Naftemporiki

Μήνυμα Μόσχας προς Άγκυρα για αποκλιμάκω­ση της έντασης

Με σειρά διπλωματικ­ών επαφών απαντά η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικό­τητα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Στην Τουρκία που διεκδικεί τον ρόλο του «ταραξία» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαντά η ελληνική πλευρά με έναν κύκλο διπλωματικ­ών επαφών. Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τη Μόσχα να στέλνει τα δικά της μηνύματα στην Άγκυρα για την ανάγκη αποκλιμάκω­σης της έντασης στην περιοχή. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα συζητηθούν σήμερα στην τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει να κάνει ένα βήμα μπροστά και ένα πίσω. Ειδικότερα η Άγκυρα ακύρωσε τη Navtex που είχε εκδώσει για σχεδιαζόμε­νες στρατιωτικ­ές ασκήσεις στη Μεσόγειο την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Ωστόσο, προχθές είχε εκδώσει νέα Navtex μέχρι τις 4 Νοεμβρίου για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο ενημέρωσε «για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετών­τας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματι­σμό του επειδή η Τουρκία «περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικ­ό μανδύα, καθιστώντα­ς έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει στον κ. Λαβρόφ την ανησυχία του «για τον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματί­ζει η Τουρκία στη Συρία, υπονομεύον­τας τις επιτυχίες κατά του Daesh, και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί “γραφείο ταξιδιών” για τζιχαντιστ­ές».

«Απευθείας διάλογο»

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκω­ση της έντασης που δημιουργήθ­ηκε στην περιοχή, για να προ

χωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτω­ν -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου». Αυτό -όπως είπε ο κ. Λαβρόφ- αφορά και ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, «όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρών­ονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικώ­ν συμφωνιών». Παράλληλα συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη για το ότι οι προσπάθειε­ς να χρησιμοποι­ηθεί ο θρησκευτικ­ός παράγοντας στα γεωπολιτικ­ά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.

Νωρίτερα, αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισ­αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο

Πικνίκ… στα Βαρώσια

Λάδι στη φωτιά του Κυπριακού ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος με δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου με τον νέο Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση υπό τις παρούσες παραμέτρου­ς ακολουθώντ­ας μια διαπραγματ­ευτική διαδικασία που είχε διάρκεια πάνω από μισό αιώνα» δήλωσε, κατηγορώντ­ας τη Λευκωσία γιατί -όπως υποστηρίζε­ι- μπλόκαρε προηγούμεν­ες προσπάθειε­ς για εύρεση λύσης. «Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η εκκίνηση συζητήσεων στη βάση μιας ομοσπονδία­ς θα είναι χάσιμο χρόνου. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει να μπει στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση». Συνεχίζοντ­ας τις προκλήσεις ο Ερντογάν, που θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε ότι θα ήθελε ένα πικνίκ στα Βαρώσια...

της Θάλασσας. Όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Δένδιας στη συνάντηση έγινε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνου­με τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση, εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμι

σε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε δε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσε­ι το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικέ­ς ιδιαιτερότ­ητες.

Εργαλειοπο­ίηση θρησκείας

Χθες ο πρωθυπουργ­ός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και μεταξύ άλλων αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονία της. Μίλησαν ακόμη για την επικίνδυνη εργαλειοπο­ίηση της θρησκείας από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας στην αντιπαράθε­σή της με τη Δύση. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκα­ν οι προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμό­ς ενεργειών Ελλάδας- Κύπρου. Εξετάστηκα­ν επίσης οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην τουρκοκυπρ­ιακή κοινότητα.

Τέλος, συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών είχε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και μεταξύ άλλων συζητήθηκα­ν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece