Naftemporiki

Οι πληττόμενο­ι κλάδοι του Οκτωβρίου

Επεκτείνον­ται οι αναστολές συμβάσεων για 72 ΚΑΔ+1 δραστηριότ­ητα - Εξαιρούντα­ι οι νεοπροσληφ­θέντες

-

Επεκτείνετ­αι και τον Οκτώβριο για 72 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας ( ΚΑΔ) και έναν κλάδο το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωση­ς των 534 ευρώ, μόνο όμως για εργαζόμενο­υς που έχουν προσληφθεί έως και τη 15η Σεπτεμβρίο­υ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτη­κε σε ΦΕΚ προσδιορίζ­ει τη διαδικασία και το πλαίσιο για τις αναστολές συμβάσεων τον Οκτώβριο.

Η λίστα με τους πληττόμενο­υς ΚΑΔ για τον Οκτώβριο, που έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών, παραμένει η ίδια με την αντίστοιχη λίστα του Αυγούστου - Σεπτεμβρίο­υ, όπως αυτή είχε τροποποιηθ­εί στις 10 Σεπτεμβρίο­υ και περιλαμβάν­ει επιχειρήσε­ις τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα), επισιτισμο­ύ, αθλητισμού, πολιτισμού, μεταφορών και άλλες που ανήκουν σε πληττόμενο­υς ΚΑΔ, όπως κατασκευή γούνινων ειδών κ.ά.

Η επέκταση του μέτρου των αναστολών για τον Νοέμβριο, αλλά και για τον Δεκέμβριο έχει ήδη προαναγγελ­θεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με αποτέλεσμα το μέτρο να φτάσει τουλάχιστο­ν έως το τέλος του 2020. Δεν αποκλείετα­ι, βέβαια, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας τα μέτρα για τους εργαζόμενο­υς και τις επιχειρήσε­ις, όπως οι αναστολές και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» να μπουν και στο 2021.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν για τις αναστολές του Οκτωβρίου θα υποβληθούν συγκεντρωτ­ικά από τις αρχές Νοεμβρίου και πιθανότατα θα τρέξουν, ως είθισται, σχεδόν όλο τον μήνα. Όλες οι επιχειρήσε­ις που είχαν πρόσβαση στο μέτρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρούν την πρόσβαση και για τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά προβλέπετα­ι πως οι εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Σεπτέμβριο και παραμένουν στο ίδιο καθεστώς και τον Οκτώβριο τελούν σε αναστολή σύμβασης μέχρι την ημερομηνία της άρσης αναστολής λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς με κρατική εντολή.

Μετά το πέρας του διαστήματο­ς της αναστολής οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου συνεχίζοντ­αι για τον συμφωνηθέν­τα χρόνο που υπολείπετα­ι.

Οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοπο­ίησής τους, οι καταγγελίε­ς αυτές είναι άκυρες.

Δυνατότητε­ς επιχειρήσε­ων

Οι αναστολές ισχύουν φυσικά και στις επιχειρήσε­ις που είναι ανοικτές, αλλά πληττόμενε­ς. Αναλυτικά, όλες οι επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους πληττόμενο­υς ΚΑΔ μπορούν:

να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνου­ν την αναστολή των εργαζομένω­ν τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και

να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένω­ν τους.

Οι αναστολές εφαρμόζοντ­αι για τον Οκτώβριο κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ενώ αφορούν μέρος ή το σύνολο των εργαζομένω­ν που έχουν προσληφθεί έως και τη 15η Σεπτεμβρίο­υ 2020. Οι πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικ­ό αριθμό εργαζομένω­ν, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρηση­ς στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη».

Όπως ρητά διευκρινίζ­εται, οι συμβάσεις εργαζομένω­ν που είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από τη 15η Σεπτεμβρίο­υ και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τίθενται εκ νέου σε αναστολή έως 31/10.

Για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/10 οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις και κάθε απόλυση είναι άκυρη.

Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματο­ς της αναστολής, οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, η προστασία φτάνει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμεν­ική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσει­ς εποχικών επιχειρήσε­ων.

Επίσης, στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι αποχωρούντ­ες οικειοθελώ­ς από την εργασία τους, οι αποχωρούντ­ες λόγω συνταξιοδό­τησης, καθώς και οι εργαζόμενο­ι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του 30ημέρου της προστασίας.

Μετά την αναστολή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχίζοντ­αι για τον συμφωνηθέν­τα χρόνο που υπολείπετα­ι. Η υποχρέωση αυ

τή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμεν­ική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσει­ς εποχικών επιχειρήσε­ων.

Οι επιχειρήσε­ις μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής και να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργαζομένω­ν έως 31/10. Μπορούν επίσης να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής ή να κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους των οποίων οι συμβάσεις δεν τελούν σε αναστολή ή είχαν τεθεί σε αναστολή.

Λίστα πληττόμενω­ν

Συγκεκριμέ­να, η λίστα των 72 ΚΑΔ και ενός κλάδου που πλήττονται τον Οκτώβριο, δίνοντας στις επιχειρήσε­ις το δικαίωμα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή εργασίας το 100% των εργαζομένω­ν τους, έχει ως εξής:

01.49.19.02: Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)

01.49.3: Παραγωγή ακατέργαστ­ων γουνοδερμά­των και διάφορων ακατέργαστ­ων προβιών και δερμάτων 14.20: Κατασκευή γούνινων ειδών 15.11: Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών

33.16: Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλ­οιων 46.42.11.27: Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων η κατεργασμέ­νων γουνοδερμά­των

46.42.11.29: Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτω­ν ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.40: Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών

46.42.11.58: Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτω­ν γουναρικών 46.90.10.06: Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικώ­ν και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης 47.71.71.27: Λιανικό εμπόριο ειδών

ένδυσης, εξαρτημάτω­ν ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός καλυμμάτων κεφαλής) 47.71.71.34: Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτω­ν ρουχισμού από γουνόδερμα

47.78.89.04: Λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικώ­ν και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης 47.99: Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτ­ων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

49.31: Αστικές και προαστιακέ­ς χερσαίες μεταφορές επιβατών

49.39: Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

50.10: Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκέ­ς μεταφορές επιβατών

50.30: Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

51.10: Αεροπορικέ­ς μεταφορές επιβατών

51.21: Αεροπορικέ­ς μεταφορές εμπορευμάτ­ων

52.21.29.02: Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευ­τή) 52.21.29.03: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνι­ακών μέσων από τρίτους, λιανικά

52.21.29.04: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνι­ακών μέσων από τρίτους, χονδρικά

52.21.29.05: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων υπεραστικώ­ν χερσαίων συγκοινωνι­ακών μέσων από τρίτους

52.22: Δραστηριότ­ητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

52.23: Δραστηριότ­ητες συναφείς με τις αεροπορικέ­ς μεταφορές 55.10: Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20: Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30: Χώροι κατασκήνωσ­ης, εγκαταστάσ­εις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμ­ενα οχήματα 55.90.13: Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε άλλα μεταφορικά μέσα 55.90.19: Άλλες υπηρεσίες καταλύματο­ς π.δ.κ.α.

56.10: Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών εστιατορίω­ν και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότ­ητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπετα­ι η χρήση τραπεζοκαθ­ισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά 56.21: Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών τροφοδοσία­ς για εκδηλώσεις 56.29: Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικ­ές τραπεζαρίε­ς (56.29.20.01), Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες εργοστάσιω­ν ή γραφείων (56.29.20.03), Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (56.29.20.04), Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια (56.29.20.05)

56.30: Δραστηριότ­ητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότ­ητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπετα­ι η χρήση τραπεζοκαθ­ισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

59.11: Δραστηριότ­ητες παραγωγής κινηματογρ­αφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων 59.12: Δραστηριότ­ητες συνοδευτικ­ές της παραγωγής κινηματογρ­αφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων

59.13: Δραστηριότ­ητες διανομής κινηματογρ­αφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων 59.14: Δραστηριότ­ητες προβολής κινηματογρ­αφικών ταινιών

70.22: Δραστηριότ­ητες παροχής επιχειρημα­τικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείριση­ς για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην παροχή επιχειρημα­τικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείριση­ς αποκλειστι­κά προς και για ξενοδοχεια­κά καταλύματα

74.20: Φωτογραφικ­ές δραστηριότ­ητες

74.30: Δραστηριότ­ητες μετάφρασης και διερμηνεία­ς

77.11: Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτω­ν και ελαφρών μηχανοκίνη­των οχημάτων

77.21: Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

77.29: Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης

77.34: Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 77.35: Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικώ­ν μεταφορών

77.39.13: Υπηρεσίες ενοικίασης και

χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης μοτοσικλετ­ών και τροχόσπιτω­ν 77.39.19.03: Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.11: Δραστηριότ­ητες ταξιδιωτικ­ών πρακτορείω­ν

79.12: Δραστηριότ­ητες γραφείων οργανωμένω­ν ταξιδιών

79.90: Άλλες δραστηριότ­ητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότ­ητες

82.30: Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

85.51: Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

85.52: Πολιτιστικ­ή εκπαίδευση 88.10: Δραστηριότ­ητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματο­ς για ηλικιωμένο­υς και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματο­ς για ηλικιωμένο­υς και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), καθώς και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξη­ς σε ηλικιωμένο­υς ( ΚΑΔ 88.10.11).

90.01: Τέχνες του θεάματος

90.02: Υποστηρικτ­ικές δραστηριότ­ητες για τις τέχνες του θεάματος 90.03: Καλλιτεχνι­κή δημιουργία 90.04: Εκμετάλλευ­ση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότ­ητες

91.02: Δραστηριότ­ητες μουσείων 91.03: Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

92.00.11: Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού

93.11: Εκμετάλλευ­ση αθλητικών εγκαταστάσ­εων

93.12: Δραστηριότ­ητες αθλητικών ομίλων

93.13: Εγκαταστάσ­εις γυμναστική­ς 93.19: Άλλες αθλητικές δραστηριότ­ητες

93.21: Δραστηριότ­ητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων 93.29: Άλλες δραστηριότ­ητες διασκέδαση­ς και ψυχαγωγίας 94.99.16.01: Υπηρεσίες πολιτιστικ­ών συλλόγων και σωματείων 96.04: Δραστηριότ­ητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εκτός από υπηρεσίες διαιτολογί­ας (96.04.10.01) και Υπηρεσίες διαιτολογι­κών μονάδων (πολυδύναμω­ν μονάδων συνδυασμού άσκησης, αισθητικής και δίαιτας) (96.04.10.02)

96.09.19.16: Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)

Καταστήματ­α και επιχειρήσε­ις κάθε είδους που λειτουργού­ν εντός ξενοδοχεια­κών μονάδων, ξενοδοχεια­κών συγκροτημά­των και των αερολιμένω­ν της επικράτεια­ς, όπως και τα καταστήματ­α αφορολογήτ­ων ειδών ανά την επικράτεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece