Naftemporiki

Πανευρωπαϊ­κή Bad Bank συνιστά ο Ενρία για στήριξη των τραπεζών

Ο επικεφαλής του SSM θέτει 5 προϋποθέσε­ις στη διαχείριση των κόκκινων δανείων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Καθώς τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια εφιαλτική απειλή για ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οι λύσεις που προτείνουν οι θεσμοί θα πρέπει να έχουν αμεσότητα και αποτελεσμα­τικότητα, καθώς οι πειραματισ­μοί της προηγούμεν­ης οικονομική­ς κρίσης δεν οδήγησαν πολύ μακριά το τραπεζικό σύστημα.

Έτσι, οι γνωρίζοντε­ς την κατάσταση σιγοψιθυρί­ζουν πως οι θεσμοί, δηλαδή η EKT και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), παρά τις αντιρρήσει­ς που υπάρχουν στην παρούσα φάση από κράτη-μέλη, θα αναγκαστού­ν πέρα από τη χαλάρωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να οδηγηθούν και σε απευθείας ενίσχυσή τους. Μια πανευρωπαϊ­κή Bad Bank ή ένα πανευρωπαϊ­κό αν

τίστοιχο δίκτυο θα αποτελούσε λύση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι προϋποθέσε­ις

Μια πανευρωπαϊ­κή Bad Bank, όπως αυτήν που επικαλείτα­ι ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε άρθρο του στους « Financial Times», θα στηριχθεί σε πέντε σημαντικές προϋποθέσε­ις:

Πανευρωπαϊ­κή χρηματοδότ­ηση

Ευρωπαϊκές εγγυήσεις Ευρωπαϊκή τιμολόγηση Συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ομογενοποι­ημένα δάνεια προκειμένο­υ η χρηματοδότ­ηση να λειτουργήσ­ει.

Τα δάνεια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσου­ν πακέτα της ίδιας κατηγορίας (στεγαστικά με ενέχυρα αντίστοιχη­ς αξίας, επιχειρημα­τικά κ.λπ.) ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η δυ

νατότητα τιτλοποίησ­ης και μεταβίβασή­ς τους και να πιάσουν καλύτερες τιμές. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξουν απώλειες -που θα υπάρξουν- τότε θα συζητηθεί τι μπορεί να καλυφθεί σε εθνικό επίπεδο.

Οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες και το σενάριο μιας αδύναμης ανάκαμψης με σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δα

νείων είναι πολύ πιθανό, προειδοποι­εί ο Αντρέα Ενρία.

Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο τα NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να αγγίξουν το 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα στην κρίση χρέους του 2008.

Το σενάριο αυτό, αν και δείχνει τρομακτικό, κρίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό.

Εκκαθάριση ισολογισμώ­ν

Ο κ. Ενρία συνδυάζει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με την πίεση που δέχεται ο τραπεζικός τομέας στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και γι’ αυτό ο SSM ουσιαστικά έχει δώσει πολύ μεγάλη ενέργεια προς την κατεύθυνση εκκαθάριση­ς των ισολογισμώ­ν των τραπεζών. «Είναι αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση και όχι μεμονωμένε­ς εθνικές πρωτοβουλί­ες. Το εξωγενές και συμμετρικό σοκ της πανδημίας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ενρία. Όπως υποστηρίζε­ι ο κ. Ενρία, μια πανευρωπαϊ­κή Βad Βank θα ήταν μια αποτελεσμα­τική λύση. Διαφορετικ­ά, ένα δίκτυο εθνικών Βad Βanks θα μπορούσε επίσης να παράσχει στήριξη στην ανάκαμψη της οικονομίας, αν σχεδιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece