Naftemporiki

«Show me the Monet» με 9,8 εκατ.

-

Σχεδόν 10 εκατ. δολάρια πωλήθηκε το έργο του Banksy «Show me the Monet», έπειτα από δημοπρασία που έγινε στο Sotheby’s.

Στο «Show me the Monet» ο διάσημος street artist απεικονίζε­ι το έργο «Γέφυρα πάνω από λίμνη με νούφαρα» του Κλοντ Μονέ αλλά στη σύγχρονη εποχή.

Ο πίνακας, που πωλήθηκε έναντι 9,8 εκατ. δολαρίων μέσα σε μία διαδικασία δημοπρασία­ς που διήρκησε μόλις 9 λεπτά, επί της ουσίας απεικονίζε­ι την περιβαλλον­τική ρύπανση στη σημερινή εποχή: Ένας κώνος κυκλοφορία­ς και δύο καροτσάκια του σούπερ μάρκετ βυθισμένα στην ειδυλλιακή σκηνή.

Ο πρωτότυπος πίνακας του Μονέ ήταν ένα από τα 12 ιμπρεσιονι­στικά έργα με θέα στην ιαπωνική γέφυρα του καλλιτέ

χνη πάνω από τον υδάτινο κήπο του, κοντά στο Giverny της Βόρειας Γαλλίας.

Φιλοτεχνήθ­ηκε μεταξύ 1897 και 1899 και ο Μονέ στη συνέχεια ζωγράφισε τις παραλλαγές της ίδιας ειδυλλιακή­ς θέας σε διαφορετικ­ές ώρες της ημέρας, σε διαφορετικ­ές καιρικές συνθήκες και εποχές.

Το «Show Me the Monet» πωλήθηκε περίπου 3 με 5 εκατ. δολάρια υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με το Sotheby’s.

Η ζωγραφική του Banksy είναι μία ελαιογραφί­α σε καμβά, που δημιουργήθ­ηκε το 2005.

Παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Crude Oils: A Gallery of Re-mixed Masterpiec­es, Vandalism and Vermin», όπου ο Banksy φαντάστηκε και επαναδημιο­ύργησε διάσημα έργα καλλιτεχνώ­ν μεταξύ αυτών των Edward Hopper, Jack Vettriano και Vincent van Gogh.

Ο συγκεκριμέ­νος πίνακας είναι ο δεύτερος πιο ακριβός του Banksy. Πέρυσι, το «Devolved Parliament», μια σατιρική ελαιογραφί­α που απεικονίζε­ι τη Βουλή των Κοινοτήτων γεμάτη χιμπατζήδε­ς, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο για την τιμή ρεκόρ των 12.200.000 δολαρίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece