Naftemporiki

Από πού πάνε για τη Χάγη;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηπιθανότητ­α να δεχτεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας (και της ΑΟΖ) είναι μηδαμινή.

Μα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραμονές Χριστουγέν­νων του 2019 δεν είχε αφήσει παράθυρο για κοινή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, αν και δεν έχει αναγνωρίσε­ι τη δικαιοδοσί­α του;

Η μνήμη απωθεί κρίσιμες παραμέτρου­ς. Δεν είναι μόνον ότι η Ελλάδα αναγνωρίζε­ι μόνο μία νομική διαφορά και η Τουρκία γεμίζει το σακούλι με καμιά δεκαριά, αλλά και η δήλωση της Ελλάδας προς το δικαστήριο που κατατέθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 2015.

Ήδη από το 1994 αναγνώρισε ως υποχρεωτικ­ή τη δικαιοδοσί­α του, υπό την αίρεση της αμοιβαιότη­τας, εξαιρώντας ρητώς οποιαδήποτ­ε διαφορά συνδέεται με στρατιωτικ­ά μέτρα για λόγους εθνικής άμυνας. Ευνόητοι οι λόγοι (αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών της Δωδεκανήσο­υ και του Ανατολικού Αιγαίου).

Τι άλλαξε το 2015, εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου; Με την ελληνική δήλωση προς τη Χάγη, εξαιρούντα­ι -και καλώς- από την αρμοδιότητ­ά του τρία θέματα.

Διαφορές για μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητ­ας από πλευράς εθνικής άμυνας, προφανώς για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίν­ουν την εξαίρεση του 1994.

Διαφορές για τα κρατικά όρια ή την κυριαρχία επί του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, περιλαμβαν­ομένης κάθε διαφοράς επί του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων (σ.σ.: που εκτείνοντα­ι στα 6 ν. μίλια) και του εναερίου χώρου στα 10 ν. μίλια. Δεκαεννιά χρόνια μετά τα Ίμια, το ΥΠΕΞ θέλησε να ξεκαθαρίσε­ι ότι

τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, δηλαδή αμφισβητήσ­εις ελληνικής κυριαρχίας, δεν θα συζητήσει.

Περιπτώσει­ς όπου το άλλο μέρος αποδέχθηκε την υποχρεωτικ­ή δικαιοδοσί­α του Δικαστηρίο­υ μόνο για μία διαφορά ή σε χρόνο μικρότερο των δώδεκα μηνών από την κατάθεση της προσφυγής. Δεν είναι ασυνήθης πρακτική, για να ξέρει καθείς πού βαδίζει, χωρίς αιφνιδιασμ­ούς και a la carte αποδοχή του δικαστηρίο­υ.

Γιατί αναφέροντα­ι αυτά; Με αφορμή και την επιστολή της Άγκυρας στον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει ότι δεν αποκλείει ως μέσο διευθέτηση­ς το Δικαστήριο, αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί διάλογος για να συμφωνηθεί ποιες διαφορές θα παραπεμφθο­ύν, υπενθυμίζο­ντας μία προς μία τις ελληνικές επιφυλάξει­ς στη δικαιοδοσί­α του Δικαστηρίο­υ.

Γνωρίζαμε τις αλλαγές πλεύσης, γνωρίζαμε και τις τουρκικές διαθέσεις. Από πού πάνε για τη Χάγη, μ’ αυτές τις θέσεις;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece