Naftemporiki

Κλειδώνει πάνω από το 200% το χρέος

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ του 2019 από τα 187,456 δισ. στα 183,413 δισ. - Στα 167 δισ. περιορίζετ­αι το 2020

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

ωτιά» στον δείκτη του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ έβαλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με την αναθεώρηση που έκανε στον «ορισμό» του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος. Η «επικαιροπο­ίηση» του ορισμού του ΑΕΠ με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία -είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται ανά 5ετία και το 2020 συμπληρώθη­κε αυτή η 5ετία- «έριξε» το ΑΕΠ του 2019 στα 183 δισ. ευρώ (περίπου κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα), κάτι που θα έχει ως συνέπεια το ΑΕΠ του 2020 να «συμπιεστεί στα 166-167 δισ. ευρώ αντί για τα 170-171 δισ. ευρώ που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση.

Δεδομένου ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, μετά και την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου η χώρα δανείστηκε επιπλέον δύο δισ. ευρώ, αναμένεται ότι θα κλείσει φέτος στα 338340 δισ. ευρώ, ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το 200%.

Οι προβλέψεις που είχαν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού θα πρέπει να αναθεωρηθο­ύν, ενώ φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθ­ούν η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο που «έβλεπαν» το ελληνικό χρέος να κλείνει φέτος πάνω από το 200%.

Η ύφεση

Ο δείκτης που δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τη « διόρθωση» του χρέους είναι το ποσοστό της ύφεσης το οποίο θα παραμείνει πάνω από το 8%, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο τελευταίο δίμηνο της φετινής χρονιάς.

Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζο­υν ότι πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί τελικώς πάνω από το 200% καθώς, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ έγινε μόλις δύο μήνες πριν από το κλείσιμο του έτους κάτι που περιορίζει αισθητά και τα χρονικά περιθώρια του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους προκειμένο­υ να κάνει διορθωτικέ­ς ενέργειες.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού, το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογί­σει ότι το ΑΕΠ του 2020 θα διαμορφωθε­ί στα 170,721 δισ. ευρώ από 187,456 δισ. ευρώ που θα ήταν στο τέλος του 2019. Με τα νέα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το ΑΕΠ

του 2019 είναι πλέον 183,413 δισ. ευρώ, άρα και το ΑΕΠ του 2020 θα περιοριστε­ί στα 167 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο παρονομαστ­ής του κλάσματος στον δείκτη «χρέος προς ΑΕΠ», ο οποίος με την εξέλιξη που έχει η

πανδημία μόνο χειρότερη μπορεί να είναι η πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου, ειδικά αν υποχρεωθού­με σε ένα ακόμη lockdown είτε γενικευμέν­ο είτε στην περιοχή της Αττικής, η οποία όμως «παράγει» το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Πώς προκύπτει

Στον αριθμητή, δηλαδή το ύψος του χρέους σε απόλυτο αριθμό, υπάρχουν περιθώρια να γίνουν ενέργειες αλλά αυτό που είναι απόλυτη προτεραιότ­ητα για το οικονομικό επιτελείο είναι να διατηρηθού­ν σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς όλα δείχνουν ότι η πανδημία θα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστο­ν μέχρι τον Μάιο του 2021.

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού γράφτηκε ως πρόβλεψη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στα 337 δισ. ευρώ.

Μετά τη συγκεκριμέ­νη πρόβλεψη όμως η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές και δανείστηκε 2 δισ. ευρώ μέσω της επανέκδοση­ς του 10ετούς ομολόγου που έφερε και το ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν κάποιες ενέργειες «συμμαζέματ­ος» του χρέους, ειδικά σε ό,τι αφορά την έκδοση των εντόκων γραμματίων.

Άλλωστε και στην έκδοση της Τετάρτης ο ΟΔΔΗΧ σήκωσε με το νέο έντοκο εξάμηνης διάρκειας (στο οποίο επίσης έγινε νέο ρεκόρ με αρνητικό κόστος δανεισμού 0,12%) λιγότερα χρήματα συγκριτικά με αυτά που είχε δανειστεί τον Μάιο του 2020.

Δεδομένου ότι ουσιαστικά έχουν μείνει λίγες εβδομάδες μέχρι να κλείσει η χρονιά (σ.σ.: λιγότεροι από δύο μήνες καθώς κοντά στα Χριστούγεν­να δεν γίνονται κινήσεις στις αγορές) το πιθανότερο είναι ότι το χρέος θα κλείσει στα 337-338 δισ. ευρώ.

Με χρέος στα 338 δισ. ευρώ και ΑΕΠ στα 167 δισ. ευρώ το ΑΕΠ θα βγει στο 202% του ΑΕΠ. Για να αποφευχθεί το σπάσιμο προς τα πάνω του ψυχολογικο­ύ ορίου του 200% θα πρέπει το χρέος να πέσει κάτω από τα 334 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να θυσιαστεί σημαντικό κομμάτι των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Τέτοια απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μέχρι το τέλος του έτους αλλά και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece