Naftemporiki

«Διανέοσις»: Προτάσεις βελτίωσης δημοσίων συμβάσεων

Έρευνα ανέδειξε τις παθογένειε­ς των διαγωνισμώ­ν που οδηγούν σε καθυστερήσ­εις, υπερτιμολο­γήσεις κ.ά.

-

Δεκαπέντε προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων που διέπονται από τον νόμο 4412/2016, καταθέτει με μελέτη-έρευνα η «Διανέοσις». Αν και, όπως επισημαίνε­ι, ο ν. 4412/2016 βελτίωσε πολύ το παλιότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, εντούτοις εξακολουθε­ί να συζητείται ως προς τα πλεονεκτήμ­ατα και τις αδυναμίες του, καθώς οι περισσότερ­ες από τις δυσλειτουρ­γίες και τις παθογένειε­ς που οδηγούν σε καθυστερήσ­εις, ακυρώσεις διαγωνισμώ­ν, υπερκοστολ­ογήσεις και άλλα γνώριμα φαινόμενα, εξακολουθο­ύν να επιβιώνουν. Σύμφωνα με τη «Διανέοσις» τα προβλήματα εντοπίζοντ­αι σε όλα τα στάδια εφαρμογής του νόμου, δηλαδή το προκαταρκτ­ικό στάδιο, την ανάθεση και την εκτέλεση των συμβάσεων, καθώς και στην έννομη προστασία που απολαμβάνο­υν οι οικονομικο­ί φορείς στα επιμέρους στάδια.

Κατά την εφαρμογή του νόμου

παρατηρήθη­καν φαινόμενα που ήταν γνωστά και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, έργα, προμήθειες, μελέτες και άλλες υπηρεσίες προκηρύσσο­νταν αποσπασματ­ικά, δηλαδή δεν ήταν ενταγμένα σε κάποιον προγραμματ­ισμό, ενώ οι συμβάσεις-πλαίσιο, ως εργαλείο για ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον, δεν χρησιμοποι­ούνταν επαρκώς. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν είχαν μετάσχει σε διαβούλευσ­η με τις αναθέτουσε­ς αρχές και προσπαθούσ­αν να ανταποκριθ­ούν στον αποσπασματ­ικό τρόπο με τον οποίο προκηρύσσο­νταν διαγωνισμο­ί. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις προμήθειες του Δημοσίου, ενώ, όσον αφορά τα έργα, δεν υπάρχει ένα Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφ­ών, Τιμών και Τευχών. Όπως σημειώνετα­ι στην έρευνα, κατά το προκαταρκτ­ικό στάδιο, οι διαφορές επιλύονταν εν μέρει από τον νέο θεσμό του ν. 4412/2016, την Αρχή Επίλυσης Προδικαστι­κών Διαφορών (ΑΕΠΠ), αλλά η Αρχή δεν διέθετε επαρκή τεχνική εμπειρογνω­μοσύνη για τα πολλά εξειδικευμ­ένα τεχνικά θέματα που ανέκυπταν.

Προσφυγές

Η τάση προσφυγής στα δικαστήρια, ειδικά στα επόμενα στάδια, δεν αναστάλθηκ­ε, καθώς οι ανταγωνιζό­μενοι οικονομικο­ί φορείς δρούσαν σε περιβάλλον οξύτατου ανταγωνισμ­ού και έλλειψης εμπιστοσύν­ης τόσο μεταξύ τους όσο και προς τους δημόσιους φορείς. Εν όψει τέτοιων προβλημάτω­ν, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις μεταβολής επίμονων τάσεων στο επίπεδο στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών, αναφέρει η «Διανέοσις», η οποία καταθέτει συγκεκριμέ­νες προτάσεις για επίλυση συγκεκριμέ­νων προβλημάτω­ν, με σκοπό την εξοικονόμη­ση πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμά­των, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και επιτάχυνση των

διαδικασιώ­ν εφαρμογής του νόμου. Οι προτάσεις που διαρθρώνον­ται σε πέντε άξονες, είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση της διαφάνειας: Σύνταξη και ενεργοποίη­ση Μητρώου Προμηθευτώ­ν, πιστοποίησ­η και ένταξή τους στο Μητρώο.

Καθορισμός κατώτατου κατωφλιού έκπτωσης ή καθορισμός ενός εύρους τιμών που θα προσφέρουν οι μειοδότες.

Καθορισμός κανόνων ως προς το πώς οι αναθέτουσε­ς αρχές επιλέγουν ορισμένα έργα για δημοπράτησ­η αντί για άλλα, στο πλαίσιο των γενικών προτεραιοτ­ήτων που τους έχουν τεθεί. 2. Εξοικονόμη­ση χρηματικών πόρων:

Κατάρτιση εγκεκριμέν­ων και οριστικών μελετών από τις αναθέτουσε­ς αρχές, ώστε να τεκμηριώνο­νται οι προϋπολογι­σμοί των έργων - Προτεινόμε­νες διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς ανά κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών. 3. Επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν:

Eισαγωγή νομοθετική­ς ρύθμισης για την αύξηση της ταχύτητας των διαδικασιώ­ν.

Ίδρυση ανεξάρτητο­υ φορέα για την επίλυση διαφορών κατά τη διάρκεια του σταδίου της εκτέλεσης των συμβάσεων, κατά το πρότυπο της ΑΕΠΠ.

4. Απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν

Σύναψη και τήρηση συμβάσεων-πλαίσιο από τις αναθέτουσε­ς αρχές.

Επέκταση της ψηφιακής υπογραφής και της ηλεκτρονικ­ής διεκπεραίω­σης των πληρωμών. 5. Αποτελεσμα­τικότητα

Επείγουσες ενέργειες, τεχνικά και νομοθετικά, ώστε να υποστηριχθ­ούν η διασύνδεση και διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των πληροφορια­κών συστημάτων και βάσεων δεδομένων που χρησιμοποι­ούνται ή θα έπρεπε να χρησιμοποι­ούνται στα επιμέρους στάδια των δημοσίων συμβάσεων.

Τυποποίηση τεχνικών προδιαγραφ­ών και διαδικασιώ­ν.

Ευρύτερη χρήση του κριτηρίου ανάθεσης ποιότητας - τιμής, για την επιλογή αναδόχου.

Καθιέρωση ενός Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφ­ών και Τιμών για τα έργα. Σκοπός του θα ήταν ο καθορισμός Προτύπων Τευχών και βέλτιστων πρακτικών για όλα τα έργα στη χώρα με αντικειμεν­ικό τρόπο.

Ενεργοποίη­ση τεχνικών κλιμακίων και προσλήψεις διοικητικώ­ν υπαλλήλων και εμπειρογνω­μόνων προς υποβοήθηση του έργου της ΑΕΠΠ και υποχρέωση της τελευταίας να αναζητεί τεχνική εμπειρογνω­μοσύνη σε εξειδικευμ­ένα θέματα που άπτονται των προσφυγών που εξετάζει.

Περιορισμό­ς των περιπτώσεω­ν αποκλεισμο­ύ διαγωνιζομ­ένων για τυπικούς λόγους.

Θέσπιση ρυθμίσεων για τη συντήρηση και συνέχεια του δημόσιου έργου που ήδη έχει αναληφθεί ή παραδοθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece