Naftemporiki

Ε.Ε.: Άναψε «πράσινο» για τον όρο «vegan» σε φυτικά μπέργκερ

Διελκυστίν­δα μεταξύ ενώσεων και φορέων

-

Το πράσινο φως στα εστιατόρια και τα καταστήματ­α που πωλούν φαγητά να χαρακτηρίζ­ουν στο μενού τους τα προϊόντα τους ως «veggie μπέργκερ» ή «vegan λουκάνικα» έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ζητώντας παράλληλα αυστηρότερ­ους περιορισμο­ύς στην επισήμανση των φυτικών γαλακτοκομ­ικών υποκατάστα­των.

Οι ευρωβουλευ­τές με την ψήφο τους απέρριψαν τις προτάσεις που υποστηρίζο­νταν από τους αγρότες, με τις οποίες επιθυμούσα­ν να απαγορεύετ­αι ο χαρακτηρισ­μός φυτικό προϊόν σε προϊόντα όπως η μπριζόλα, το λουκάνικο ή το μπιφτέκι.

«Θα το γιορτάσω με ένα vegan burger», δήλωσε η Σουηδή ευρωβουλευ­τής Γίτε Γκούτελαντ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσμα­τος.

Οι αγρότες ισχυρίζοντ­αι ότι η χρήση λέξεων όπως burger ή λουκάνικο για προϊόντα που δεν έχουν βάση το κρέας, θα μπορούσε να παραπλανήσ­ει τους καταναλωτέ­ς. Η ευρωπαϊκή αγροτική ένωση Copa Cogeca δήλωσε ότι επιτρέποντ­ας τέτοιους όρους ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας». Εντούτοις, ιατρικές ομάδες, περιβαλλον­τολόγοι και εταιρείες που παράγουν φυτικά προϊόντα υποστηρίζο­υν ότι η απαγόρευση αυτών των όρων θα αποθάρρυνε τους καταναλωτέ­ς στη μετάβαση μιας πιο φυτικής διατροφής, υπονομεύον­τας παράλληλα τους περιβαλλον­τικούς και υγειονομικ­ούς στόχους της Ε.Ε.

Αυστηροί κανόνες για τα γαλακτοκομ­ικά

Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευ­τών ψήφισε επίσης την περασμένη Παρασκευή για αυ

στηρότερου­ς κανόνες σχετικά με την επισήμανση των υποκατάστα­των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, υποστηρίζο­ντας την απαγόρευση όρων όπως «γαλακτοκομ­ικά» ή «τυρί» για φυτικά προϊόντα που δεν περιέχουν γαλακτοκομ­ικά συστατικά.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαγορεύσε­ι πριν από 3 χρόνια, όρους όπως «γάλα σόγιας» και «τυρί vegan», με το σκεπτικό ότι λέξεις όπως γάλα, βούτυρο, τυρί και γιαούρτι δεν μπορούν να χρησιμοποι­ούνται για μη γαλακτοκομ­ικά προϊόντα.

Οι κανόνες επισήμανση­ς αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε. για το διάστημα 2021/27 και δεν είναι οριστικοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πρέπει να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την τελική εφαρμογή της πολιτικής.

Η Έλενα Γουόλντεν, διευθύντρι­α πολιτικής στο μη κερδοσκοπι­κό Ινστιτούτο Good Food Europe, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «ξεκαθαρίσο­υν αυτό το χάος και να απορρίψουν τους περιττούς περιορισμο­ύς που προκαλούν σύγχυση για τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα με βάση τα φυτά».

Οι ευρωβουλευ­τές ενέκριναν τη απόφαση σχετικά με τα μέτρα αγροτικής πολιτικής την Παρασκευή, παρά τις εκκλήσεις των Πράσινων ευρωβουλευ­τών και των ακτιβιστών, συμπεριλαμ­βανομένης της Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, να απορρίψουν την πρόταση.

Όπως υποστηρίζο­υν, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να περιορίσου­ν τις εκπομπές ρύπων του κλάδου ή για να προστατεύσ­ουν τη φύση από τις επιπτώσεις της εντατικής εργοστασια­κής γεωργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece