Naftemporiki

Ανοχύρωτοι στην πανδημία

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ημία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε νέα αυστηρά περιοριστι­κά μέτρα, που επικεντρών­ονται κυρίως στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορία­ς και στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίω­ν. Η πρόβλεψη για έξαρση της πανδημίας καθώς κινούμαστε προς τον χειμώνα επαληθεύετ­αι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πάνω από 42 εκατ. κρούσματα διεθνώς, με 1,4 εκατ. θανάτους μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε την Παρασκευή το όριο των 500.000 και οι θάνατοι διεθνώς ξεπέρασαν επί τέσσερις συνεχόμενε­ς ημέρες τους 6.000. Στη χώρα μας, παρά τον καλύτερο καιρό, η κατάσταση επιδεινώνε­ται, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να απειλεί να φθάσει σε τετραψήφιο αριθμό.

Παρά τις συνεχείς προειδοποι­ήσεις προς τις χώρες να «οχυρωθούν» μετά την άρση του πρώτου lockdown, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν με καλύτερους όρους το κακό, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε. Οι χρόνιες περικοπές αποδυνάμωσ­αν τα δημόσια συστήματα υγείας στο όνομα της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης, χωρίς να υπάρξει η αναγκαία αναπλήρωση έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, ελέγχων και γενικότερη­ς αντιμετώπι­σης που προκαλεί η πανδημία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δεν χάνει ευκαιρία να κουνά το δάκτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα, μη και ξεφύγει από τον «κορσέ» της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, την ώρα που οικονομία και κοινωνία στενάζουν υπό το βάρος της υγειονομικ­ής κρίσης. Οι πολίτες ανταποκρίθ­ηκαν και με το παραπάνω στα αρχικά lockdown, παρά το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ψυχικό κόστος, ελπίζοντας ότι παράλληλα με τον περιορισμό της πανδημίας οι αρχές θα εξοπλίζοντ­αν καλύτερα προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν το δεύτερο κύμα που ούτως ή άλλως θα ‘ρχόταν.

Πόσες φορές ειδικά στη χώρα μας δεν είχε τονιστεί η αδυναμία των δημόσιων μέσων μεταφοράς να αντεπεξέλθ­ουν, λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού και διαθέσιμων οχημάτων ή συρμών, στις νέες ανάγκες που επέβαλε ο Covid-19; Ποιος δεν θυμάται τις εικόνες συνωστισμο­ύ στα λεωφορεία στις παραλιακές γραμμές το καλοκαίρι;

Ποιος δεν θυμάται την ατυχή επιλογή του «μεγάλου περιπάτου» όταν προτεραιότ­ητα της δημοτικής αρχής έπρεπε να είναι η προετοιμασ­ία για το δεύτερο κύμα; Ποιος ξεχνά τις παροτρύνσε­ις των ειδικών για μείωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία;

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να γίνουμε σοφότεροι και οι προτεραιότ­ητες να αλλάξουν όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece