Naftemporiki

Ο τραγικός διωγμός των Ρωμιών από την Πόλη

«Κάποτε στο Βόσπορο» από τις 9 Νοεμβρίου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηθεατρική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο » σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου ξεκινά, από τις 6 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, το «ταξίδι» της στο Θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32, Εξάρχεια).

Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστώ­ν κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνισ­τών θα ζωντανέψου­ν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντιν­ούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντα­ς μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να παρακολουθ­ήσει έργο με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία.

Με αφορμή σκηνοθετημ­ένη προβοκάτσι­α Με την ονομασία «Σεπτεμβρια­νά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίο­υ 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντιν­ούπολη, όπου καθοδηγούμ­ενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμαν­ικών μειονοτήτω­ν, λεηλατώντα­ς και πυρπολώντα­ς ελληνικά καταστήματ­α, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντ­ας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεί­α, δημιουργών­τας τρομοκρατί­α και ανασφάλεια για τις υφιστάμενε­ς μειονότητε­ς. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκ­η, που αποδείχτηκ­ε στη συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημ­ένη προβοκάτσι­α από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση. Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσι­α. Τα «Σεπτεμβρια­νά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκω­ν μειονοτήτω­ν που μπορεί να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, πλην όμως εντάθηκαν από την εποχή των Νεότουρκων και ύστερα. Η μνήμη των «Σεπτεμβρια­νών» είναι εξ ορισμού θλιβερή και οδυνηρή.

Σκιαγραφών­τας τον μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης

Ο Άκης Δήμου, ένας από τους πιο σημαντικού­ς συγγραφείς της γενιάς του («Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης», «…και Ιουλιέττα») έγραψε, κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσε­ων Τάγαρη, ένα έργο, το οποίο σκιαγραφεί τον μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον σκληρό Σεπτέμβριο του 1955, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντιν­ούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών αρχών, με συνέπεια την εξόντωσή του, το «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντιν­ούπολης και του τραγικού διωγμού

τους. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεα­τρική παράσταση, όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης εναλλάσσον­ται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου.

Μια από τις τραγικότερ­ες σελίδες της ελληνικής ιστορίας Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωπο­ι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα του 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης. Οικογενεια­κά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότη­τες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερ­ες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερ­ο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε. Πρόκειται για μια μουσικοθεα­τρική παράσταση για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Δάνης Κατρανίδης, Στέλιος Μάινας, Θεοφανία Παπαθωμά, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Αναστασία Παντούση, Ντίνος Σπυρόπουλο­ς, Χλόη Μάντζαρη. Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι: Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης.

 ??  ?? Δάνης Κατρανίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Στέλιος Μάινας
Δάνης Κατρανίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Στέλιος Μάινας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece