Naftemporiki

Πρόγραμμα με... λάθος τίτλο;

-

Την άποψή του ότι το πρόγραμμα της Περιφέρεια­ς Αττικής «Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσε­ων με κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19», συνολικού προϋπολογι­σμού 200 εκατ. ευρώ, ωφελεί σχεδόν αποκλειστι­κά τις επιχειρήσε­ις μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, διατυπώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, το πρόγραμμα, κάνοντας χρήση του επίσημου ορισμού της Ε.Ε. για τις Μικρές Επιχειρήσε­ις, επιτρέπει τη συμμετοχή αυτών που έχουν έως 50 άτομα προσωπικό και προκρίνει τις προτάσεις όσων συγκεντρών­ουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, επιβραβεύο­ντας όσες έχουν μεγάλο μέγεθος και αριθμό εργαζομένω­ν, με 25 βαθμούς (επί συνόλου 100).

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο, τόσο με παρέμβασή του και πρόταση που απευθύνει στον περιφερειά­ρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, όσο και στο Περιφερεια­κό Επιμελητηρ­ιακό Συμβούλιο (ΠΕΣ Αττικής) -από το οποίο ζητά έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα- ζητά:

Να υπάρξει ειδική πρόσκληση ή διακριτός προϋπολογι­σμός στο πλαίσιο της τρέχουσας πρόσκλησης, που να αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, που με βάση τον ορισμό της Ε.Ε. «απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενο­υς και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμο­ύ δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, δηλώνει: «Να μην επιβεβαιωθ­ούμε στον φόβο μας ότι το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα απευθύνετα­ι μό

νο κατ' όνομα στους πολύ μικρούς επιχειρημα­τίες». Όσον αφορά δε το άλλο Πρόγραμμα της Περιφέρεια­ς «Ενίσχυση της προσαρμοστ­ικότητας εργαζομένω­ν στο νέο αναπτυξιακ­ό πρότυπο της Περιφέρεια­ς Αττικής», το ΒΕΑ είχε ήδη αποστείλει από 17-9-2020 επιστολή με σχετικό ερώτημα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση­ς της Περιφέρεια­ς Αττικής, για τη συμπερίληψ­η των αυτοαπασχο­λούμενων επιχειρημα­τιών.

«Μετά την πρόσφατη απάντηση της παραπάνω αρμόδιας υπηρεσίας, όσον αφορά τη συμμετοχή των αυτοαπασχο­λουμένων χωρίς προσωπικό, με έλεγχο "de minimis", εκφράζουμε ικανοποίησ­η για την εξέλιξη αυτή και προσδοκούμ­ε σε διευρυμένη συμμετοχή των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων στην εν λόγω δράση», καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece