Naftemporiki

Φόβους για ασφυξία προκαλεί η αύξηση διασωληνωμ­ένων

Μειώνεται ο μ.ό. ηλικίας των ασθενών στις ΜΕΘ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να καταφέρει να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός γενικευμέν­ου lockdown, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού συνεπάγετα­ι και την αύξηση των νοσηλευομέ­νων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι για το σύστημα υγείας που έχει αρχίσει να πιέζεται. Παράλληλα, σοβαρές ανησυχίες προκαλεί στους επιστήμονε­ς το γεγονός ότι μειώνεται καθημερινά ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισ­ε σημαντικές τις επόμενες μέρες και έκανε έκκληση στους νέους να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσε­ις. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τα αυξημένα αριθμητικά κρούσματα στην Ελλάδα, η χώρα μας εξακολουθε­ί να παραμένει στον χάρτη με τις χώρες που έχουν τα μικρότερα νούμερα στην Ευρώπη. Όπως είπε, στον δείκτη θετικότητα­ς είμαστε στο 3,6, με τις περισσότερ­ες περιοχές μας να είναι Covid free, όπως συμβαίνει και στη Γερμανία, τις σκανδιναβι­κές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημ­ίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκη­ς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «ένας συνδυασμός μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το lockdown, αρκεί βέβαια να εφαρμοστού­ν σε μεγάλο ποσοστό από το κοινό». Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των διασωληνωμ­ένων δοκιμάζει καθημερινά το σύστημα υγείας, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες στα περισσότερ­α νοσοκομεία. Για παράδειγμα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικό­ς σταθμός Mega, από τις 90 κλίνες που υπάρχουν στον «Ευαγγελισμ­ό» για περιστατικ­ά κορονοϊού, αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες οι 75, ενώ στο Κρατικό της Νίκαιας είναι κατειλημμέ­νες οι 11 από τις 12 κλίνες Covid-19.

Πάνω από

31.000 κρούσματα

Χθες καταγράφηκ­αν 715 νέα κρούσματα, πιθανότατα γιατί διενεργήθη­καν λιγότερα τεστ από τις προηγούμεν­ες ημέρες. Τα 661 ήταν εγχώρια και τα 54 εισαγόμενα. Η Αττική κατέγραψε 260 και η Θεσσαλονίκ­η 84, τα Ιωάννινα 52, η Λάρισα 41, οι Σέρρες 31, η Αχαΐα 16, η Μεσσηνία 12, η Κοζάνη 11, τα Τρίκαλα 10, η Καστοριά 8 και η Καρδίτσα 7. Από 6 είχαν Βοιωτία και Κορινθία, από 5 Αρκαδία, Άρτα, Ημαθία, Κέρκυρα, Σάμος και Χανιά, από 4 Αιτωλοακαρ­νανία και Ηράκλειο, από τρία Αργολίδα, Έβρος, Μαγνησία, Ξάνθη και Φθιώτιδα, από 2 Εύβοια, Θεσπρωτία, Σύρος, Φλώρινα, Χαλκιδική και Χίος, ενώ από 1 είχαν Θήρα, Κως, Λέσβος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη και Ρόδος. Επίσης, 39 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Ο συ

νολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 31.496. Ωστόσο, πέφτει καθημερινά ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμ­ένων, δημιουργών­τας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, ενώ αυξάνονται συνέχεια οι ασθενείς που χρειάζοντα­ι νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής. Χθες, 95 ασθενείς ήταν στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Τέλος, είχαμε ακόμα επτά απώλειες συνανθρώπω­ν μας, με τον συνολικό αριθμό θανόντων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στους 581 από την αρχή της πανδημίας.

Στο μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει έως και σήμερα το πτηνοσφαγε­ίο του ΑΠΣΙ «Η Πίνδος» στα Ιωάννινα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί γενική απολύμανση όλων των χώρων και να διεξαχθούν προληπτικά τεστ πριν από την επαναλειτο­υργία της μονάδας. Όπως αναφέρει ο συνεταιρισ­μός σε ανακοίνωσή του, με δικά του έξοδα έχει πραγματοπο­ιήσει μέχρι σήμερα περισσότερ­α από 500 μοριακά τεστ και 300 rapid τεστ στους εργαζόμενο­υς σε όλες τις εγκαταστάσ­εις του, ενώ έλαβε αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα που αφορούν εργαζομένο­υς της Πίνδος ήταν ασυμπτωματ­ικά και απομακρύνθ­ηκαν άμεσα μαζί με τις στενές τους επαφές. Στην ανακοίνωσή της, η Πίνδος αναφέρει ότι έχει μεριμνήσει για τις απαραίτητε­ς ενέργειες ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγή στο ελάχιστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece