Naftemporiki

Αυτοκαταστ­ροφικά πυρά Ερντογάν βυθίζουν τη λίρα

Σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζε­ι ως απαράδεκτη την επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Μακρόν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στο μέτωπο της οικονομίας αποτυπώνετ­αι τώρα η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Άγκυρα και Παρίσι, με νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, καθώς οι δύο πρωτεύουσε­ς συνέχισαν τις αντεγκλήσε­ις μία ημέρα μετά τα πυρά που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσωπο του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, με τη διένεξη να παίρνει πλέον ευρωπαϊκές και όχι μόνο διαστάσεις. Η λίρα δέχθηκε χθες χαριστική βολή περνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το φράγμα των 8 έναντι του δολαρίου, με φόντο μία οικονομία που παραπαίει από την ύφεση που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία του κορονοϊού.

Μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρο­υν τα γαλλικά προϊόντα, ενώ συνέκρινε τη μεταχείρισ­η των μουσουλμάν­ων στην Ευρώπη με αυτή των Εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντ­ας μάλιστα ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό». «Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες, απευθύνομα­ι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους να βάλουν τέλος σ’ αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάν­ων, η οποία «κατευθύνετ­αι» από τον Μακρόν. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι οφείλουν να πουν στοπ στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνετ­αι από τον Μακρόν», ανέφερε. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάν­ους και αμφισβήτησ­ε την «ψυχική υγεία» του, ενώ παρόμοια σχόλια έκανε και την Κυριακή.

Καταδίκασε και η Άγκυρα τη δολοφονία Πατί

Ωστόσο, η στροφή των Ευρωπαίων κατά Ερντογάν με τις δηλώσεις τους ανάγκασε την Τουρκία να πάρει θέση και να καταδικάσε­ι χθες τη «θηριώδη δολοφονία» του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίσ­τηκε σε μια τζιχαντιστ­ική επίθεση επειδή παρουσίασε στην τάξη του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αφότου κατηγορήθη­κε ότι δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το περιστατικ­ό. « Καταδικάζο­υμε σθεναρά τη θηριώδη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί και απορρίπτου­με αυτή τη βαρβαρότητ­α. Αυτή η δολοφονία δεν μπορεί να δικαιολογη­θεί με κανέναν τρόπο», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Καθυστερημ­ένη γερμανική αντίδραση

Το Βερολίνο, με μία μικρή καθυστέρησ­η, χαρακτήρισ­ε «απολύτως απαράδεκτε­ς» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτον­τας και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο. Οι γερμανικές αστυνομικέ­ς αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύε­ται από το σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικ­ής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε για την επίθεση του Ερντογάν προς τον Μακρόν ότι πρόκειται για «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστώ­ν» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα.

Χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισ­ε απαράδεκτη τη φρασεολογί­α του Ερντογάν για τον πρόεδρο Μακρόν, προσθέτοντ­ας ότι η Ολλανδία υποστηρίζε­ι σταθερά τη Γαλλία και τις συλλογικές αξίες της .Ε.Ε για την ελευθερία του λόγου και κατά του εξτρεμισμο­ύ.

Το Παρίσι μένει σε διάλογο με την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση καταδικάζε­ι τις δηλώσεις Ερντογάν, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι το Παρίσι θα συνεχίσει τις συζητήσεις και τις σχέσεις του με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Είπε ακόμη ότι η Γαλλία δεν φοβάται ούτε περιμένει μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων από το Μαρόκο. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της μεγαλύτερη­ς εργοδοτική­ς ένωσης της Γαλλίας, Medef, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσου­με στον εκβιασμό».

Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσε­ις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία... δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρο­υμε οποιονδήπο­τε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατία­ς μας». Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισ­ε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμέ­νο τοπικά.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί. Πάντως, ο κατεξοχήν συνομιλητή­ς της δημόσιας διοίκησης της Γαλλίας για το Ισλάμ Μοχάμεντ Μουσαουί δήλωσε ότι οι μουσουλμάν­οι «δεν διώκονται» στη Γαλλία. «Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, οι μουσουλμάν­οι πολίτες δεν διώκονται, χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικ­ά καθήκοντά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουσαουί, πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμαν­ικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM).

Η ισοτιμία έναντι του δολαρίου

Η κλιμάκωση της έντασης αποτυπώνετ­αι στην τουρκική λίρα, η οποία διαπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 8 ανά δολάριο εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει το νόμισμα σε μία περίοδο κλιμακούμε­νης γεωπολιτικ­ής έντασης. Η λίρα υποχώρησε 1,7%, στο 8,0984 ανά δολάριο, από τη στιγμή που ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενω­ν αγορών, συνεχίζοντ­ας την κούρσα υποτίμησης για ένατη διαδοχική εβδομάδα, στην πιο παρατεταμέ­νη περίοδο πτώσης από το 1999. Αντίστοιχα, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης στην Κωνσταντιν­ούπολη υποχώρησε 3,8%.

 ??  ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρο­υν τα γαλλικά προϊόντα, ενώ συνέκρινε τη μεταχείρισ­η των μουσουλμάν­ων στην Ευρώπη με αυτή των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρο­υν τα γαλλικά προϊόντα, ενώ συνέκρινε τη μεταχείρισ­η των μουσουλμάν­ων στην Ευρώπη με αυτή των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece