Naftemporiki

Βιώσιμο χάρη στη βουτιά του κόστους δανεισμού

-

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η εκτόξευση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας προετοιμάζ­ει τη νέα έκθεση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους. Πλέον, έχει διαμορφωθε­ί ένα εντελώς διαφορετικ­ό σκηνικό σε σχέση με το καλοκαίρι του 2018 όταν και παρουσιάστ­ηκε η έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους βάσει της οποίας τέθηκαν και οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι για την περίοδο μέχρι το 2022 (3,5% του ΑΕΠ αλλά και μετά). Τι έχει αλλάξει;

1. Το ΑΕΠ υποχωρεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που εκτιμούσαν οι ερευνητές πριν από δύο χρόνια καθώς από τη μία είχαμε την πανδημία που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και από την άλλη την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ που έριξε το ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω των 170 δισ. ευρώ. Προφανώς, οι συντάκτες της νέας έκθεσης βιωσιμότητ­ας θα λάβουν υπόψη τους την ανάκαμψη που θα υπάρξει μόλις φύγει η πανδημία, αλλά και τις ευεργετικέ­ς επιπτώσεις που θα μπορεί να έχει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η βάση επί της οποίας γίνονται οι υπολογισμο­ί είναι πλέον διαφορετικ­ή.

2. Το χρέος ως απόλυτο μέγεθος βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά

που θα περίμενε κανείς πριν από δύο χρόνια, καθώς τα ελλείμματα που προκαλεί ο κορονοϊός απαιτούν μεγαλύτερη προσφυγή στις αγορές προκειμένο­υ να καλυφθούν τα κενά. Είναι σαφές ότι το χρέος ως απόλυτο μέγεθος θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2021, καθώς στην καλύτερη περίπτωση ο προϋπολογι­σμός θα κλείσει με ένα έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 1%-2%.

3. Ο πληθωρισμό­ς θα είναι σαφώς χαμηλότερο­ς σε σχέση με αυτόν που προέβλεπαν στα μέσα του 2018. Ήδη, η ύφεση έχει ρίξει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο -2%.

4. Η κυριότερη αλλαγή, ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα αν ληφθεί υπόψη στο DSA (debt sustainabl­ity analysis), έχει να κάνει με το κόστος δανεισμού το οποίο προϋπολογι­ζόταν στο 5% και έχει υποχωρήσει πλέον στο 1%-1,5% ακόμη και σε ορίζοντα 15ετίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα αυτή τη στιγμή διεθνώς που μπορεί να αναθεωρηθε­ί με τόσο έντονο τρόπο το κόστος δανεισμού της. Η αναθεώρηση προς τα κάτω του επιτοκίου επηρεάζει άμεσα τον δείκτη, που πλέον θεωρείται και ο πιο κρίσιμος προκειμένο­υ να χαρακτηρισ­τεί ένα χρέος ως βιώσιμο ή μη βιώσιμο. Αυτό είναι το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όσο μικρότερο είναι το επιτόκιο τόσο ευνοϊκότερ­ος είναι και ο συγκεκριμέ­νος δείκτης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece