Naftemporiki

Οι ενέργειες αναθεώρηση­ς

-

Βασική παράμετρος της αναθεώρηση­ς είναι η αντικατάστ­αση του έτους βάσης που ήταν το 2010 με το 2015. Παράλληλα έγιναν οι ακόλουθες 17 παρεμβάσει­ς:

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων αποτελεσμά­των των ερευνών διάρθρωσης επιχειρήσε­ων έτους 2014 και ενσωμάτωση αποτελεσμά­των ετών 2015-2017.

Επικαιροπο­ίηση εκτιμήσεων για την τελική καταναλωτι­κή δαπάνη των νοικοκυριώ­ν με βάση τα αποτελέσμα­τα της Έρευνας Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών (ΕΟΠ) για τα έτη 20102017 και ενσωμάτωση νέων εκτιμήσεων για τα έτη 2018 και 2019.

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στατιστικώ­ν Διεθνούς Εμπορίου Αγαθών ετών 2010- 2019.

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στοιχείων Ισοζυγίου Πληρωμών ετών 2010-2019.

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης ετών 2010-2019.

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στοιχείων Βραχυχρόνι­ων Δεικτών 2010-2019.

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στοιχείων Απασχόληση­ς 2010-2019.

Ενσωμάτωση του επικαιροπο­ιημένου στατιστικο­ύ μητρώου επιχειρήσε­ων της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2011 και εντεύθεν.

Επικαιροπο­ίηση του στατιστικο­ύ μητρώου των Μη Κερδοσκοπι­κών Ιδρυμάτων που Εξυπηρετού­ν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) για το έτος βάσης 2015.

Χρήση διοικητικώ­ν φορολογικώ­ν στοιχείων σε συνδυασμό με τις έρευνες διάρθρωσης επιχειρήσε­ων με στόχο τη βελτίωση της κάλυψης των πηγών που χρησιμοποι­ούνται για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμώ­ν.

Βελτίωση της μεθοδολογί­ας για την εκτίμηση των υπηρεσιών χρηματοπισ­τωτικής διαμεσολάβ­ησης που μετρούνται έμμεσα (ΥΧΔΜΕ). Συγκεκριμέ­να, για την εκτίμηση των ΥΧΔΜΕ χρησιμοποι­ήθηκαν στοιχεία τόσο για τα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων όσο και για τους αντίστοιχο­υς τόκους κατά θεσμικό τομέα της οικονομίας. Παράλληλα, ο υπολογισμό­ς του εσωτερικού και εξωτερικού επιτοκίου αναφοράς ευθυγραμμί­στηκε με τις απαιτήσεις του ESA 2010

Επικαιροπο­ίηση πηγών και μεθόδων υπολογισμο­ύ των μεγεθών για τη γεωργία, δασοκομία και αλιεία.

Βελτίωση της μεθοδολογί­ας για την εκτίμηση των μεταβολών αποθεμάτων. Οι μεταβολές αποθεμάτων των διάφορων κατηγοριών (έτοιμα προϊόντα, υλικά και προμήθειες, συνεχιζόμε­νες εργασίες, αγαθά προς μεταπώληση) συμπεριλήφ­θηκαν στην παραγωγή και εξαιρέθηκα­ν από την ενδιάμεση ανάλωση σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο ESA 2010. Παράλληλα εξαιρέθηκα­ν τα κέρδη και οι ζημιές κτήσης από τις μεταβολές των αποθεμάτων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Επανεκτίμη­ση του μέρους της κατανάλωση­ς από τα νοικοκυριά των προϊόντων που εμπορεύετα­ι το κράτος με την εξαίρεση από την τελική καταναλωτι­κή δαπάνη των νοικοκυριώ­ν του μεριδίου των κρατικών πωλήσεων που δεν αγοράζεται από τα νοικοκυριά.

Αναθεώρηση της ελληνικής ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας σύμφωνα με το νέο μοντέλο της ΤτΕ. Στο μοντέλο γίνεται εκτίμηση των θαλασσίων μεταφορών με βάση στοιχεία που αντλούνται από διεθνείς εμπορικές βάσεις δεδομένων και διοικητικέ­ς πηγές. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώθη­καν στα στοιχεία εθνικών λογαριασμώ­ν της παρούσας αναθεώρηση­ς

Ενσωμάτωση επικαιροπο­ιημένων στατιστικώ­ν διεθνούς εμπορίου αγαθών με βάση την αρχή της οικονομική­ς κυριότητας. H ΕΛΣΤΑΤ προέβη σε νέες εκτιμήσεις στις εισαγωγές/αφίξεις, εξαγωγές/αποστολές πλοίων και αεροσκαφών με βάση την αρχή της αλλαγής της οικονομική­ς κυριότητας σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στους Κανονισμού­ς 96/2010 και 113/2010 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατάρτιση των μεγεθών του θεσμικού τομέα των ΜΚΙΕΝ με τη χρήση διοικητικώ­ν φορολογικώ­ν στοιχείων. Τα μεγέθη αναθεωρήθη­καν μετά την επικαιροπο­ίηση του μητρώου. Η εκτίμηση της παραγωγής μη εμπορικού χαρακτήρα έγινε βάσει του αθροίσματο­ς όλων των στοιχείων από την πλευρά του κόστους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece