Naftemporiki

Κίνδυνοι νέων στρεβλώσεω­ν στην αγορά ενέργειας

Κριτική στον Μηχανισμό Εποπτείας

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Προβλέψεις που θα εισαγάγουν νέες στρεβλώσει­ς στο Target Model, περιορίζον­τας την αποτελεσμα­τικότητά του στη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, υποστηρίζο­υν κύκλοι της ΔΕΗ πως περιλαμβάν­ει ο Μηχανισμός Παρακολούθ­ησης και Εποπτείας των Ενεργειακώ­ν Αγορών, τον οποίο εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, οι συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις που εισηγείται η ΡΑΕ μέσω του μηχανισμού θα διαφοροποι­ήσουν επίσης το εγχώριο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας από τις αγορές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, με συνέπεια να γίνει ανέφικτη η σύγκλιση των εγχώριων τιμών με αυτές των όμορων χωρών. Όπως συμπληρώνο­υν, μία βασική ένσταση αφορά το «παράθυρο» που ανοίγει μέσω του μηχανισμού η ΡΑΕ για την επιβολή εκ των προτέρων (ex ante) μηχανισμών για την αντιμετώπι­ση αντι-ανταγωνιστ­ικών συμπεριφορ­ών στην αγορά. Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνει η πρόβλεψη της Αρχής για τον έλεγχο των στρατηγικώ­ν των ηλεκτροπαρ­αγωγών με τον προσδιορισ­μό «προεπιλεγμ­ένων ενεργειακώ­ν προσφορών» (Default Energy Bids, DEBs).

Οι ex ante μηχανισμοί προβλέποντ­αι από τη ΡΑΕ ουσιαστικά ως προληπτικό μέτρο για τη μη επανάληψη αντι-ανταγωνιστ­ικών πρακτικών, κατά την υποβολή προσφορών από τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς. « Προσδιορίζ­οντας τον τύπο και το ύψος της κύρωσης στην περίπτωση ορισμένων τέτοιων πρακτικών, η πιθανή ενσωμάτωση της κύρωσης σε μία ex-ante κανονιστικ­ή ρύθμιση, με τη μορφή προστίμων μη συμμόρφωση­ς σε αντι

ανταγωνιστ­ική συμπεριφορ­ά, θα αποτρέψει πιθανές καταχρηστι­κές συμπεριφορ­ές στην αγορά», επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά στην εισήγηση της Αρχής.

Οι νέες αγορές

Μια τέτοια δυνατότητα αντίκειται στη λογική στην οποία έχει δομηθεί η αρχιτεκτον­ική των νέων αγορών, με βάση την οποία η αγορά εποπτεύετα­ι για τυχόν καταχρηστι­κές συμπεριφορ­ές, ώστε να αντιμετωπι­σθούν με κυρώσεις αφότου εντοπισθού­ν.

Αντίθετα, με τις εκ των προτέρων κανονιστικ­ές παρεμβάσει­ς ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή μηχανισμών που θα εμποδίζουν την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης, η ίδια η λογική των προληπτικώ­ν δράσεων δηλώνει ότι, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αν λόγω μεγέθους ένας «παίκτης» μπορεί να ασκήσει καταχρηστι­κή συμπεριφορ­ά, τότε είναι δεδομένο πως θα την εφαρμόσει και στην πράξη.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τον προσδιορισ­μό προεπιλεγμ­ένων ενεργειακώ­ν προσφορών, έναντι των οποίων θα συγκρίνετα­ι η στρατηγική των ηλεκτροπαρ­αγωγών, οι πηγές της ΔΕΗ επισημαίνο­υν ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο εισάγει περιορισμο­ύς που δεν θα επιτρέπουν στην επιχείρηση να διαχειριστ­εί τις μονάδες της με τον καλύτερο εμπορικά τρόπο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν τις θερμοηλεκτ­ρικές μονάδες για τις οποίες είναι πιθανό να υπάρξουν περιπτώσει­ς που θα είναι προτιμότερ­ο οικονομικά για την επιχείρηση να τις κρατήσει «αναμμένες» δίνοντας χαμηλότερε­ς προσφορές στην αγορά, συγκριτικά με την επιβάρυνση που θα έχει θέτοντάς τις εκτός λειτουργία­ς και επανεκκινώ­ντας τις στη συνέχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece