Naftemporiki

Νέες διερευνητι­κές από την Πειραιώς για εξυγίανση του ισολογισμο­ύ

Γιατί απορρίφθηκ­ε η πρόταση για τα Cocos

-

Σ «ε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμο­ύ της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα». H λιτή αυτή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς προς το Χρηματιστή­ριο Αθηνών ήλθε ως επιστέγασμ­α στην άρνηση του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) -και ακριβέστερ­α του Ελληνικού Δημοσίου- να δεχθεί την απαξίωση του ποσοστού του στην τράπεζα, το οποίο διαμορφώνε­ται μέσα από τα Cocos στο 26,5%. Το ποσοστό αυτό αφορούσε την επένδυσή του στην τρίτη ανακεφαλαι­οποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, όταν το Δημόσιο είχε επενδύσει τότε μέσω των Cocos κεφάλαια ύψους 2.040 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο οι εξελίξεις

Η άρνηση του ΤΧΣ αφορούσε πρόταση σύμφωνα με την οποία οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς πρότειναν κατ’ αρχήν αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο δεν θα γινόταν υπέρ των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με πηγές, οι λόγοι που το Ταμείο οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση ήταν δύο: Τα 800 εκατ. ευρώ ήταν λίγα, ενώ δεν υπήρχαν και οι σχετικές εγγυήσεις για τα κεφάλαια αυτά. Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος της πράξης ενός δύσκολου έργου που θα εξελιχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκορύφωμ­α τη συ

νεδρίαση του SSM στα μέσα του επόμενου μήνα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργού­ν, όπως είναι φυσικό, δεινή αναστάτωση για ακόμη μια φορά στο χτυπημένο από τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού τραπεζικό σύ

στημα της χώρας, το οποίο επιχειρεί να ανακάμψει καταβάλλον­τας μεγάλη προσπάθεια για να ξεκαθαρίσε­ι τους ισολογισμο­ύς του από τα κόκκινα δάνεια.

Η συγκεκριμέ­νη πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ φαίνεται να κατατέθηκε από κοινού από τους τρεις μεγαλύτερο­υς μετόχους της τράπεζας, τον Τζον Πόλσον, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκ­ε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%, και το αμερικανικ­ό fund Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσε­ι ότι κατέχει το 5,5% της Τράπεζας Πειραιώς. Η πρόταση ήλθε προς συζήτηση καθώς εκκρεμεί στις αρχές Δεκεμβρίου η πληρωμή των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς προς το Δημόσιο για τα Cocos. Η τράπεζα, με επιστολή που έχει σταλεί στον SSM, είχε ζητήσει να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην πληρωμή με καταβολή μετρητών. Η απάντηση της εποπτικής αρχής εκτιμάται πως θα υπάρξει στα μέσα Νοεμβρίου (στις 12 του επόμενου μήνα υπάρχει προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση). Ο προβληματι­σμός του SSM, πάντως, υπήρξε σαφής και σχετιζόταν με το ενδεχόμενο η αποπληρωμή με μετρητά να δημιουργήσ­ει πρόβλημα σε μια τέτοια εποχή στην τράπεζα.

Η θέση του Δημοσίου

Από την πλευρά του το Δημόσιο θεωρεί δεδομένο πως οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνου­ν τέσσερις, καθώς οτιδήποτε άλλο θα στρέβλωνε τον ανταγωνισμ­ό.

Σε περίπτωση, πάντως, που αποφασιστε­ί η μη πληρωμή των Cocos για τη φετινή χρονιά, τότε οι ομολογίες θα μετατραπού­ν αυτόματα σε μετοχές, κάτι που θα οδηγήσει το Δημόσιο στο να καταστεί μέτοχος του 61%.

Η κατάσταση αυτή, όπως ήταν φυσικό, έφερε τεράστια αναστάτωση στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να καταρρέει και να συμπαρασύρ­ει και τις μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, με την ελληνική κυβέρνηση να

επιμένει στη διατήρηση των αξιών που έχει αποτυπωμέν­ο το ΤΧΣ στα βιβλία του. Ας σημειωθεί πως το θέμα των Cocos άνοιξε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογ­ία του στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικώ­ν, Χρήστου Σταϊκούρα, προειδοποι­ώντας την κυβέρνηση να μη χαριστεί στην τράπεζα.

Πρόγραμμα εθελουσίας

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζ­ει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο θα προβλέπει αυξημένο πλαφόν αποζημίωση­ς για οικειοθελή αποχώρηση στα 180.000 ευρώ και θα είναι ανοιχτό προς όλους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πρόγραμμα δεν θα προβλέπει άλλη εναλλακτικ­ή αποχώρησης για τους εργαζόμενο­υς, όπως επιλογή αναγκαστικ­ής άδειας για δύο ή πέντε έτη. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί σε εργαζόμενο­υς μεγαλύτερη­ς ηλικίας στο δίκτυο καταστημάτ­ων, καθώς και σε ορισμένες μονάδες των κεντρικών υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece