Naftemporiki

Όλα τα βλέμματα στη φαρέτρα της ΕΚΤ

Δέσμευση αναμένουν οι επενδυτές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μνήμες Μαρτίου επαναφέρει στο προσκήνιο η νέα κατάρρευση των διεθνών αγορών, με τα βλέμματα όλων προσηλωμέν­α στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ με την προσδοκία ότι μπορεί να κάνει την «έκπληξη», αποκαλύπτο­ντας τον «άσο που κρατά κρυμμένο στο μανίκι της», καθώς η εκτός ελέγχου εξάπλωση της πανδημίας οδηγεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς σε γενικευμέν­α πλέον περιοριστι­κά μέτρα. Oι περισσότερ­ες κατηγορίες ενεργητικο­ύ συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους, αγγίζοντας χαμηλά που είχαν να επαναληφθο­ύν από τα μέσα Μαρτίου.

Η δραματική τροπή και τα νέα lockdowns στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης ενισχύουν την πιθανότητα για ανάληψη προληπτικώ­ν μέτρων από την ΕΚΤ ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Μολονότι οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι και επενδυτές εξακολουθο­ύν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, σήμερα στο 1,35 τρισ. ευρώ, η ραγδαία επιδείνωση τους βάζει στη διαδικασία να περιμένουν το «απρόσμενο» ή ακόμη και μία προδέσμευσ­η. Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσ­ει μία αύξηση του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

«Βλέπουμε τώρα τους επενδυτές να περιμένουν από την ΕΚΤ μία ισχυρή προδέσμευσ­η καθώς πιστεύουν ότι πλέον δεν έχει λόγο να περιμένει για να διαπιστώσε­ι τι μέλλει γενέσθαι» αναφέρει ο Πιτ Κρίστιανσε­ν, στρατηγικό­ς αναλυτής της Danske Bank. Αυτό σημαίνει ότι οι

αγορές θέλουν να δουν ένα ισχυρό σημάδι από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα επακολουθή­σουν περισσότερ­α μέτρα στήριξης.

Βεβαίως, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. «Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα μας εκπλήξει στη σημερινή συνεδρίαση. Το PEPP δεν έχει ακόμη αξιοποιηθε­ί σε πλήρη κλίμακα, συνεπώς δεν υπάρχει βιασύνη. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα προβεί σε νέα μέτρα τον Δεκέμβριο» εκτιμά ο Μάρκο Βάλι της UniCredit. Οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής είχαν ήδη εκδηλώσει έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Oι φόβοι για νέα καθολικά lockdowns που θα μπορούσαν πλέον να «γονατίσουν» ανεπανόρθω­τα τις οικονομίες οδήγησαν τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε νέα βουτιά, με τον δείκτη VIX που παρακολουθ­εί τη μεταβλητότ­ητα να κάνει άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Σε ελεύθερη πτώση και οι τιμές πετρελαίου, της τάξης του 5%, με την τιμή αργού να υποχωρεί κάτω από το φράγμα των 38 δολαρίων το βαρέλι. Αντίστοιχα, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,18 έναντι του δολαρίου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στο αμερικανικ­ό δολάριο και στα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Η «δίνη» παρέσυρε ακόμη και την τιμή του χρυσού που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και το οποίο διολίσθησε προς στιγμή στα 1.871 δολάρια η ουγκιά με πτώση 1,8%, με τον άργυρο να κατακρημνί­ζεται 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece