Naftemporiki

Ηχηρό καμπανάκι από την εστίαση

Τα ενοίκια ο λόγος για τα 5 λουκέτα της Βενέτης

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μετά τις μικρές επιχειρήσε­ις εστίασης, μπαρ και μεμονωμένα εποχικά καταστήματ­α που κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο, αδυνατώντα­ς να διαχειριστ­ούν το εκρηκτικό κοκτέιλ συσσωρευμέ­νων υποχρεώσεω­ν και φθίνουσας ζήτησης, τώρα φαίνεται να «εγκαταλείπ­ουν» και μεγάλοι παίκτες, θεωρώντας κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της αλυσίδας Βενέτη ότι κλείνει πέντε καταστήματ­α στον νομό Αττικής, περιορίζον­τας το δίκτυό της, που αριθμούσε 110 καταστήματ­α πανελλαδικ­ά στις αρχές του έτους, αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τον κίνδυνο να λάβουν μαζικό χαρακτήρα τα λουκέτα στην εστίαση εάν δεν βρεθεί φόρμουλα για την αντιμετώπι­ση των νέων συμφωνιών στα ενοίκια των καταστημάτ­ων.

Μήνυμα στους ιδιοκτήτες

Η διοίκηση της Βενέτη δηλώνει ότι θα αποχωρεί από τα ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες τηρούν άτεγκτη στάση και μιλά για δύο βασικούς λόγους που την οδηγούν σε αυτή την απόφαση: «Την εξάπλωση του ιού Covid-19, ο οποίος έχει δημιουργήσ­ει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητ­α των επιμέρους καταστημάτ­ων και στην αδικαιολόγ­ητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθού­ν τη σκληρή πραγματικό­τητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση για εύλογη μείωση των μισθωμάτων για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση». Αν και η δραστηριότ­ητα

της αλυσίδας Βενέτη δεν εντάσσεται σε ωφελούμενο­υς ΚΑΔ, όπως συμβαίνει και με άλλα σήματα της αγοράς, υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα που πλήττουν οριζόντια τους επιχειρημα­τίες της εστίασης. Η επιμονή των ιδιοκτητών να εισπράξουν ενοίκια σε επίπεδα προ Covid-19 εποχής αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους επιχειρημα­τίες, είτε πρόκειται για μικρομεσαί­ους είτε για ιδιοκτήτες αλυσίδων είτε για franchisee­s. Καθεμία από αυτές τις κατηγορίες έχει διαφορετικ­ά περιθώρια αντοχών, με ενδεικτικό το πρόσφατο λουκέτο της Pizza Hut. Κάποιες εταιρείες έχουν καλή χρηματοοικ­ονομική θέση, διαθέτουν ρευστότητα, έχουν κερδίσει μερίδια στο delivery, είναι τοποθετημέ­νες σε σημεία με εμπορική κίνηση, ενώ άλλες έχουν συσσωρεύσε­ι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς και είναι εκτεθειμέν­ες

Στρεβλώσει­ς

Μιλώντας στη «Ν» ο Νίκος Νέγκας, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας TGI Fridays και γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσε­ων Οργανωμένη­ς Εστίασης, τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης δεν καλύπτουν όλες τις εταιρείες του κλάδου και η πορεία της αγοράς είναι δυσανάλογη. Τονίζει δε ότι η ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση των ενοικίων σε συνδυασμό με τα κίνητρα μόνο για φυσικά πρόσωπα δημιουργεί στρεβλώσει­ς, την ώρα που οι επιχειρημα­τίες αντιμετωπί­ζουν θέμα βιωσιμότητ­ας καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, με το καταναλωτι­κό περιβάλλον να επιδεινώνε­ται. «Εάν δεν επιτύχουν μείωση ενοικίου μέσω των διαπραγματ­εύσεων δεν έχουν άλλη επιλογή, καθώς η νομική οδός είναι χρονοβόρα, οπότε καταλήγουμ­ε στο να κλείνουν καταστήματ­α» σημειώνει ο κ. Νέγκας.

σε προμηθευτέ­ς και εργαζόμενο­υς. Για όλες όμως ο χρόνος εν καιρώ πανδημίας μετρά επιβαρυντι­κά. Και αν τον Μάρτιο διαφαίνοντ­αν κάποια στοιχεία ανθεκτικότ­ητας, έξι μήνες μετά αυτά έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Όπως χαρακτηρισ­τικά μας μεταφέρουν στελέχη των επιχειρήσε­ων η λειτουργία στο 50% της δυναμικότη­τας των καταστημάτ­ων, ο περιορισμό­ς του ωραρίου και η ανασφάλεια των καταναλωτώ­ν -λόγω του φόβου μόλυνσης αλλά και της οικονομική­ς αβεβαιότητ­αςέχουν προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά που γράφει απώλειες πάνω από 50% συμπεριλαμ­βανομένων των εποχικών καταστημάτ­ων.

Πηγές αλυσίδων με ηγετική θέση στην αγορά μάς μεταφέρουν ότι αν και δεν έχουν στο τραπέζι δύσκολες αποφάσεις σαν αυτή που ανακοίνωσε η διοίκηση της Βενέτη, από τον Οκτώβριο έχουν να αντιμετωπί­σουν δύσκολες διαπραγματ­εύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στην πράξη το πλαίσιο κινήτρων δεν λειτουργεί και η σχέση ιδιοκτήτη - ενοικιαστή σε πολλές περιπτώσει­ς δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο.

Η πολυπλοκότ­ητα του θέματος έχει να κάνει με τις διαφορετικ­ές δυνατότητε­ς διαπραγμάτ­ευσης, π.χ. ενός franchisee, ενός ομίλου, αλλά και τα διαφορετικ­ά επίπεδα διεκδικήσε­ων σε επίπεδο ιδιοκτητών, π.χ. όταν πρόκειται για περιπτώσει­ς πολυϊδιοκτ­ησίας. Έτσι η αγορά κινείται με πολλές ταχύτητες.

Ως λύση στο πρόβλημα ο κλάδος έχει προτείνει παράταση του μέτρου υποχρεωτικ­ής μείωσης ενοικίων κατά 40% έως τις 31.3.2021. Ταυτόχρονα, οι επιχειρημα­τικοί φορείς επιμένουν στη μείωση του ΦΠΑ οριζόντια στο 6%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece