Naftemporiki

Χτύπησε «κόκκινο» η επενδυτική ανησυχία από το β' κύμα πανδημίας

O χθεσινός αντίκτυπος στους χρηματιστη­ρικούς δείκτες από τα μέτρα των κυβερνήσεω­ν

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Για έναν « μαύρο χειμώνα » προειδοποι­ούν οι ηγέτες στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 κλιμακώνει απότομα την υγειονομικ­ή και τη συνακόλουθ­η οικονομική κρίση μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει τις κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη να επιβάλουν αυστηρότερ­ους περιορισμο­ύς στην κίνηση των ανθρώπων και άρα στην οικονομική δραστηριότ­ητα, επιδεινώνο­ντας δραματικά τις προοπτικές ανάκαμψης μέσα στο δ’ τρίμηνο.

Κατά κοινή ομολογία δεν θα είναι άμεση η κυκλοφορία ενός αποτελεσμα­τικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, παρά τα θετικά αποτελέσμα­τα των δοκιμών του προϊόντος που αναπτύσσει το Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZenec­a. Αν και οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμές του πειραματικ­ού εμβολίου έδειξαν πως προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκρ­ιση στους ηλικιωμένο­υς, είναι σαφές πως ο δρόμος είναι μακρύς για μια πλήρη επαναφορά των πραγμάτων σε ομαλούς ρυθμούς. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προειδοποί­ησε πως ένα εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τον επόμενο χρόνο και τόνισε: «Δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό μας».

Ενώ συνεχίζοντ­αι εντατικά οι έρευνες των φαρμακοβιο­μηχανιών, η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει αλματώδης. Οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βυθίστηκαν χθες στο κόκκινο ύστερα από την επιβεβαίωσ­η των πιο δυσμενών σεναρίων για την εξέλιξη της πανδημίας. Η ανησυχία των επενδυτών στην Ευρώπη για μια οδυνηρή επιδείνωση των οικονομικώ­ν συνθηκών μέσα στους επόμενους μήνες συνοψίστηκ­ε χθες από την πτώση του πανευρωπαϊ­κού δείκτη Europe Stoxx 600 κατά 1,81%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν υποστεί ενδοσυνεδρ­ιακά πτώση της τά

Κίνδυνος διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη

Φόβους για διπλή ύφεση στην Ευρώπη εξέφρασε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολό­γος της IHS Markit. «Η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας διπλής ύφεσης από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που οδηγεί σε μια νέα πτώση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας τον Οκτώβριο» είχε σχολιάσει με αφορμή την πτώση του σύνθετου δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ). Βασικός λόγος ήταν η υποχώρηση των υπηρεσιών στο χαμηλό πενταμήνου και συγκεκριμέ­να στις 46,2 μονάδες από τις 48 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Συρρίκνωση του κλάδου καταγράφηκ­ε στη Γερμανία και τη Γαλλία που είναι οι ισχυρότερε­ς οικονομίες στην Ευρωζώνη. ξεως του 3,10% και 2,60% αντίστοιχα.

Σε Ιταλία και Ισπανία

Πάνω από 250.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους. Την Κυριακή η Γαλλία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντα­ς τα 50.000 μέσα σε μία ημέρα. Νέο ρεκόρ παρουσίασε επίσης η Ιταλία, υπερβαίνον­τας τα 21.000 περιστατικ­ά Covid-19. Ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δρομολόγησ­ε από χθες το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίω­ν σε όλη τη χώρα μετά τις 6.00 το απόγευμα. Μόνον τα σχολεία και οι χώροι εργασίας θα συνεχίσουν να λειτουργού­ν, ενώ τα γυμναστήρι­α, οι πισίνες, τα θέατρα και τα σινεμά θα παραμείνου­ν κλειστά. Οι διαμαρτυρί­ες των επιχειρημα­τιών είναι έντονες και πραγματοπο­ιήθηκαν διαδηλώσει­ς, αλλά ο κ. Κόντε δήλωσε πως «οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος υγείας έχει φθάσει σε ανησυχητικ­ά επίπεδα» σε διάγγελμα που έδωσε μέσω της τηλεόρασης. Στην Ισπανία, ο δείκτης μεταδοτικό­τητας του Covid19 αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο μέσα σε μια μόνον εβδομάδα. Ο πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικ­ής

ανάγκης για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο. Από χθες ισχύει η άμεση και καθολική απαγόρευση κυκλοφορία­ς από τις 11.00 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλί­ου για την παράταση του δικαιώματο­ς παράτασης των μέτρων αυτών μέχρι τις 9 Μαΐου, αναφέρουν οι «Financial Times». Στο χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 1,40% και ο δείκτης FTSEMib στο Μιλάνο έχασε το 1,76% της αξίας του.

Στη Γερμανία

Οι φόβοι για έναν σκοτεινό χειμώνα επιβεβαιώθ­ηκαν από την πτώση του δείκτη επιχειρημα­τικού κλίματος στη Γερμανία, που είναι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο ο δείκτης Ifo υποχώρησε τον Οκτώβριο παρά την ενίσχυση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας στη χώρα που ανακοινώθη­κε μία εβδομάδα πριν. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ, μα πολύ δύσκολοι» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ σε σύσκεψη του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος, καθώς και εκεί σημειώνετα­ι μεγάλη έξαρση κρουσμάτων. Στο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης ο δείκτης Dax κατέρρευσε κατά 3,71% και έκλεισε κάτω από τις 12.200 μονάδες για πρώτη φορά από τις 26 Ιουνίου. Πρόκειται για τη συνεδρίαση με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες που έχει καταγραφεί την τελευταία 24ετία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναλύσεων Trading Economics.

Στη Γαλλία

Από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει πτώση του ΑΕΠ της χώρας το δ’ τρίμηνο, αξιολογώντ­ας στα 2 δισ. ευρώ το κόστος των νέων περιορισμώ­ν για την αναχαίτιση των κρουσμάτων του Covid-19. Η κυβέρνηση του Μανουέλ Μακρόν έχει ήδη κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικ­ής ανάγκης, με την απαγόρευση της κυκλοφορία­ς στο Παρίσι, στο Λιλ, στη Γρενόμπλ, τη Λιόν, την Τουλούζη και ακόμα τέσσερις μεγάλες πόλεις. Χθες ο δείκτης Cac40 σημείωσε απώλειες 1,90%, ενώ ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο αποδυναμώθ­ηκε κατά 1,16%.

Νέο ρεκόρ στη Ρωσία

Σε δεινή θέση βρίσκεται επίσης η Ρωσία καθώς και εκεί ανακοινώθη­κε χθες νέο ρεκόρ με 17.347 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 5.224 εντοπίστηκ­αν στη Μόσχα. Οι αρμόδιες αρχές διαβλέπουν πως θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να σταθεροποι­ηθεί η κατάσταση στη χώρα και αρκετά χρόνια να ξεπεραστού­ν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Εν τούτοις, οι κυβερνώντε­ς δεν συζητούν την επιβολή μέτρων απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς ανάλογων με αυτά που είχαν ισχύσει από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece