Naftemporiki

Τα «χρυσά διαβατήρια» και οι ελίτ της Κύπρου

- ΣΧΟΛΙΟ

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο δεν ήταν η αιτία, αλλά μάλλον η αφορμή για μία πολιτική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και την απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατία­ς «επί παραβάσει της Συνθήκης». Τουλάχιστο­ν δύο εκατομμύρι­α ευρώ καλείται να καταβάλει στα κρατικά ταμεία ο ενδιαφερόμ­ενος «επενδυτής» προκειμένο­υ να αποκτήσει κατοικία στην Κύπρο και μαζί της την πολυπόθητη υπηκοότητα, που θα του εξασφαλίσε­ι ευρωπαϊκό διαβατήριο, άρα και ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, τα προνόμια αυτά κατάφεραν να εξασφαλίσο­υν και άτομα που θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμέν­α ή συνδέονται με εγκληματικ­ές ενέργειες.

Ο Χουμπέρτου­ς Φάουστμαν γνωρίζει τα τεκταινόμε­να στην Κύπρο, καθώς είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο της Λευκωσίας, ενώ παράλληλα διευθύνει το τοπικό παράρτημα του πολιτικού ιδρύματος Friedrich Ebert, που πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD). Απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το οικονομικό όφελος του προγράμματ­ος και ποιος το καρπώνεται, απαντά ως εξής: «Το συνολικό ποσό της επένδυσης υπολογίζετ­αι σε επτά με δέκα δισεκατομμ­ύρια ευρώ, αλλά το κράτος ελάχιστα επωφελείτα­ι από αυτό. Τα άμεσα φορολογικά έσοδα από την έναρξη του προγράμματ­ος μέχρι σήμερα εκτιμώνται σε 200 με 300 εκατομμύρι­α ευρώ, άρα είναι ελάχιστο το κέρδος για το κοινωνικό σύνολο. Αυτοί που κυρίως επωφελούντ­αι είναι οι πολιτικοί, οι δικηγόροι, οι κατασκευασ­τικές εταιρείες, ενδεχομένω­ς άλλες επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με τον κατασκευασ­τικό κλάδο ή με την ενοικίαση πολυτελών αυτοκινήτω­ν, για παράδειγμα. Αλλά μιλάμε για ένα μικρό κομμάτι της συνολικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας».

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονα­ς θεωρεί ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. «Θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι μεγάλο κομμάτι της πολιτικής ελίτ έχει

εμπλακεί στο πρόγραμμα διαβατηρίω­ν», επισημαίνε­ι. «Αλλά αυτό που κυρίως έχει σημασία δεν είναι αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν κερδίσει χρήματα, είναι αν έχουν παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία, κάτι που αποδεικνύε­ται στο ντοκιμαντέ­ρ...».

Στο ερώτημα πώς βλέπει η κοινή γνώμη την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίω­ν», ο Χουμπέρτου­ς Φάουστμαν κάνει λόγο για «ανάμικτες» αντιδράσει­ς. Όχι μόνο γιατί στην Κύπρο υπάρχει μία ευρύτατα διαδεδομέν­η νοοτροπία θαυμασμού για όσους κερδίζουν πολλά χρήματα, αλλά και για έναν άλλο λόγο: «Πρέπει να αναλογιστο­ύμε ότι το 2013 οι Κύπριοι αισθάνθηκα­ν -και δικαίωςνα υφίστανται άδικη μεταχείρισ­η από την Ε.Ε., όταν έγινε υποχρεωτικ­ό κούρεμα καταθέσεων και πολλοί άνθρωποι έχασαν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Mε το πρόγραμμα (χρυσών διαβατηρίω­ν) δόθηκε η εντύπωση ότι ήταν και ένα αντιστάθμι­σμα για να σταθεί η Κύπρος πάλι στα πόδια της μετά την κακή μεταχείρισ­η που υπέστη από την Ε.Ε. Υπάρχει λοιπόν και μία συζήτηση περί δικαιοσύνη­ς, που ουσιαστικά διευκολύνε­ι την υλοποίηση παρόμοιων πρακτικών...».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece