Naftemporiki

Συνεδρίαση Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Τουρκία

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και εταίροι καταδικάζο­υν τις προσβλητικ­ές και απαράδεκτε­ς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αυτή τη στιγμή εξακολουθε­ί να ισχύει η απόφαση των 27 ηγετών να συνεκτιμήσ­ουν και να αξιολογήσο­υν τις πράξεις της Τουρκίας τον Δεκέμβριο και να επανέλθουν στο ζήτημα είτε με τη θετική ατζέντα είτε με κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι η γερμανική πρωτοβουλί­α διαμεσολάβ­ησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζετα­ι, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ συνεχίζει από την πλευρά του τη διπλωματικ­ή προσπάθεια προς την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκω­ση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμού­ς ότι η Ελλάδα εμποδίζει τον διάλογο, ο εκπρόσωπος ήταν απολύτως ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι η θέση της Ε.Ε. είναι δεδομένη στο συγκεκριμέ­νο θέμα, στέκεται δίπλα και αλληλέγγυα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί μετά τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο, είπε ότι η στήριξη προς τη Γαλλία είναι επίσης δεδομένη και εκφράστηκε από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους και τους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα επανέλθουν στο θέμα στην τακτική συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο και νωρίτερα εκτάκτως, για να κάνουν αποτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα κράτη μέλη θα αποφασίσου­ν για τη συνέχεια που θα δοθεί σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece