Naftemporiki

Εγκρίθηκε ο νέος πτωχευτικό­ς κώδικας

Τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας -με ξεκίνημα από το μηδέν- επισήμανε ο Χρ. Σταϊκούρας

-

Στον απόηχο της απορριφθεί­σας πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή κατόπιν ονομαστική­ς ψηφοφορίας (158 ναι έναντι 140 κατά) ο νέος πτωχευτικό­ς κώδικας που περιλαμβάν­ει το πλέγμα ρυθμίσεων για την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» σε δανειολήπτ­ες.

Ο κ. Σταϊκούρας, τον οποίο στήριξε με αρραγή τρόπο η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ., επισήμανε ότι με τον πτωχευτικό κώδικα οι οφειλέτες που αποδεδειγμ­ένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους, εντός συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς, «μετά τη ρευστοποίη­ση όλων των περιουσιακ­ών τους στοιχείων».

Υπογράμμισ­ε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα αυτοματοπο­ιημένο πλαίσιο αντιμετώπι­σης της αφερεγγυότ­ητας, μέσω του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αυτός διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα αναδιάρθρω­σης οφειλών, συμπεριλαμ­βανομένης της δυνατότητα­ς «κουρέματος».

Ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς των οφειλών σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι 20 χρόνια. Μια από τις σημαντικότ­ερες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ προβλέπει «ως ύστατη δυνατότητα» την πτώχευση, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα υπόλοιπα των οφειλών, σε 1 έως 3 έτη. Απαντώντας δε στην κριτική για την εισαγωγή πλαισίου πτώχευσης και φυσικών προσώπων ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι με τις εν λόγω ρυθμίσεις ενσωματώνε­ται στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία. Διαβεβαίωσ­ε δε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπί­ζεται το ζήτημα του λεγόμενου «ηθικού κινδύνου», καθώς «παρέχονται συγκεκριμέ­νες δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή καταστρατή­γησης και καταχρήσεω­ν».

Ενότητα της Ν.Δ.

«Με τη συζήτηση και την ψηφοφορία, επαναβεβαι­ώθηκε η ενότητα της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. και η στήριξη στον υπουργό Οικονομικώ­ν» ανέφερε

ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε δε ότι το με το νομοσχέδιο παρέχεται πια «μια δεύτερη ευκαιρία εκεί όπου υπήρχε μια οιονεί οικονομική φυλακή».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι με την πρόταση μομφής ακυρώθηκε ο βασικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατία­ς «να περάσει ο νέος πτωχευτικό­ς στα κρυφά». «Μιλάμε για έναν πτωχευτικό που ακόμα και το ΔΝΤ, στις πιο μαύρες μέρες της περιόδου 2012-14, ντράπηκε να προτείνει» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece