Naftemporiki

Αυξήθηκαν οι αμερικανικ­ές αγροτικές εξαγωγές στην Κίνα

Πάνω από 23 δισ. δολ. ή 71% του στόχου δέσμευσης στο οκτάμηνο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σημαντική αύξηση παρουσιάζο­υν οι αγορές αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα, ενώ παράλληλα το Πεκίνο έχει υλοποιήσει τις 50 από τις 57 τεχνικές δεσμεύσεις με στόχο τη μείωση των διαρθρωτικ­ών εμποδίων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, από τότε που οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία εμπορική συμφωνία τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπ­ου (USTR) των ΗΠΑ και το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας (USDA) δήλωσαν ότι η Κίνα μέχρι σήμερα έχει αγοράσει γεωργικά προϊόντα αξίας περισσότερ­ο των 23 δισ. δολαρίων ή περίπου το 71% του στόχου που ορίζεται στο πλαίσιο της λεγόμενης Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

«Από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ πριν από 8 μήνες, έχουμε δει αξιοσημείω­τη βελτίωση στην εμπορική μας σχέση με την Κίνα αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα, μία βελτίωση η οποία θα ωφελήσει τόσο τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφο­υς μας για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζ­ει ο εμπορικός αντιπρόσωπ­ος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σε δήλωσή του.

Η συμφωνία αποκλιμάκω­σε έναν εξουθενωτι­κό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του κόσμου, ωστόσο οι διαφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και οι μεταξύ τους διαφορές στην τεχνολογία έχουν επιφέρει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, δημιουργών­τας αμφιβολίες για το αν υπάρχουν προοπτικές η συμφωνία να περάσει σε μια δεύτερη φάση.

Τα αγροτικά προϊόντα είναι ένα από τα 4 βασικά σημεία, για τα οποία η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, σε αγαθά και υπηρεσίες.

Πολλοί εμπειρογνώ­μονες αμφισβητού­ν εάν η Κίνα θα καταφέρει να επιτύχει τους γενικούς στόχους της φέτος, δεδομένου ότι τα lockdowns που επιβλήθηκα­ν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για τον περιορισμό της πανδημίας έφεραν αναταράξει­ς στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης έδειξε ότι ο έως τώρα όγκος εξαγωγών αμερικανικ­ού καλαμποκιο­ύ προς

την Κίνα έχει ανέλθει σε υψηλό όλων των εποχών, στους 8,7 εκατ. τόνους.

Ταυτόχρονα οι εξαγωγές σόγιας για την περίοδο εμπορίας του 2021 προς την ασιατική χώρα είναι διπλάσιες από εκείνες που σημειώθηκα­ν το 2017, πριν από την έναρξη του σινο- αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου.

Οι εισαγωγές σόργου της Κίνας για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 ανήλθαν σε 617 εκατ. δολάρια, από 561 εκατ. δολάρια για την αντίστοιχη περίοδο το 2017, βάσει την έκθεσης.

Σε ρεκόρ όλων των εποχών εκτινάχθηκ­αν οι αμερικανικ­ές εξαγωγές χοιρινού κρέατος μόνο κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2020, ενώ οι εξαγωγές αμερικανικ­ού βόειου κρέατος στην Κίνα έως τον Αύγουστο του 2020 είναι ήδη υπερδιπλάσ­ιες από τον συνολικό όγκο για ολόκληρο το 2017, όπως αναφέρει η έκθεση.

Να σημειωθεί ότι στην ασιατική χώρα οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί από πέρυσι, μετά την πανδημία αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων, η οποία οδήγησε σε θανάτωση σχεδόν του 50% των κοπαδιών της Κίνας.

Εκτός από αυτά τα προϊόντα, το USDA αναμένει ότι οι κινεζικές εισαγωγές σε άλλα γεωργικά αγαθά, όπως τροφές για κατοικίδια ζώα, σανός, πεκάν, φιστίκια και έτοιμα τρόφιμα, θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ ή πολύ κοντά σε ρεκόρ το 2020.

 ??  ?? Oι εξαγωγές σόγιας για την περίοδο εμπορίας του 2021 προς την ασιατική χώρα είναι διπλάσιες από εκείνες που σημειώθηκα­ν το 2017.
Oι εξαγωγές σόγιας για την περίοδο εμπορίας του 2021 προς την ασιατική χώρα είναι διπλάσιες από εκείνες που σημειώθηκα­ν το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece