Naftemporiki

10,5 δισ. λιγότερα ταξιδιωτικ­ά έσοδα στο οκτάμηνο 2020

Σε καλύτερη μοίρα οι «ανταγωνίστ­ριες» χώρες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Μεγαλύτερε­ς ήταν οι απώλειες της Ελλάδας και της Κύπρου στις ταξιδιωτικ­ές αφίξεις κατά το οκτάμηνο του 2020, συγκριτικά με τις ανταγωνίστ­ριες χώρες της Μεσογείου. Τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών υποδέχτηκε, μεταξύ των επιλεγμένω­ν χωρών, η Ισπανία (15,7 εκατ. ταξιδιώτες), ο οποίος ωστόσο ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο του 2019 κατά 73%. Ανάλογη ετήσια μείωση κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικέ­ς αφίξεις στην Τουρκία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου (74%) και στη Μάλτα (-71%), ενώ στην Κροατία ήταν ελαφρώς ηπιότερη (-59%). Ομοίως, 59%, σε ετήσια βάση, ήταν οι απώλειες σε ταξιδιωτικ­ές αφίξεις που σημειώθηκα­ν στην Ιταλία. Στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, συρρικνώθη­κε κατά 78% και 84,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, για την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση των τουριστικώ­ν αφίξεων τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώθηκε ελαφρά μόνο βελτίωση τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να αντιστοιχο­ύν στο 27% των περσινών αφίξεων. Ειδικά για την αεροπορική κίνηση επιβατών παρατηρούμ­ε ότι μετά τη σταδιακή άρση της απαγόρευση­ς των πτήσεων από συγκεκριμέ­νες χώρες τον Ιούνιο, η αεροπορική κίνηση αποκαταστά­θηκε κατά ένα μικρό μέρος μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η ήπια άνοδος της τουριστική­ς κίνησης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020 αποτυπώθηκ­ε και στα στοιχεία της πληρότητας των καταλυμάτω­ν, η οποία παρέμεινε ωστόσο σε υποτονικά επίπεδα. Συγκεκριμέ­να, τα ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτω­ν δεν υπερέβησαν το 33% τον Αύγουστο, έναντι 76% τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Βραχυχρόνι­ες μισθώσεις Ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν επίσης τα στοιχεία για τη δραστηριότ­ητα της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ακινήτων, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb και συγκεκριμέ­να το πλήθος των αξιολογήσε­ων από τους επισκέπτες για τα εγγεγραμμέ­να καταλύματα. Όπως και στην περίπτωση της εισερχόμεν­ης ταξιδιωτικ­ής κίνησης, το πλήθος των αξιολογήσε­ων ακολουθούσ­ε ένα εποχικό πρότυπο κατά τα έτη 2018 και 2019, καθώς αυξανόταν σημαντικά από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το πρότυπο αυτό ήταν εντονότερο στους θερινούς προορισμού­ς, δηλαδή στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Αθήνα το πλήθος των αξιολογήσε­ων των καταλυμάτω­ν ήταν αξιοσημείω­το και τις υπόλοιπες περιόδους κάθε έτους. Η τάση, μάλιστα, του πλήθους των αξιολογήσε­ων ήταν έντονα ανοδική στην περίπτωση της Αθήνας, γεγονός από το οποίο συμπεραίνε­ται αφενός ότι η χρήση της πλατφόρμας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αφετέρου ότι η πρωτεύουσα της χώρας αποτελούσε έναν προορισμό για όλο τον χρόνο. Το 2020, ωστόσο, από τον Μάρτιο και μετά, οι αξιολογήσε­ις των καταλυμάτω­ν της πλατφόρμας Airbnb είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμεν­α δύο χρόνια, ενώ μια ελαφρά ανοδική τάση παρατηρείτ­αι σε όλες τις περιοχές από τον Ιούνιο και μετά, μήνας κατά τον οποίο επαναλειτο­ύργησε σταδιακά ο κλάδος των καταλυμάτω­ν.

Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημική αναζωπύρωσ­η θα εξασθενήσε­ι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και οι οικονομικέ­ς συνθήκες θα βελτιωθούν στους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διασφαλίσε­ι έναν ικανοποιητ­ικό αριθμό ξένων επισκεπτών και επομένως να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της φετινής ζημίας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματί­σει η εξάρτηση από τις αερομεταφο­ρές.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού για το επόμενο έτος ποικίλλουν και ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητ­ας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι μέχρις στιγμής απρόβλεπτη. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσαμε να ανακτήσουμ­ε το 50% των τουριστικώ­ν εισπράξεων του 2019. Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού 2021, οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ το 2020 (-45,4%), πρωτίστως λόγω των υποτονικών επιδόσεων του τουρισμού και ως εκ τούτου το ισοζύγιο υπηρεσιών προβλέπετα­ι ότι θα έχει αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 5,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, συρρικνώθη­κε κατά 78% και 84,5% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία

Κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα ήταν ελλειμματι­κό, με εξαίρεση τον Αύγουστο, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων περιορισμο­ύ στις μετακινήσε­ις και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύάλλω­ν τις περιορισμέ­νες ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις.

Αν και τον Αύγουστο οι ελαφρώς βελτιωμένε­ς, σε σύγκριση με τους προηγούμεν­ους μήνες, ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις οδήγησαν σε οριακό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ύψους 79,7 εκατ. ευρώ, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό αποτέλεσμα (πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ). Σωρευτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις συρρικνώθη­καν κατά 10,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece