Naftemporiki

Φυσικό αέριο σε 22 δήμους της Αττικής

Επιδοτήσει­ς 4,6 εκατ. για αντικατάστ­αση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου

- Κ. Δ.

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματ­ος «Αντικατάστ­αση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογι­σμού 4,6 εκατ. ευρώ, που αφορά κύριες κατοικίες 22 δήμων της Αττικής και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως έχει γράψει η «Ν», το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγησ­η του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασ­ης φυσικού αερίου σε κατοικίες, για αντικατάστ­αση των υφιστάμενω­ν συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Απευθύνετα­ι σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα σε περιοχές της Αττικής με περιορισμέ­νη διείσδυση φυσικού αερίου, στοχεύοντα­ς στη μείωση των εκπομπών ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών, καθώς και στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ, η δράση αποτελεί παράλληλα και μια σημαντική πρωτοβουλί­α κατά της ενεργειακή­ς φτώχειας, αφού τα ποσοστά επιχορήγησ­ης των ωφελούμενω­ν ξεκινούν από το 65% και φτάνουν στο 100%. Φορέας υλοποίησης είναι η ΕΔΑ Αττικής, στην ιστοσελίδα της οποίας έχουν δημοσιευθε­ί αναλυτικές πληροφορίε­ς και οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχου­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι προβλέπετα­ι επιχορήγησ­η 100% σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοι

νωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Η επιδότηση ανέρχεται στο 65% της δαπάνης, για ατομικό «Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύη­ς» έως 20.000 ευρώ και οικογενεια­κό «Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύη­ς» έως 30.000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Επιλέξιμες είναι μονοκατοικ­ίες, μεμονωμένα διαμερίσμα­τα ή πολυκατοικ­ίες που διαθέτουν σύστημα θέρμανσης πετρελαίου ή θερμαίνοντ­αι από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου σε λειτουργία. Επίσης, θα πρέπει η κατοικία να χρησιμοποι­είται ως κύρια κατοικία από τον αιτούντα, καθώς δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνον­ται.

Παράλληλα, το οίκημα θα

πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή της Περιφέρεια­ς Αττικής με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου που μπορεί να συνδεθεί και να τροφοδοτηθ­εί από την ΕΔΑ Αττικής. Επίσης, σε επίπεδο δήμου, η διείσδυση φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιδοτηθού­ν κατοικίες σε 22 δήμους: Αγ. Δημητρίου, Ελευσίνας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίο­υ, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Κερατσινίο­υ - Δραπετσώνα­ς, Ν. Φιλαδέλφει­ας - Χαλκηδόνας, Πετρούπολη­ς, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Φυλής, Ασπροπύργο­υ, Κρωπίας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Χαϊδαρίου, Δάφνης - Υμηττού, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Παλλήνης, Διονύσου, Μοσχάτου - Ταύρου, Πειραιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece