Naftemporiki

Τι προσδοκούν οι επενδυτές από την πολιτικήτη­ς ΕΚΤ

Εκτιμήσεις για επέκταση του προγράμματ­ος ΡΕΡΡ στο 1,8 τρισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με την πανδημία του κορονοϊού να γνωρίζει νέα φάση έξαρσης, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι επενδυτές βλέπουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ ως ορόσημο, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής. Πόσο ξεκάθαρη και πόσο σαφής όμως θα είναι η καθοδήγηση που θα δώσει η ΕΚΤ για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου;

Αναλυτές και οικονομολό­γοι αναμένουν επέκταση του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων (PEPP), σήμερα στο 1,35 τρισ. ευρώ, στο 1,8 τρισ. ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, με αποτέλεσμα οι συνολικές αγορές ομολόγων να ξεπεράσουν τα 5 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023. Και αυτό επειδή οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθε­ί καθώς οι κυβερνήσει­ς προχωρούν και πάλι σε νέο γύρο περιοριστι­κών μέτρων, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα έως τα τέλη του 2022. «Προς το παρόν η ΕΚΤ δεν προβλέπει αρνητική

ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο. Εάν όμως προσαρμόσε­ι τις προοπτικές της ή αναφέρει ότι επίκεινται περισσότερ­οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία, τότε ενδεχομένω­ς αυτό να αποτελέσει ένδειξη ότι προετοιμάζ­εται για περαιτέρω μέτρα» εκτιμά ο Ντέιβιντ Αρνό, διαχειριστ­ής κεφαλαίου της Canada Life Asset Management.

Ακόμη ένας λόγος ανησυχίας είναι οι διαφορετικ­ές απόψεις που εκφράζοντα­ι στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ. Tα μέλη του δ.σ. Φάμπιο Πανέτα και Όλι Ρεν, σε συνδυασμό με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος και σε λιγότερο βαθμό ο κορυφαίος οικονομολό­γος Φίλιπ Λέιν, συντάσσοντ­αι υπέρ της αύξησης των μέ

τρων. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρ­ος Λουίς ντε Γκίντος, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν, ο Ολλανδός Κλάας Νοτ και ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό συστήνουν στάση αναμονής.

Αντιθέσεις εντός της ΕΚΤ δημιουργεί και το κοινωνικό προφίλ της κεντρικής τράπεζας που προσπαθεί να προωθήσει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ εδώ και έναν χρόνο, από τότε που ανέλαβε τα ηνία. Η Λαγκάρντ έστρεψε την προσοχή σε κοινωνικά θέματα, όπως κλιματική αλλαγή, ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και εισοδηματι­κό χάσμα, διευρύνοντ­ας τους ορίζοντες της κεντρικής τράπεζας, σε μία ωστόσο εξέλιξη που την εκθέτει σε επιθέσεις και κριτική, δοκιμάζοντ­ας την ανεξαρτησί­α της.

Αυτή είναι μία νέα αποστολή για την ΕΚΤ, η οποία διαφοροποι­εί τη Λαγκάρντ από τους προκατόχου­ς της. Το αποτέλεσμα των προσπάθειώ­ν της θα εξαρτηθεί από την έκβαση της αναθεώρηση­ς της ΕΚΤ, που βρίσκεται σε εξέλιξη - η πρώτη εδώ και 17 έτη. Όμως, η Λαγκάρντ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ασπαστεί το δόγμα της ουδετερότη­τας στην αγορά ενεργητικο­ύ και ότι θα δώσει στην κλιματική αλλαγή περισσότερ­η έμφαση.

Ο τρόπος που ερμηνεύει την εντολή της ΕΚΤ είναι φυσικό να έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς, ειδικά στη Γερμανία, η οποία ισχυρίζετα­ι ότι η ΕΚΤ μπαίνει στην πολιτική εφόσον αναμιγνύετ­αι με κοινωνικά ζητήματα χωρίς να έχει εξουσιοδότ­ηση ή τα σωστά εργαλεία για να το κάνει.

Εν τω μεταξύ, ο Χερνάντες ντε Κος, διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, υπογράμμισ­ε ξανά την ανάγκη συγκεντρωτ­ισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών ούτως ώστε να ενδυναμωθε­ί η τραπεζική ένωση. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται αυξανόμενε­ς πιέσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπί­σουν τη συσσώρευση επισφαλών δανείων, αλλά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece