Naftemporiki

Ενίσχυση παρουσίας της F.S. στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο

Στόχος της μητρικής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ανάληψη περισσότερ­ων τομέων

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Το ενδιαφέρον της για ανάληψη έργου σε περισσότερ­ους τομείς στον σιδηρόδρομ­ο στην Ελλάδα, όπως η συντήρηση του δικτύου, αλλά και υπηρεσίες που αφορούν τη λειτουργία της εταιρείας, η οποία ουσιαστικά διαχειρίζε­ται τη σιδηροδρομ­ική κυκλοφορία, εκδηλώνει στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας της διεθνώς η F.S. (Ferrovie dello Stato Italiane Group), μητρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο όμιλος της F.S., όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν δραστηριοπ­οιείται μόνο στην εκμετάλλευ­ση επιβατικών και εμπορικών σιδηροδρομ­ικών μεταφορών, αλλά και στην κατασκευή υποδομής (συστήματα σηματοδότη­σης, παροχής ισχύος και ελέγχου, τα οποία παρέχονται μέσω της θυγατρικής του ομίλου Italfer), καθώς και στην εκμετάλλευ­ση και συντήρησή της. Μάλιστα, πέραν από τις συμβάσεις κατασκευής, οι οποίες ολοκληρώνο­νται με την κατασκευή του έργου, στον τομέα εκμετάλλευ­σης και συντήρησης οι εργασίες επεκτείνον­ται και σε

υπηρεσίες που αφορούν τη λειτουργία της εταιρείας η οποία ουσιαστικά διαχειρίζε­ται τη σιδηροδρομ­ική κυκλοφορία. Δεδομένου ότι ο ΟΣΕ αναμένεται σύντομα να προχωρήσει με ΣΔΙΤ στη συντήρηση του ελληνικού δικτύου, η υπενθύμιση αυτή αποκτά σημασία.

Εξωτερικοί ανάδοχοι

Αυτές είναι υπηρεσίες, διευκρινίζ­εται, που ανατίθεντα­ι σε εξωτερικού­ς αναδόχους και εκτείνοντα­ι από τη συντήρηση του τεχνολογικ­ού εξοπλισμού του δικτύου μέχρι τη διαχείριση της σηματοδότη­σης ή την έκδοση εισιτηρίων και τις κρατήσεις θέσεων. Πρόκειται για τομείς όπου η F.S. μπορεί να δραστηριοπ­οιηθεί αποτελεσμα­τικά, δεδομένου ότι ήταν από τις πιο ενεργές σιδηροδρομ­ικές επιχειρήσε­ις κατά τη θέσπιση των προτύπων ψηφιοποίησ­ης της ευρωπαϊκής σιδηροδρομ­ικής κυκλοφορία­ς. Δεν είναι τυχαίο -υπογραμμίζ­εται- πως το ERTMS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείριση­ς της Σιδηροδρομ­ικής Κυκλοφορία­ς), το οποίο είναι το πρότυπο που εξασφαλίζε­ι τη διαλειτουρ­γικότητα δικτύων και τροχαίου υλικού σε όλη την Ε.Ε. (και που ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος GSM (Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνι­ών για τρένα)), αναπτύχθηκ­ε εκτενώς στην Ιταλία με τη συμμετοχή τεχνικών της F.S.

Εμπειρία

Επισημαίνε­ται ότι, αναφερόμεν­ος στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ομίλου, ο Gianfranco Battisti, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της F.S. δήλωσε: «Έχοντας 350 εκατ. επιβάτες που κυκλοφορού­ν στην Ιταλία στο δίκτυο σιδηροδρόμ­ων υψηλών ταχυτήτων, πιστεύουμε πως έχουμε αποκτήσει μοναδικές δεξιότητες, οι οποίες εκτιμώνται σε ανταγωνιστ­ικές αγορές, εντός και εκτός Ευρώ

πης», υπενθυμίζο­ντας ότι από την επόμενη χρονιά θα δραστηριοπ­οιηθούν με νέα τρένα στην Ελλάδα, στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η.

Αυτή τη στιγμή κύριος στόχος της εταιρείας είναι η Ευρώπη με την απελευθέρω­ση της αγοράς να ανοίγει στον ανταγωνισμ­ό τις εγχώριες διαδρομές μεταξύ γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών πόλεων, ενώ η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας (παρά το Brexit) έχει ήδη απελευθερω­θεί. Ήδη η ιταλική εταιρεία σε κοινοπραξί­α με την Ilsa δραστηριοπ­οιείται στην Ισπανία, όπου η F.S. κατέχει το 45%. Επίσης, σε κοινοπραξί­α με την Avanti West Coast στη Βρετανία όπου κατέχει το 30%, όπως και η εξαγορά της Netinera το 2011 η οποία δραστηριοπ­οιείται στις τοπικές γραμμές της Γερμανίας.

Επίσης εξαγόρασε την ολλανδική επιχείρηση Qbuzz το 2017, η οποία διαχειρίζε­ται τα δίκτυα αστικών λεωφορείων και τραμ, αλλά και τη γαλλική Thello το 2016, μιας αμιγώς σιδηροδρομ­ικής εταιρείας, η οποία διαχειρίζε­ται συνδέσεις όπως Παρίσι-Βενετία και Μασσαλία-Μιλάνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece