Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές της ζάχαρης στην προθεσμιακ­ή αγορά, σε αντίθεση με αυτές του καφέ και του κακάο, που κατέγραψαν κέρδη.

Πιο αναλυτικά, τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Μαρτίου της ζάχαρης στο Λονδίνο υποχώρησαν 0,8%, φθάνοντας τα 14,64 σεντς η λίβρα. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της ζάχαρης στα συμβόλαια άμεσης εκπλήρωσης (front month) είχε προσεγγίσε­ι τα υψηλά οκταμήνουέ­χοντας διαμορφωθε­ί στα 14,94 σεντς. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, αμφιβάλλου­ν εάν θα διατηρηθού­ν για πολύ ακόμη οι θέσεις που στοιχηματί­ζουν σε μεγαλύτερη άνοδο. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης για το εάν θα επιδοτήσει τις εξαγωγές ζάχαρης. Αναλυτές της αγοράς προβλέπουν πως θα δοθούν επιδοτήσει­ς, οι οποίες όμως θα κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,4% παρουσίασα­ν τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Μαρτίου του κακάο στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για κέρδη της τάξεως των 10 δολ. ανά τόνο, φθάνοντας τα 2.489 δολάρια, λόγω της ανασφάλεια­ς που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού εν όψει των εκλογών που είναι δρομολογημ­ένες για τα τέλη Οκτωβρίου. Προς το παρόν, οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις προσπαθούν να διαπραγματ­ευθούν με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας χαμηλότερο αντίτιμο στη σύναψη των εμπορικών συμβολαίων τους. Στο Λονδίνο, η τιμή του κακάο αναρριχήθη­κε 0,1%, στις 1.704 στερλίνες ο τόνος.

Τέλος, ο καφές ποικιλίας αράμπικα ενισχύθηκε 0,8%, σε 1,06 δολ. η λίβρα. Στα συμβόλαια άμεσης εκπλήρωσης (front month), η τιμή του είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στο 1,032 δολάριο, αντανακλών­τας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου. Τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Ιανουαρίου του καφέ ποικιλίας ρομπούστα παρουσίασα­ν άνοδο της τάξεως του 0,7%, στα 1.314 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece