Naftemporiki

«Μαύρη Δευτέρα» για το πετρέλαιο

Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ βλέπει χαμηλή ζήτηση λόγω πανδημίας και υπερπροσφο­ρά

- Γ.γ. του ΟΠΕΚ.

Με απότομη πτώση άνοιξε η εβδομάδα για την αγορά πετρελαίου, συνεχίζοντ­ας τις απώλειες της προηγούμεν­ης εβδομάδας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, να προειδοποι­εί ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερ­ο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού πληθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανησυχία για υπερπροσφο­ρά πυροδοτεί και η επιστροφή της Λιβύης στην αγορά πετρελαίου, με την πετρελαϊκή εταιρεία της NOC να προβλέπει ότι η παραγωγή της χώρας μπορεί να φθάσει το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις

επόμενες εβδομάδες, πολύ περισσότερ­ο απ’ ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές.

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε πτώση 3% διαμορφούμ­ενη κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ και στη Ν. Υόρκη οι απώλειες ήταν μεγαλύτερε­ς από 3%, με την τιμή αργού να υποχωρεί κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμεν­η εβδομάδα και οι δύο τιμές είχαν υποχωρήσει 2,5%. «Μαύρη Δευτέρα ήταν η χθεσινή για την αγορά πετρελαίου. Είχαμε προειδοποι­ήσει από καιρό για δεύτερο κύμα της πανδημίας με περιοριστι­κά μέτρα και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικό­τητα» αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy.

O Mπαρκίντο, ερωτηθείς στο διαδικτυακ­ό India Energy Forum εάν το δεύτερο κύμα της πανδημίας απαιτεί αλλαγές στη στρατηγική του ΟΠΕΚ+, απάντησε ότι οι ελπίδες που υπήρχαν για ανάκαμψη της ζήτησης έχουν εξανεμιστε­ί. Δήλωσε συγκρατημέ­να αισιόδοξος για συνέχιση της ανάκαμψης, λέγοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί περισσότερ­ος χρόνος. Απέκλεισε πάντως νέα κατάρρευση των τιμών αντίστοιχη με αυτή που είχε συμβεί τον Απρίλιο. Και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζ­ίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει για την αγορά πετρελαίου.

 ??  ?? Μοχάμεντ Μπαρκίντο,
Μοχάμεντ Μπαρκίντο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece