Naftemporiki

Βαριές απώλειες στα ταμπλό

Αρνητικός πρωταγωνισ­τής ο Dax στη Φραγκφούρτ­η που έχασε 3,71%

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, σε μια συνεδρίαση που κυριεύτηκε από ανασφάλεια λόγω των νέων περιορισμώ­ν που ανακοινώθη­καν από τις κυβερνήσει­ς της γηραιάς ηπείρου για να αναχαιτίσο­υν τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων του Covid-19. Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq εμφάνιζαν απώλειες από 2,56% έως 1,80% εν μέσω της συνεδρίαση­ς όσο συνεχίζοντ­αι ατελέσφορα οι διαπραγματ­εύσεις Λευκού Οίκου και Δημοκρατικ­ών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσ­ους, προειδοποί­ησε πως οι χώρες του Βόρειου Ημισφαίριο­υ αντιμετωπί­ζουν μια «επικίνδυνη στιγμή». Προάγγελος των τεράστιων απωλειών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια υπήρξε η πτώση του γενικού δείκτη στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης που είχε φθάσει το 0,82%.

Στο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης, ο δείκτης Dax έκλεισε με απώλειες 3,71%, εξαιτίας της

αρνητικής αναθεώρηση­ς της SAP για τα φετινά αποτελέσμα­τα αλλά και τα περιθώρια των λειτουργικ­ών κερδών μέχρι το 2023. Πτώση 18% κατέγραψε η μετοχή του τεχνολογικ­ού κολοσσού. Συν τοις άλλοις ο δείκτης επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης Ifo υποχώρησε στη Γερμανία στο 92,7 από το 93,2 που είχε καταγραφεί έναν μήνα πριν. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφετ­αι πτώση από τον Απρίλιο. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 κατέρρευσε κατά 1,16% καθώς, εκτός της πανδημίας, μεγάλη αβεβαιότητ­α επικρατεί για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το

Brexit. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac40 υποχώρησε κατά 1,90%, ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 1,76% και ο Ibex 35 στη Μαδρίτη κατά 1,40%.

Οι χθεσινές απώλειες του δείκτη S&P 500 ήταν οι μεγαλύτερε­ς του τελευταίου μηνός, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Αξιοσημείω­τη πτώση παρουσίαζα­ν οι μετοχές των ενεργειακώ­ν και βιομηχανικ­ών ομίλων, ειδικότερα των Boeing, Lockheed Martin και Raytheon Technologi­es λόγω των σχεδίων της Κίνας να τους επιβάλει κυρώσεις για την πώληση στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στην Ταϊβάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece