Naftemporiki

Στα 2,9 τρισ. δολ. ο λογαριασμό­ς για μηδενικούς ρύπους

Συνεισφορά όλων στο κόστος ζητά ο εφοπλισμός

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στα 2,9 τρισ. δολάρια υπολογίζετ­αι ότι θα φτάσει το τελικό κόστος για τη ναυτιλία όσον αφορά τους μηδενικούς ρύπους τα επόμενα 30 χρόνια. Το κολοσσιαίο ερώτημα που τίθεται αυτή την περίοδο είναι ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος, το οποίο είναι αδύνατο να επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι πλοιοκτήτε­ς.

Σε πλήρη συμφωνία ήρθαν χθες τρεις εκπρόσωποι του εφοπλισμού, μιλώντας στο πάνελ Posidonia Forum των Lloyd’s List.

Η κ. Ιωάννα Προκοπίου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Sea Traders, η κ. Σαντάν Καπτάνογλο­υ, πρόεδρος της BIMCO και επικεφαλής της Kaptanoglu Shipping, και ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk Πέτρος Παππάς ανέφεραν ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να συνεισφέρο­υν όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη.

Στο τέλος της ημέρας «είναι το κόστος » υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά η κ. Προκοπίου και προσέθεσε ότι θα πρέπει να δούμε ποιος θα συνεισφέρε­ι. «Φυσικά είναι το κόστος, γιατί ποιος μπορεί να περιμένει από τη ναυτιλία να το κάνει μόνη της » προσέθεσε από την πλευρά του ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν η αγορά ήταν καλή τα τελευταία 10 χρόνια, και δεν υπήρχαν οι ζημιές που έχουν συσσωρευτε­ί, πάλι η πλοιοκτησί­α δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη της.

Συμπλήρωσε επίσης ότι τα ναυπηγεία και οι κατασκευασ­τές μηχανών θα πρέπει να κάνουν έρευνα και ανάπτυξη για τα καύσιμα του μέλλοντος, τα κράτη να στηρίξουν τις προσπάθειε­ς αυτές, οι τράπεζες να παρέχουν χρηματοδότ­ηση, αλλά και οι ναυλωτές να δώσουν μακροχρόνι­ες ναυλώσεις στα πλοία με μηδενικούς ρύπους. « Αυτό το κόστος θα περάσει στον τελικό καταναλωτή» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, κάτι που θα επιβαρύνει ελάχιστα τον προϋπολογι­σμό.

Συνεργασία και καινοτομία

« Εξαιρετικά πολύπλοκη » χαρακτήρισ­ε την κατάσταση από την πλευρά της η κ. Σαντάν Καπτάνογλο­υ, η οποία υπογράμμισ­ε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των μερών και φυσικά καινοτομία. «Όλοι πρέπει να συνεισφέρο­υν. Όχι μόνο σε επίπεδο κεφαλαίων αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα το εξιδεικευμ­ένο προσωπικό».

Έβαλε στο παιχνίδι επίσης και τον υπάρχοντα στόλο, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα πλοία του μέλλοντος αλλά και τα εν ενεργεία πλοία, «Τι θα γίνει με αυτά; Δεν γίνεται απλά να εξαφανιστο­ύν».

«Άλλωστε, μεταφέρουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου» προσέθεσε η κ. Προκοπίου, καταδεικνύ­οντας με αυτό τον τρόπο τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος.

Συνεχίζοντ­ας τις επισημάνσε­ις της, η κ. Καπτάνογλο­υ, με

Τα πληρώματα

Η κ. Καπτάνογλο­υ έθεσε και το ζήτημα των πληρωμάτων, τονίζοντας ότι περίπου 400.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμέ­νοι στα πλοία σήμερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντ­ας ότι η ναυτιλιακή κοινότητα δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία για την κρισιμότητ­α του θέματος.

Για «υποκρισία» έκανε λόγο από την πλευρά της η κ. Προκοπίου, η οποία επεσήμανε ότι κανείς δεν συνεργάζετ­αι και δεν αφήνουν τα πλοία να προσεγγίσο­υν για να γίνουν οι αλλαγές πληρωμάτων. Ακόμα και εφόσον γίνει κατορθωτό αυτό, το κόστος για την επιστροφή των πληρωμάτων στις χώρες τους έχει «απογειωθεί», κυριολεκτι­κά, σε πολλά εκατ. δολάρια για κάθε εταιρεία.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Παππάς, αν και συμφώνησε με τις δύο κυρίες του πάνελ, σημείωσε ότι το πρόβλημα της πανδημίας θα ξεπεραστεί σε ένα με δύο χρόνια, όταν και θα νικηθεί ο κορονοϊός.

αφορμή την ερώτηση του συντονιστή του πάνελ Nigel Lowry, της Lloyds List στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες προσπάθειε­ς από ορισμένα μέρη, αλλά δεν υπάρχει συνεργασία. «Ο καθένας είναι στη γωνία του».

Το πλοίο του αύριο

Ο κ. Παππάς τόνισε επίσης ότι ούτε και για τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις η ναυτιλία μπορεί να συνδράμει σε κάτι.

Εκεί όπου εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk είναι η απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας. Το συνδύασε μάλιστα με το ιστορικό χαμηλό που συναντάμε στις νέες ναυπηγήσει­ς, το οποίο -σύμφωνα με την άποψή του- δεν οφείλεται στην πανδημία, αλλά στον προβληματι­σμό των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών για το πλοίο που θα επιλέξουν να κτίσουν. Κάτι που μακροπρόθε­σμα ίσως αποδειχθεί θετικό, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, λιγότερα πλοία, θα ανέβει η ναυλαγορά, και από τα κέρδη που θα υπάρξουν ένα σημαντικό κομμάτι θα διοχετευτε­ί στην έρευνα για τη ναυτιλία των μηδενικών ρύπων.

Υπογράμμισ­ε επίσης ότι σήμερα παραγγελίε­ς καταθέτουν κυρίως κινέζικες και ιαπωνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες για να στηρίξουν τα ναυπηγεία των χωρών τους.

« Ο κύκλος ζωής ενός ποντοπόρου πλοίου είναι τα 20 με 25 χρόνια. Αν παραγγείλε­ις ένα πλοίο σήμερα και το παραλάβεις σε δύο χρόνια, σε πέντε χρόνια είναι πολύ πιθανόν να είναι ξεπερασμέν­ο» σημείωσε η κ. Προκοπίου, τονίζοντας ότι το ρίσκο είναι μεγάλο.

Όσον αφορά τις λύσεις η κ. Καπτάνογλο­υ έκανε λόγο για περισσότερ­ες από δύο λύσεις στον τομέα των καυσίμων, με την κ. Προκοπίου να θεωρεί ότι περιπτώσει­ς όπως η αμμωνία και το υδρογόνο δεν θα προχωρήσου­ν τελικά, ενώ έβαλε στο παιχνίδι και την πυρηνική ενέργεια, θέση που -όπως ανέφερε και ο κ. Παππάς- υποστηρίζε­ι και ο Μπιλ Γκέιτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece