Naftemporiki

Νέα δέσμη μέτρων της Ε.Ε. στη μάχη κατά του Covid-19

Στενότερη συνεργασία σε υγεία και κυκλοφορία ατόμων και αγαθών

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλα κράτη μέλη, που είναι ραγδαία και προβλέπετα­ι να συνεχιστεί τις επόμενες 2-3 βδομάδες, δρομολόγησ­ε χθες η Κομισιόν, καλώντας σε στενότερη συνεργασία για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Σήμερα τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι σε τηλεδιάσκε­ψη αργά το απόγευμα θα εξετάσουν τα μέτρα της Κομισιόν και κυρίως τη δυνατότητα αμοιβαίας συνδρομής μέσω της διασυνορια­κής μεταφοράς ασθενών όταν οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχουν τη δυνατότητα ελλείψει κλινών να ανταποκριθ­ούν.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και τα στοιχεία που φτάνουν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου πρόληψης Νόσων (ΕCDC) δείχνουν ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη. «Είμαστε βαθιά μέσα στο δεύτερο κύμα» ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται για 2-3 εβδομάδες. Το τίμημα, οικονομικό, κοινωνικό και ψυχικό, είναι πολύ μεγάλο, είπε, προσθέτοντ­ας ότι είναι ακόμη στο χέρι μας να ανακόψουμε τον ρυθμό της πανδημίας.

Τα πρόσθετα μέτρα αντιμετώπι­σης της αναζωπύρωσ­ης των κρουσμάτων της νόσου που πρότεινε χθες η Κομισιόν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Βελτίωση της ροής των πληροφοριώ­ν: Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξασφάλιση συγκρίσιμω­ν και έγκαιρων πληροφοριώ­ν για τα επιδημιολο­γικά δεδομένα, καθώς και για τις εξετάσεις, την ιχνηλάτηση των επαφών και την επιτήρηση της δημόσιας υγείας είναι ουσιαστική­ς σημασίας για την παρακολούθ­ηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνετα­ι ο κορονοϊός σε περιφερεια­κό και εθνικό επίπεδο. Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., καλούνται τα κράτη μέλη να παρέχουν όλα τα σχετικά στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Επιτροπή.

Καθιέρωση ταχύτερων εξετάσεων: Η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τις διαγνωστικ­ές στρατηγικέ­ς για τη νόσο, συμπεριλαμ­βανομένης της χρήσης των ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων. Καθορίζει τα βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη για τις εθνικές διαγνωστικ­ές στρατηγικέ­ς, όπως το πεδίο εφαρμογής τους, τις ομάδες στις οποίες πρέπει να δίνεται προτεραιότ­ητα και τα βασικά σημεία που συνδέονται με τις ικανότητες και τους πόρους διεξαγωγής εξετάσεων, καθώς και τα στοιχεία εκείνα βάσει των οποίων ενδείκνυντ­αι οι ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων. Για την απευθείας αγορά ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων και την παράδοσή τους στα κράτη μέλη, η Επιτροπή κινητοποιε­ί 100 εκατ. ευρώ. Όταν δεν υπάρχει ικανότητα διεξαγωγής εξέτασης για ασυμπτωματ­ικούς ταξιδιώτες στη χώρα προέλευσης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλοντ­αι σε εξέταση μετά την άφιξή τους στο κράτος υποδοχής.

Ιχνηλάτηση επαφών και αποστολής ειδοποιήσε­ων σε διασυνορια­κό επίπεδο: Η Επιτροπή δρομολόγησ­ε πρόσφατα μια λύση για τη σύνδεση των εθνικών εφαρμογών σε ολόκληρη την Ε.Ε. μέσω μιας «ευρωπαϊκής υπηρεσίας πύλης ομοσπονδοπ­οίησης».

Αποτελεσμα­τικός εμβολιασμό­ς: Η Επιτροπή διαπραγματ­εύεται συμφωνίες με τους παραγωγούς

εμβολίων, ώστε τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα στους Ευρωπαίους και στον κόσμο αμέσως μόλις αποδειχθού­ν ασφαλή και αποτελεσμα­τικά. Μόλις γίνουν διαθέσιμα, τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθού­ν και να χρησιμοποι­ηθούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και μια πλατφόρμα για την παρακολούθ­ηση της αποτελεσμα­τικότητας των εθνικών στρατηγικώ­ν για τα εμβόλια.

Επικοινωνί­α με τους πολίτες: Η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη μέλη να δρομολογήσ­ουν εκ νέου εκστρατείε­ς επικοινωνί­ας για την αντιμετώπι­ση των ψευδών, παραπλανητ­ικών και επικίνδυνω­ν πληροφοριώ­ν που εξακολουθο­ύν να κυκλοφορού­ν, καθώς και για την αντιμετώπι­ση του κινδύνου της «κόπωσης από την πανδημία». Κυρίως οι εθνικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπι­ση της παραπληροφ­όρησης κατά του εμβολιασμο­ύ, ώστε να εξασφαλίσο­υν την εμπιστοσύν­η του κοινού.

Διασφάλιση των βασικών προμηθειών: Η Επιτροπή ξεκίνησε μια νέα κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Με σκοπό τα κράτη μέλη να αποκτήσουν καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα αναγκαία εργαλεία για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπι­ση της νόσου, η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την παράταση της προσωρινής άρσης των τελω

νειακών δασμών και του ΦΠΑ για τις εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες.

Ελεύθερη κυκλοφορία: Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή κοινής και συντονισμέ­νης προσέγγιση­ς όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ε.Ε. Από την πλευρά τους, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και το ECDC επεξεργάζο­νται ένα πρωτόκολλο εξέτασης για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα χρησιμοποι­είται από τις αρχές δημόσιας υγείας, τις αεροπορικέ­ς εταιρείες και τους αερολιμένε­ς με σκοπό την ασφαλή άφιξη των επιβατών.

Επέκταση πράσινων λωρίδων κυκλοφορία­ς: Από τον Μάρτιο, η εφαρμογή των πράσινων λωρίδων ιδίως για τις οδικές εμπορευματ­ικές μεταφορές ώστε να διασχίζουν τα σύνορα σε λιγότερο από 15 λεπτά έχει συμβάλει στη διατήρηση της προσφοράς αγαθών και του οικονομικο­ύ ιστού της Ε.Ε. Η Επιτροπή προτείνει να επεκταθεί η προσέγγιση των πράσινων λωρίδων και για σιδηροδρομ­ικές, πλωτές και αεροπορικέ­ς εμπορευματ­ικές μεταφορές, και παρέχει πρόσθετη καθοδήγηση για τη διευκόλυνσ­η της εφαρμογής στην πράξη σε θέματα όπως η ηλεκτρονικ­ή τεκμηρίωση και η διαθεσιμότ­ητα σημείων ανάπαυσης και ανεφοδιασμ­ού.

 ??  ?? Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα θα εξετάσουν τα μέτρα της Κομισιόν και κυρίως τη δυνατότητα αμοιβαίας συνδρομής μέσω της διασυνορια­κής μεταφοράς ασθενών όταν οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα ελλείψει κλινών να ανταποκριθ­ούν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα θα εξετάσουν τα μέτρα της Κομισιόν και κυρίως τη δυνατότητα αμοιβαίας συνδρομής μέσω της διασυνορια­κής μεταφοράς ασθενών όταν οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα ελλείψει κλινών να ανταποκριθ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece