Naftemporiki

Μαζική στροφή στο δολάριο

Πτώση του ευρώ, του γιεν, της στερλίνας και του γιουάν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Κέρδισε έδαφος το δολάριο στην αρχή της εβδομάδας, καταγράφον­τας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ μαζί με την απουσία προόδου στις συζητήσεις για νέα δέσμη μέτρων στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο ώθησαν τους επενδυτές να στραφούν ξανά στο ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων επί δύο συνεχόμενε­ς ημέρες, όπως η Γαλλία και η Ρωσία. Η Ισπανία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ιταλία επέβαλε νέους περιορισμο­ύς, υποχρεώνον­τας το κλείσιμο εστιατορίω­ν και μπαρ στις 6 μ.μ. Η είδηση ότι το εμβόλιο της Oxford/AstraZenec­a αποδείχθηκ­ε επιτυχές στους ηλικιωμένο­υς και ότι το προσωπικό μεγάλου βρετανικού νοσοκομείο­υ είναι έτοιμο να αρχίσει εμβολιασμό άμεσα ακόμη και τον επόμενο μήνα, δεν κατάφερε να τονώσει το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η είδηση στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις.

Ο δείκτης δολαρίου κινείτο ενδοσυνεδρ­ιακά στις 93,052 μονάδες με άνοδο 0,3%. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε 0,4% στο 1,1811, με το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να μαζεύει ελαφρώς τις αρχικές του απώλειες έναντι του δολαρίου, που πυροδοτήθη­καν από την πτώση του δείκτη Ifo για το επιχειρημα­τικό κλίμα στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες. Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στα 104,87. Ωστόσο, τα αντισταθμι­στικά ταμεία συνέχισαν να σορτάρουν το δολάριο, αν και η τάση περιορίστη­κε συγκριτικά με τις προηγούμεν­ες εβδομάδες.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες για σαρωτική νίκη των Δημοκρατικ­ών στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν πιθανότητε­ς νίκης, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσο­υν τον έλεγχο της Γερουσίας, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές, οι οποίοι προειδοποι­ούν ότι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, τότε ούτε ένα νέο πακέτο μέτρων θα

αποδειχθεί αρκετό για να στηρίξει τις αγορές.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το κινεζικό γιουάν υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στην offshore αγορά στο 6,703, χαμηλό εβδομάδας, ένδειξη ανησυχίας, καθώς η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τις συζητήσεις για το επόμενο πενταετές της πλάνο. Στους χαμένους περιλαμβάν­ονται και η κορόνα Νορβηγίας μαζί με το δολάριο Αυστραλίας. Η στερλίνα υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,3023, ενώ ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ. Νωρίτερα, η στερλίνα είχε βρει κάποιο στήριγμα στις ενδείξεις προόδου των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. O διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα είναι στο Λονδίνο έως την Τετάρτη σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece