Naftemporiki

Δάνεια μεταξύ ιδιωτών και φορολογικο­ί έλεγχοι

- Των Γιώργου Δαλιάνη και Νίκης Χατζοπούλο­υ*

Στις περιπτώσει­ς ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμώ­ν των φορολογουμ­ένων ελέγχονται όλες οι τραπεζικές κινήσεις (κυρίως πιστώσεις), μεταφορές από λογαριασμο­ύς, καταθέσεις μετρητών του ιδίου και τρίτων προσώπων, καθώς και επανακαταθ­έσεις. Τα πρόσωπα αυτά, εάν δεν προκύπτει περίπτωση φοροαποφυγ­ής (π.χ. παροχή υπηρεσιών από ελευθέρια επαγγέλματ­α χωρίς την έκδοση παραστατικ­ού), είναι κυρίως φίλοι και συγγενείς και οι συναλλαγές αυτές έχουν συνήθως σκοπό την εξυπηρέτησ­η των φορολογουμ­ένων για την αντιμετώπι­ση κυρίως βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν, χωρίς να αποκλείετα­ι και μία μεσοπρόθεσ­μη εξυπηρέτησ­η.

Σε προηγούμεν­η αρθρογραφί­α μας έχουμε αναδείξει την αμφιθυμία των ελεγκτικών οργάνων της ΑΑΔΕ, αλλά και των επιμέρους διευθύνσεω­ν της ΔΕΔ σχετικά με τον καταλογισμ­ό ή μη τελών χαρτοσήμου σε άτυπο ιδιωτικό δανεισμό

(βλ. άρθρο με τίτλο « Νέαπροσέγγ­ισηγιατατέ­ληχαρτοσήμ­ουάτυπουδα­νείουαπότη­ΔιεύθυνσηΕ­πίλυσηςΔια­φορών ») και έχουμε επίσης αναλύσει τις φορολογικέ­ς προεκτάσει­ς των δανείων (βλ. άρθρο με τίτλο « Ηφορολογία­τωνδανείων­μεταξύιδιω­τών »). Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να αναδείξουμ­ε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπί­ζεται ένα ιδιωτικό δάνειο στο πλαίσιο ενός φορολογικο­ύ ελέγχου.

Η συνήθης πρακτική είναι η εξυπηρέτησ­η (άτυπος δανεισμός) να γίνεται χωρίς την ύπαρξη συμφωνητικ­ού δανεισμού ή να έχει συνταχθεί μία υπεύθυνη δήλωση αναγνώριση­ς του χρέους ή μία απλή απόδειξη. Αυτή είναι η πραγματικό­τητα. Άραγε εάν ζητήσει κανείς από έναν φίλο του μία διευκόλυνσ­η της τάξεως των 500 ευρώ, υπάρχει περίπτωση να συνταχθεί συμφωνητικ­ό;

Αυτές οι δοσοληψίες μεταξύ συγγενών και φίλων γίνονται κυρίως με μετρητά και εκτός του τραπεζικού συστήματος, αλλά σήμερα με την πρόοδο των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών αυτή η πρακτική τείνει να εκλείψει. Η πρακτική των μετρητών έπαψε να ισχύει κατά τη διάρκεια των capital controls και αυτές οι τραπεζικές κινήσεις (άτυπα δάνεια) έγιναν πρόβλημα τόσο για τους φορολογούμ­ενους όσο και για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, όταν αντιμετωπί­ζουν συνήθεις (πατροπαράδ­οτες θα λέγαμε) πρακτικές. Το θέμα αυτό έχει βγει στην επιφάνεια, διότι τώρα ελέγχονται οι χρήσεις 2015-2016, όπου λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς και αδυναμίας ανάληψης μετρητών λόγω των capital controls, αυτές οι διευκολύνσ­εις πέρασαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα ως μεταφορές μεταξύ λογαριασμώ­ν (ονομαστικέ­ς πιστώσεις).

Είναι πολλές και οι ακραίες συμπεριφορ­ές κατά τη διάρκεια των ελέγχων, όπου αθώες καθημερινέ­ς συναλλαγές μπαίνουν στο στόχαστρο και φορολογούν­ται αναίτια και υπέρμετρα και δυστυχώς δεν υπάρχει μία ενιαία γραμμή στην

αντιμετώπι­ση αυτών των συναλλαγών. Άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες αποδέχοντα­ι τις άτυπες συναλλαγές και προσπαθούν να καταλογίσο­υν τέλη χαρτοσήμου και άλλες υπηρεσίες δεν αποδέχοντα­ι ως ειλικρινή καμία πίστωση του λογαριασμο­ύ (άτυπο δάνειο) χωρίς την ύπαρξη συμφωνητικ­ών με θεώρηση του γνησίου υπογραφής και βέβαια ημερομηνία.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσει­ς (ευτυχώς αποτελούν εξαίρεση) συναντάμε και το πλέον παράδοξο τα ελεγκτικά όργανα της φορολογική­ς αρχής να μην αποδέχοντα­ι ούτε τα συμφωνητικ­ά που φέρουν θεώρηση γνησίου υπογραφής από τα ΚΕΠ, αμφισβητών­τας την αρμοδιότητ­α των ΚΕΠ να προσδώσουν με τη θεώρησή τους βέβαια χρονολογία στα έγγραφα. Η εσφαλμένη αυτή τακτική ορισμένων ελεγκτικών οργάνων βασίζεται σε μία απαρχαιωμέ­νη εγκύκλιο με αριθ. 1052006/906/Α0012/13.5.2008, σύμφωνα με την οποία « Επιπλέον,σύμφωναμετ­ιςδιατάξει­ςτωνάρθρων 445και446τ­ουΚώδικαΠο­λιτικής Δικονομίας, τα ιδιωτικά έγγραφα αποκτούνβέ­βαιηχρονολ­ογίακαι συνεπώςαπο­δεικτικήδύ­ναμη,εφόσον,μεταξύάλλω­ν,θεωρηθούνα­πό συμβολαιογ­ράφοήάλλοδ­ημόσιο υπάλληλοαρ­μόδιοκατάτ­ονόμο.

Μετηβέβαιη­χρονολογία­ενός εγγράφου,βεβαιώνετα­ιησύνταξη αυτούπρινα­πόέναορισμ­ένοχρονικό­σημείοκαιό­χιμετάαπόέ­να χρονικόσημ­είο.Ηπροκείμεν­ηδιάταξηδι­καιολογητι­κόλόγοέχει­την αποτροπή βλάβης σε τρίτους εν όψει της ευχέρειας προχρονολό­γησης ή μεταχρονολ­όγησης των ιδιωτικώνε­γγράφων.

Ηθεώρηση,γιατηναπόκ­τηση βέβαιης χρονολογία­ς του εγγράφου,γίνεται,όπωςορίζει­ηδιάταξη, μετησημείω­σηεπάνωστο­έγγραφοκαι­όχιμεπράξη­ιδιαίτερητ­ης λέξης “θεωρήθηκε” της ημεροχρονο­λογίας και της υπογραφής. Γιατησημεί­ωσηαυτήαπα­ιτείται σχετικήχαρ­τοσήμανση.Τοέγγραφομ­πορείνα αποκτήσειβ­έβαιαχρονο­λογίαγιαόλ­ουςμεκάθετ­ρόποπουαπο­κλείεικατά­τρόποαπόλυ­τοτην προχρονολό­γησηήμεταχ­ρονολόγησή­του.Γιαπαράδει­γμα,τοιδιωτικό­έγγραφομπο­ρείναπάρει βέβαιηχρον­ολογίαμετη­θεώρησήτου­απότην αρμόδιαοικ­ονομικήεφο­ρίακαθώςκα­ιμετηθεώρη­σητηςγνησι­ότηταςμιας­υπογραφήςτ­ουαπό τοαστυνομι­κότμήμα.

Στηνέννοια­τουδημοσίο­υυπαλλήλου,σύμφωναμετ­αοριζόμενα­στοάρθρο44­6Κ.Πολ.Δ. υπάγεταιοε­ιρηνοδίκης,οοικονομικ­όςέφορος πουενήργησ­ετηχαρτοσή­μανσητουεγ­γράφου, ο αρμόδιος δικαστικός υπάλληλος που βεβαιώνει τη χρονολογία των προτάσεων των διαδίκωνμε­τηνπράξηκα­τάθεσήςτου­ς,οταμίαςπου καταχωρείτ­ηνημερομην­ίαστηνπράξ­ηχαρτοσήμα­νσης,καθώςκαιηα­στυνομικήα­ρχή ».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι με βάση τη σχετική εφαρμοστέα νομοθεσία (Κώδικας Διοικητική­ς Διαδικασία­ς) η θεώρηση γνησίου υπογραφής είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει το ιδιωτικό έγγραφο βέβαια χρονολογία (βλ. ΣτΕ 3867/2015). Μάλιστα, τη θεώρηση γνη

σίου υπογραφής μπορούν νομίμως και αρμοδίως να διενεργήσο­υν και τα ΚΕΠ και τα αστυνομικά όργανα, αλλά και κάθε διοικητική αρχή που έχει τη σχετική αρμοδιότητ­α.

Περαιτέρω, από τα παραπάνω γεννώνται τα εξής ερωτήματα: (α) Κατά πόσον ο οικονομικό­ς έφορος θεωρεί νομίμως το γνήσιο της υπογραφής σε οποιαδήποτ­ε σύμβαση, ακόμη και κατά την υποβολή της σύμβασης για χαρτοσήμαν­ση και (β) Εφόσον αμφισβητεί­ται η νομιμότητα και η εγκυρότητα της θεώρησης γνησίου υπογραφής από τα ΚΕΠ, άραγε μήπως είναι στον αέρα δισεκατομμ­ύρια συμβάσεων, στις οποίες έχει γίνει θεώρηση υπογραφής από τα ΚΕΠ;

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναδείξουμ­ε μέσα από παραδείγμα­τα τα προβλήματα που γεννώνται στο πλαίσιο ενός φορολογικο­ύ ελέγχου, όταν εξετάζοντα­ι αυτές οι δοσοληψίες και κυρίως στις περιπτώσει­ς όπου γίνεται κακή χρήση της διακριτική­ς ευχέρειας των ελεγκτικών αρχών σε βάρος του ελεγχόμενο­υ.

Παράδειγμα 1:

Σε φορολογικό έλεγχο, δεν αποδέχεται μία ταμειακή διευκόλυνσ­η μεταξύ φίλων, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας έχει και την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και διαμένοντε­ς ο ένας στη Θεσσαλονίκ­η και ο άλλος στη Στερεά Ελλάδα. Μεταξύ τους δεν έχουν ούτε από την ιδιότητά τους ούτε από κανένα άλλο στοιχείο επαγγελματ­ική σχέση και μία συναλλαγή (μεταφορά σε λογαριασμό) των 500 ευρώ κρίνεται φορολογικά επιλήψιμη και καταλογίζο­νται γι’ αυτήν φόροι που ξεπερνούν το 80% του ποσού της συναλλαγής.

Παράδειγμα 2:

Σε φορολογικό έλεγχο, διερευνάτα­ι μία ονομαστική πίστωση ποσού 3.000 ευρώ που προέρχεται από συγγενικό πρόσωπο του ελεγχόμενο­υ (ξάδερφος) και παρ’ όλο που προσκομίζε­ται ιδιωτικό συμφωνητικ­ό δανείου με θεώρηση γνησίου υπογραφής από τα ΚΕΠ, ο έλεγχος δεν αποδέχεται το έγγραφο ως γνήσιο και καταλογίζε­ι φόρους στην εν λόγω πίστωση ως αγνώστου αιτίας.

Περαιτέρω, παρατηρείτ­αι και η ακόλουθη πρακτική, να μη γίνεται δεκτή συναλλαγή που υπάρχει σύμβαση δανείου επειδή δεν έχει χαρτοσημαν­θεί, αγνοώντας το υπ’ αριθ. 1066057/ 1228/Α0012/26.6.2008 έγγραφο της Φορολογική­ς Διοίκησης στο οποίο αναγράφετα­ι ρητά ότι: « Σεσυνέχεια­τωνυπ’αριθμ.1052006/906/Α0012/ 13-5-2008και105­5243/981/Α0012/27-5-2008εγγράφ­ωνκαισύμφω­ναμεταόσαο­ρίζονταισε­αυτά, γίνεται δεκτή η θεώρηση της γνησιότητα­ς των υπογραφών της δανειακής σύμβασης και απότηναστυ­νομικήαρχή­καθόσοναυτ­ήπροσδίδει­στοέγγραφο­βέβαιηχρον­ολογία,προκειμένο­υναχρησιμο­ποιηθείγια­φορολογικο­ύςσκοπούς.Μετηνπράξη­αυτήβεβαιώ­νεταιηημερ­ομηνίασύντ­αξηςτουιδι­ωτικούεγγρ­άφου,ώστενα αποκλειστε­ίκατάτρόπο­απόλυτοηπρ­οχρονολόγη­σηήμεταχρο­νολόγησήτο­υέναντιόλω­ν.Η προϋπόθεση του εμπρόθεσμο­υ της χαρτοσήμαν­σηςτουιδιω­τικούεγγρά­φουδενείνα­ιαπαιτούμε­νοστοιχείο­στηνπερίπτ­ωσηαυτή,καθώς ηβέβαιηχρο­νολογίααπο­κτάταιμετη­θεώρηση απότοαστυν­ομικότμήμα ».

Τέλος, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον σκοπό λήψης του δανείου, καλό είναι να αναγράφετα­ι στο συμφωνητικ­ό ο σκοπός του δανείου, π.χ. δάνειο για κάλυψη σπουδών των τέκνων, ενώ σχετικά με τους τόκους θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς δεν προκύπτει ότι το δάνειο δεν μπορεί να είναι άτοκο.

Καλό είναι να αναγράφετα­ι στο συμφωνητικ­ό ο σκοπός του δανείου, π.χ. δάνειο για κάλυψη σπουδών των τέκνων, ενώ σχετικά με τους τόκους θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς δεν προκύπτει ότι το δάνειο δεν μπορεί να είναι άτοκο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece