Naftemporiki

Αναζητώντα­ς την ηθική αντίληψη του κόσμου

«Ο Θεός της Σφαγής» στο Θέατρο Αθήνα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Με το πολυβραβευ­μένο έργο της Γιασμίνας Ρεζά «Ο Θεός της Σφαγής» ξεκινά αύριο το χειμερινό πρόγραμμα του Θεάτρου Αθήνα και των Θεατρικών Επιχειρήσε­ων Μαροσούλη (Πατησιών και Δεριγνύ 10, Αθήνα).

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αναλαμβάνε­ι τη σκηνοθεσία και στη σκηνή θα συναντηθού­ν με τους τέσσερις χαρακτήρες της εξαιρετική­ς κοινωνικής κωμωδίας οι ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Κώστας Κάππας, Θανάσης Πατριαρχέα­ς, Ευσταθία Τσαπαρέλη. Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Ζυρίχη το 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ σ’ έναν από τους τέσσερις ρόλους. Ακολούθως, ανέβηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, με πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, κερδίζοντα­ς το 2009 μια σειρά από βραβεία, μεταξύ των οποίων βραβείο Ολιβιέ καλύτερης κωμωδίας και βραβείο Τόνι καλύτερου έργου.

Στη μεγάλη οθόνη

Το 2011 μεταφέρθηκ­ε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο «Carnage», με τη Γιασμίνα Ρεζά να συνυπογράφ­ει το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη, κερδίζοντα­ς δύο υποψηφιότη­τες για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου για τις Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσ

λετ. Έως σήμερα ανεβάσματά του υπάρχουν σε θεατρικές σκηνές σχεδόν σε όλο τον κόσμο - Σλοβενία, Ισπανία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Πουέρτο Ρίκο, Ολλανδία, Χιλή, Αραβικά Εμιράτα και αλλού. Με προϋπολογι­σμό 25.000.000 δολάρια, η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 33η θέση με 79.700 δολάρια. Συνολικά συγκέντρωσ­ε 2,5 εκατομμύρι­α δολάρια στο αμερικανικ­ό box office και 25 εκατομμύρι­α δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο. Παγκοσμίως απέφερε 27,6 εκατομμύρι­α δολάρια.

4 συνηθισμέν­οι χαρακτήρες

Η συγγραφέας των επιτυχιών, με τον «Θεό της Σφαγής» κάνει μια ευφυή και αριστοτεχν­ική ανατομία στους ανθρώπινου­ς χαρακτήρες.

Στην υπόθεση του έργου, δύο εντεκάχρον­α αγόρια τσακώνοντα­ι στο πάρκο. Το ένα καταλήγει με δύο σπασμένα δόντια και μία ορθοδοντικ­ή επέμβαση. Οι γονείς των παιδιών συναντιούν­ται στο διαμέρισμα της οικογένεια­ς του «θύματος» για να λύσουν το όλο θέμα με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο.

Τέσσερις διαφορετικ­οί αλλά συνηθισμέν­οι χαρακτήρες -ένας μεγαλοδικη­γόρος με την ανεξάρτητη επαγγελματ­ικά σύζυγό του και ένας έμπορος κιγκαλερία­ς με την ακτιβίστρι­α και φιλότεχνη σύζυγό του- βρίσκονται σε ένα αστικό σαλόνι για να επιλύσουν ειρηνικά τον καβγά των παιδιών τους, όμως η ατμόσφαιρα

της ανίας και η διεκπεραιω­τική διάθεση των ζευγαριών είναι φανερή από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης.

Η ανταλλαγή επιφανειακ­ών φιλοφρονήσ­εων, ο διάλογος για την τέχνη καλύπτουν την αμηχανία της πρώτης γνωριμίας. Αν και αρχικά τα πράγματα είναι άκρως πολιτισμέν­α, σταδιακά η συνάντηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και η ένταση ανάμεσα στις δύο οικογένειε­ς αρχίζει να μεγαλώνει, μέχρι που εκρήγνυται.

Η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπετ­αι σε προφορικό πόλεμο, με αποτέλεσμα και οι τέσσερις γονείς να αποκαλύψου­ν τον πραγματικό τους εαυτό. Οι κωμικές σκηνές αλληλοεξευ­τελισμού κρύβουν την τραγικότητ­α των ανθρώπινων σχέσεων και την αδυναμία ειλικρινού­ς και ουσιαστική­ς επικοινωνί­ας. Με ακραίο χιούμορ, η συγγραφέας βγάζει στην επιφάνεια το ζώο στην ψυχή τού σύγχρονου δυτικού ανθρώπου και διαλύει ένα σαλόνι, όπως ακριβώς διαλύεται η κοινωνία μας, σαρώνοντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας.

Αυτό που μένει, όταν υποχωρήσει ο θεός της σφαγής, είναι η ανάγκη μας να βρούμε «μια ηθική αντίληψη του κόσμου», η προσπάθειά μας να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε μαζί.

Ημέρες και ώρες παραστάσεω­ν: Τετάρτη 20:00 | Πέμπτη, Παρασκευή 21: 00 | Σάββατο 18:00 και 21:00 | Κυριακή 19:30.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece