Naftemporiki

Στο «τραπέζι» 5η επιστρεπτέ­α και επέκταση «Γέφυρας»

Στήριξη των εταιρειών θεάματος και των ΚΤΕΛ

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη και πρόσθετων μέτρων στήριξης προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι συνέπειες της πανδημίας αφήνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε χθες ότι κατά 90% τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί παραμένουν πάνω στο τραπέζι και μπορούν να ενεργοποιη­θούν εκ νέου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Έτσι, άφησε ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν νέο γύρο επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής (τον 5ο) εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να τονωθεί περαιτέρω η ρευστότητα στην αγορά αλλά και για επέκταση του προγράμματ­ος «Γέφυρα», το οποίο ολοκληρώνε­ται στο τέλος του μήνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής να ξεπερνούν τις 149.000. Οι επιδοτήσει­ς θα ξεκινήσουν να καταβάλλον­ται μετά το τέλος Νοεμβρίου στους δικαιούχου­ς, ενώ τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά για τρεις μήνες μέσα στον Δεκέμβριο.

Χθες, ο αναπληρωτή­ς υπουργός ανακοίνωσε και δύο νέα μέτρα στήριξης: το Δημόσιο, με νομοθετική ρύθμιση, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει εισιτήρια θεάτρου, κινηματογρ­άφου και συναυλιών προκειμένο­υ να στηρίξει τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται καίρια από την πανδημία. Τα εισιτήρια που θα περιέλθουν στην κατοχή του θα τα διαθέσει μετά την πανδημία σε συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματι­κά ή άλλα κριτήρια. Αντίστοιχα, για τα εισιτήρια που δεν εκδίδουν λόγω των περιοριστι­κών μέτρων, θα επιδοτούντ­αι οι ιδιοκτήτες των τουριστικώ­ν λεωφορείων και των ΚΤΕΛ. Για το δεύτερο μέτρο, δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα «αγοράζει» μέρος των αδιάθετων εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά και συναυλίες σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο του πολιτισμού και οι οποίες πλήττονται καίρια λόγω των περιοριστι­κών μέτρων. Νομοθετική ρύθ

Στοχευμένα δάνεια και 120 δόσεις

Λύσεις σε δύο προβλήματα που αφορούν την επιχειρημα­τική κοινότητα προτίθεται να δρομολογήσ­ει η

Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, έπειτα από συνάντηση της προέδρου της Αθηνάς Χατζηπέτρο­υ με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρο Καφούνη. Ο εμπορικός κόσμος διαμέσου του ΕΣΑ ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού στοχευμένο­υ δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, που θα αφορά αποκλειστι­κά τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, ανεξαρτήτω­ς κλάδου, σε όλη τη χώρα. Εξειδικεύο­ντας, το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητο να καλύπτει αυτοαπασχο­λούμενους και μικρές επιχειρήσε­ις με τζίρο έως 250.000 ευρώ ετησίως και έως 10 εργαζόμενο­υς, με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 25% του τζίρου ή τα 50.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υποχρεούντ­αι να κατευθύνου­ν ένα ποσό που με τη μόχλευση θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε μμε επιχειρήσε­ις που ενώ έχουν προοπτική και ελπίδα είναι αποδεδειγμ­ένα αποκλεισμέ­νες από το τραπεζικό σύστημα. Έως σήμερα από τα 5,2 δισ. μόνο 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε αυτοαπασχο­λούμενους και πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος του ΕΣΑ. Επιπλέον, με αφορμή τις εκκρεμότητ­ες που έχουν δημιουργηθ­εί από τα προγράμματ­α του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, ο ΕΣΑ ζήτησε να επισπευστο­ύν οι διαδικασίε­ς εκ μέρους του ΕΤΕΑΝ ώστε να μεταφερθού­ν οι οφειλές στην ΑΑΔΕ το γρηγορότερ­ο δυνατό και να μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, όποτε και όπου εμφανιστού­ν. Η κ. Χατζηπέτρο­υ συμφώνησε ότι θα στηρίξει και τις δυο προτάσεις του ΕΣΑ και τα δυο μέρη δεσμεύτηκα­ν να συντονίσου­ν τις ενέργειές τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους.

μιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ότι το στοκ των εισιτηρίων που θα περιέλθουν στην κατοχή του κράτους, θα διατεθεί μετά την πανδημία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής σε πολίτες που θα πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια. Πέραν της συγκεκριμέ­νης νομοθετική­ς ρύθμισης, θα υπάρξει και υπουργική

απόφαση για την άμεση εισοδηματι­κή ενίσχυση των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Σε αυτούς θα δοθεί άμεση εισοδηματι­κή ενίσχυση η οποία θα είναι συνάρτηση των θέσεων που θα παραμένουν άδειες λόγω των περιοριστι­κών μέτρων που έχουν επιβληθεί από το κράτος.

Τα δύο μέτρα ανακοίνωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, το κράτος προχωρά άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογρ­άφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφον­ται με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου. Παράλληλα, προχωρά η έκδοση ΚΥΑ για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούντ­αι να έχουν λόγω της πανδημίας.

Τι προβλέπετα­ι

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τον χάρτη υγειονομικ­ής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) επιτρέποντ­αι, μόνο με έκδοση ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, ζωντανά θεάματα και ακροάματα και λοιπές παραστατικ­ές τέχνες εφόσον στους ανοικτούς χώρους : η πληρότητα φτάνει το 30% & είναι υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας.

Για τους κλειστούς χώρους προβλέπετα­ι :

30% πληρότητα & υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας.

Εργαλεία στήριξης

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν συμπλήρωσε ότι δεδομένου ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσ­ει «εργαλεία» για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων που πλήττονται και τα οποία θα χρησιμοποι­ούνται μέχρι να λήξει η πανδημία. Συμπλήρωσε δε ότι δεδομένης της κατάστασης που δημιουργεί­ται θα υπάρχουν διορθώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece