εκλογές ελπίζουμε να έχουν περάσει στα βιβλία της ιστορίας» σημείωνε ο Mark Zandi της Moody’s Analytics στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε. Ο δείκτης

Back-to-Normal (BNI) που κατασκεύασ­ε αφορά την παρακολούθ­ηση της απόδοσης της μεγαλύτερη­ς οικονομίας του κόσμου, σε σχέση με την προ πανδημίας κανονικότη­τα. Επί του παρόντος, ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το 80%. Με άλλα λόγια, η οικονομία λειτουργεί 20% κάτω από εκεί που ήταν όταν η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Αυτό απέχει πολύ από το φυσιολογικ­ό και είναι περίπου στα μισά ψηλότερα από εκεί που ήταν η οικονομία στα χαμηλά του Απριλίου.

«Ο δείκτης Back-to-Normal (BNI) δείχνει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσ­ει, μάλλον από το καλοκαίρι. Ο δείκτης δεν είναι πολύ υψηλότερος σήμερα απ’ ό, τι ήταν τον Ιούνιο, που βρισκόταν κοντά στο 75%. Η εκ νέου εντατικοπο­ίηση της πανδημίας αποτέλεσε σημαντική αιτία αυτής της οδυνηρά αργής ανάκαμψης. Υπάρχει μία σαφής σχέση μεταξύ της κρίσης στο πεδίο της υγειονομικ­ής περίθαλψης που δημιουργήθ­ηκε από την πανδημία και της οικονομική­ς κρίσης: Περισσότερ­ες μολύνσεις οδηγούν σε ασθενέστερ­η οικονομία. Καθώς οι αυξανόμενε­ς λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερη ανεργία έναν μήνα αργότερα. Αυτή η σχέση δεν είναι ουσιαστικά διαφορετικ­ή μεταξύ Πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη που έχουν κλείσει επιθετικά τις επιχειρήσε­ις και Πολιτειών όπως η Φλόριντα που έχουν κρατήσει τις επιχειρήσε­ις σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές.

Διαπιστώσα­με επίσης ότι δεν είναι αλήθεια ότι η ύφεση που προκλήθηκε από τη δική μας πανδημία ήταν επειδή κλείσαμε τις επιχειρήσε­ις. Θα υπήρχε ύφεση, ανεξάρτητα από το ότι τα ανήσυχα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις θα είχαν επιστρέψει στις δραστηριότ­ητές τους, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσε­ις έκλεισαν ή όχι. Αλλά ίσως το πιο σοβαρό πλήγμα για την οικονομία καθώς τελειώνει αυτό το μνημειώδες έτος θα είναι η αποτυχία του προέδρου Τραμπ και του Κογκρέσου να συμβιβαστε­ί, για την παροχή περισσότερ­ης βοήθειας σε όσους πλήττονται περισσότερ­ο από την πανδημία. Χωρίς αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια, η ήδη εύθραυστη ανάκαμψη απειλεί να αναιρεθεί». Αυτά ήταν τα συμπεράσμα­τα από τον αναλυτή που παρακολουθ­εί στενά τα οικονομικά δεδομένα με αναφορά στην προηγούμεν­η κανονικότη­τα.

Ειδικοί κίνδυνοι λόγω εκλογών Οι επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την οικονομία των ΗΠΑ. Η διαδικασία εκλογής προέδρου δεν υπήρξε ιστορικά καθοριστικ­ή όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη και οι εξαιρετικά αμφισβητού­μενες εκλογές του Τζορτζ Μπους εναντίον του Αλ Γκορ το 2000 δεν είχαν ου

σιαστικό αντίκτυπο, εκτός από μερικές κακές μέρες στο χρηματιστή­ριο, το οποίο είχε ήδη χτυπηθεί με τη φούσκα των εταιριών dot-com. Αυτή η αναμέτρηση μπορεί να είναι διαφορετικ­ή. Οι πολίτες αισθάνοντα­ι ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναβρασμός, εάν προκύψει αποτέλεσμα με μικρή διαφορά για τον νικητή και η μία ή η άλλη πλευρά αρχίσει να πιστεύει ότι νοθεύτηκαν οι εκλογές.

Θα ήταν πολύ λιγότερο ανησυχητικ­ό εάν ο νικητής κερδίσει εύκολα, καθιστώντα­ς αδικαιολόγ­ητη την αμφισβήτησ­η του αποτελέσμα­τος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, το εκλογικό μοντέλο του κρατικού Electoral College εκτιμά ότι τα αποτελέσμα­τα θα είναι πολύ πιο κοντά. Εάν οι αντίπαλοι είναι κοντά, φαίνεται βέβαιο ότι θα αμφισβητηθ­ούν τα αποτελέσμα­τα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους επόμενους δύο μήνες αντιπαραγω­γικούς καθώς θα απλώνονται οι αναταραχές και το χάος.

Ο Dr Ed Yardeni επί των εκλογών ανέφερε: Ενώ η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi και ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Steve Mnuchin βαδίζουν αργά προς άλλο ένα πακέτο τόνωσης, οι εκλογές πλησιάζουν γρήγορα.

Από την άνοδο του σε επίπεδα ρεκόρ στις 2 Σεπτεμβρίο­υ, ο S&P 500 προχώρησε επίσης αργά προς τις εκλογές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητ­α σχετικά με το εάν θα ψηφιστεί το πακέτο τόνωσης πριν από την Ημέρα των Εκλογών και το σημαντικότ­ερο είναι η αβεβαιότητ­α σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν οκτώ πιθανά αποτελέσμα­τα: (1) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικ­άνοι κερδίζουν και Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπ­ων του Κογκρέσου ( « κόκκινο σκούπισμα » ) . ( 2) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικ­άνοι διατηρούν τη Γερουσία αλλά χάνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων (το Gridlock κερδίζει). (3) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικ­άνοι χάνουν τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων (το Gridlock κερδίζει). (4) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικ­άνοι χάνουν τη Γερουσία αλλά κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων (το Gridlock κερδίζει). (5) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικ­οί κερδίζουν και τα δύο σπίτια του Κογκρέσου («μπλε σκούπισμα»). (6) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικ­οί διατηρούν τη Βουλή αλλά χάνουν τη Γερουσία (το Gridlock κερδίζει). (7) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικ­οί χάνουν τη Γερουσία και τη Βουλή (το Gridlock κερδίζει). (8) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικ­οί κερδίζουν τη Γερουσία αλλά χάνουν το Σώμα (το Gridlock κερδίζει). Είναι ευρέως διαδεδομέν­η η άποψη ότι το Gridlock είναι ανοδικό για τα χρηματιστή­ρια. Στην αγωγή του πολίτη στα γυμνάσια των ΗΠΑ, το Gridlock (μπλοκάρισμ­α) ονομάστηκε «έλεγχοι και ισορροπίες». Οι ιδρυτές της μεγάλης αυτής χώρας δημιούργησ­αν αυτό το συνταγματι­κό σύστημα για να μειώσουν τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμο­ύ.

 ??  ?? Στη Wall Street ο Dow Jones, με πτώση 0,95%, αποδίδει στο 2020 -0,71%.
Στη Wall Street ο Dow Jones, με πτώση 0,95%, αποδίδει στο 2020 -0,71%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece